"Evde Obeziteye Mahkum Değilsiniz" Projesi

Osmaniye Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hayri Sarı, kentte yeni bir farkındalık projesi oluşturarak "Evde Obeziteye Mahkum Değilsiniz" projesini başlattıklarını...

Osmaniye Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hayri Sarı, kentte yeni bir farkındalık projesi oluşturarak "Evde Obeziteye Mahkum Değilsiniz" projesini başlattıklarını belirtti.

Sarı, Türkiye'de ilk olarak hayata geçirdikleri Evde Sağlık Hizmetleri Sosyal Destek Ekibi'nin ardından yeni bir proje olarak obezite hastası olanları evlerinde tedavi edeceklerini ifade etti.

Osmaniye Halk Sağlığı Müdürlüğü ekiplerinin İl genelinde tespit edilen 37 hastayı düzenli beslenme ve hareketli yaşam programına dahil etmeyi amaçladıklarını belirten Sarı, "Evde sağlık hizmeti alan ve obezite sorunu yaşayan vatandaşların sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam programından yararlanması için yeni bir projeyi hayata geçirdik. "Evde Obeziteye Mahkum Değilsiniz" adı altında gerçekleştireceğimiz proje sayesinde evde sağlık hizmeti alan 37 obezite hastasının hareket kabiliyetinin azalmasına sebep olan aşırı kilolardan kurtulmasına rehberlik etmeyi amaçlıyoruz. Kronik hastalıkları olan evde bakım hastalarının, hastalığının kötü seyrinin engellenmesi ve yaşam sürelerinin uzatılmasının sağlanması, artan sağlık maliyetlerinin önüne geçilmesi, hastaların kilo kaybının desteklenmesi ve hareketli yaşama dahil edilmesi ile moral ve motivasyonlarının sağlanması, evde sağlık hizmeti alan morbit obez hastaların sağlıklı beslenme, hareketli yaşamları konusunda Sağlık Bakanlığında örnek proje uygulamasını gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz" dedi.

Diyetisyen Esin Keskin, Sosyal Hizmet Uzmanı Sevgi Doğan, Evde Bakım Teknikeri Galip Nalbant, hemşire Hatice Ademoğlu öncülüğünde, oluşan proje ile evde bakım hizmeti alan bin 306 hastadan tespit edilen 37 obezite hastasının 6 ay süresince obezite ve hareketli yaşam programından yararlandırılarak toplumla tekrardan entegre olmasının sağlanacağını vurgulayan Sarı, "Osmaniye Evde Sağlık Hizmetleri ekiplerince tespit edilen 37 hastanın kilo artışı ile yatağa tam bağımlı hale geldiği ve kronik hastalığa sahip olduğu bu yüzden de hastalık ve sağlık maliyetlerinde artış olması hastalarımızda mutsuzluk ve depresifliğe yol açtığı tespit edildi" diye konuştu.

Hayata geçirilen projenin Tıbbi Sosyal Hizmet uygulamasına yönelik bir proje olduğunu belirten Sarı, "Projenin uygulanması aşamasında Sosyal Hizmet Yöntemlerinden toplumla çalışma yönteminden yararlanılırken oluşturulacak ekipler hastalardan izin alarak çalışmaya başlayacak. Evde sağlık Koordinasyon Merkezi'ne bildirilecek hastalar ve hasta yakınları ekipler tarafından ziyaret edilecek. Hastaların projeden önce ve sonrasında fotoğrafları çekilecek ve kayıtları tutulacak ve ayrıca hastalar ayda bir kontrol amaçlı ziyaret edilecek" ifadelerini kullandı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.