Fatih Projesi Eğitim Fakültelerinde Seçmeli Ders Haline Getiriliyor

Eğitim ve öğretimde fırsat eşitliği sağlamak ve okullardaki teknolojiyi iyileştirmek amacıyla bilişim teknolojileri araçlarının öğrenme-öğretme...

Eğitim ve öğretimde fırsat eşitliği sağlamak ve okullardaki teknolojiyi iyileştirmek amacıyla bilişim teknolojileri araçlarının öğrenme-öğretme sürecinde daha fazla duyu organına hitap edilecek şekilde, derslerde etkin kullanımı için başlatılan Fatih Projesi, eğitim fakültelerinde seçmeli ders haline getiriliyor.

Bu kapsamda, Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki Cunda Uygulama Oteli'nde, Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Necatibey Eğitim Fakültesi'nin ortaklaşa düzenledikleri, "Fatih Projesi EBA Seçmeli Ders Müfredat Oluşturma Çalıştayı'na katılan Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Bilal Tırnakçı, Fatih Projesi'nin Türkiye genelinde seçmeli ders olarak verilmesi için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Bilal Tırnakçı gazetecilere yaptığı açıklamada, Fatih Projesi'nin eğitim ve öğretim alanında Türkiye'nin yaptığı teknolojik bir devrim olduğunu savundu.

Türkiye genelindeki bir çok okullarda; akılı tahtalar, teknolojik alt yapılar, internet erişimlerinin faali bir şekilde yapılandırıldığını kaydeden Tırnakçı, "Bugün Ayvalık'ta gerçekleştirdiğimiz çalıştayın temel amacı; öğretmen adaylarımız eğitim fakültelerinde eğitim alıyorlar. Bu okulları bitirdikten sonra da Milli Eğitim Bakanlığımız bünyesindeki okullarda çalışmaya başlıyorlar. Öğretmen adaylarımızın bu süreçte kullandıkları en önemli araçlardan biri de Fatih Projemizin parçaları olan Etkileşimli Tahtalarımız ve Eğitim Bilişim Ağı yani kısaca EBA'dır. Amacımız, öğretmen adaylarımız okullardaki görevlerine başladıklarında, bu akıllı tahtaları en iyi şekilde kullanılabilir hale gelmeleridir. Bunun içinde bugün bu çalıştayımız da hazırladığımız eğitim fakültelerine yönelik müfredat çalışmasında; öğretmen adaylarımızın eğitim süreçleri içerisinde Fatih Projesi'ni şimdilik seçmeli ders olarak görmesini, ileriki aşamalarda ise bu dersin zorunlu olmasını öngörüyoruz. Böylelikle öğretmen adaylarımızın akıllı tahtalarımızı ve EBA'yı nasıl kullanacaklarını ve öğrencilere bunları nasıl istifadeye sunacaklarını öğrenmelerini istiyoruz. Biz; öğretmen adaylarımızın bu anlamda eksikliklerini hizmet içi eğitimlerimizle yada öğretmen adaylarına staj süresi içerisinde kendilerine vermeye çalışıyoruz. Ama bizim asıl istediğimiz; Fatih Projesi'nin unsurlarının eğitim fakültelerinde kullanımını öğretebilirsek, bu anlamda bir adım öne geçmiş olacağız. Öğretmen adaylarımız hizmet hayatına atıldıklarında, artık Türkiye'deki eğitim hayatının vazgeçilmezi olan bu teknoloji ile barışık bir şekilde öğretmenlik hayatlarına başlamış olacaklar. Amacımız budur. Olması gerekende; bu dersin üniversitelerimizle, özellikle eğitim fakültelerinde zorunlu olmasıdır. Çünkü bu anlamda; hem talep, hem de gereklilik vardır. Öğretmen adaylarımız bu noktada zorlanıyorlar ve biz onların bu eksikliklerini hizmet içi eğitimlerle doldurmaya çalışırken, çoğunlukla ciddi vakit kaybı ile de karşılaşıyoruz. Oysa öğretmen adayları dört yıllık eğitim fakültesi yıllarında bu eğitimi almış olsalar bu vakit kaybına mahal bırakılmadan direkt eğitim hayatlarına başlamış olacaklardır. Zaten bu konuda öğretmen adaylarımız da bu eğitimlerin alınmasından yana olduklarını belirtiyorlar. Bizde bakanlık olarak bunu istiyoruz. Yani bizler hep birlikte; etkileşimli tahta kullanımını ve EBA kullanımını öğretmen adaylarımızın üniversite sıralarında eğitim görürken öğrenmelerini istiyoruz. Bu konuda diğer üniversitelerimizin de bizimle hemfikir olduklarını biliyorum. Bu konuda önümüzdeki günlerde diğer üniversite ve YÖK ile çalışmalarımız olacaktır" diye konuştu.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Balıkesir Üniversitesi Eğitim Görevlisi Ümit Yel de, öğretmenlere Fatih Projesi unsurları olan etkileşimli tahta ve EBA kullanımının hizmet içi eğitim yada internet üzerinden verilmesi yerine yüz yüze eğitimle öğretilmesi gerektiğini ve her öğretmen adayının eğitim hayatına başladığında bu dersleri almış halde görevlerine başlamasının önemine işaret etti.

Çalıştayda eğitim gören Balıkesir Kayabey Ortaokulu Matematik Öğretmeni Didem Esin Neşer ise Fatih Projesi bünyesindeki akıllı tahta EBA eğitimlerinin işin mutfağında öğrenilmesi gerektiğini ve bu yüzden de bu eğitimlerin eğitim fakültelerinde zorunlu olarak verilmesi gerektiğini ifade etti.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

Bakan Tekin’e Rapor, “bir Gün Okula Aç Git, Günü Simit Ve Ayranla Geçir”
Meb, Öğretmene Karşı Şiddet Davalarına Müdahil Olacak
Açıköğretim Fakültesi Final Sınavları İ̇çin Geri Sayım Başladı! 
Türkiye’de 20 Milyon Öğrenci İçin Yaz Tatili Başlıyor
KPSS Ön Lisans Başvuruları Başladı