Fatsa Devlet Hastanesi'nde bir ilke imza atılarak, laporoskopik sleeve gastrektomi (tüp mide) operasyonu gerçekleştirdi.
Tüp mide ameliyatı yapılan hastanın durumunun iyi olduğunu kaydeden Opr. Dr. Erkan Aksoy dünyada ve Türkiye'de obezitenin cerrahi tedavisinde genel olarak tüp mide ameliyatının yapıldığını söyledi.
34 yaşındaki Gülçin Ö. isimli hastanın tüp mide operasyonu ile mide hacminin yaklaşık yüzde 80'ini çıkardıklarını belirten Aksoy, "Çıkartılan mide bölümü açlık hissini veren hormonun salgılandığı kısmı da içermektedir. Bu sayede ghrellin denen hormon seviyesinde ciddi bir azalma meydana geliyor ve ameliyattan sonra hastalar kendini tok hissediyor. Bu yüzden hacimsel küçültmenin yanında hormonlar üzerinde de değişiklik oluyor. Bu da diyabet gibi yandaş hastaların azalmasını sağlıyor" dedi.
Obezite cerrahisi için bazı kriterlerin olduğunu hatırlatan Aksoy, "Vücut kitle indeksi 40'ın üzerinde olan, 18-65 yaş arası bireylerde, hormonal hastalıkların bulunmaması halinde, ilaç ve diyabet tedavisine rağmen, en az 1 yıldır kilo veremeyenler de ameliyattan sonra uyum sağlayabilecek durumda olması durumunda, kabul edilebilir ameliyat riski bulunanlarda obezite cerrahisi uygulanabilir" ifadelerini kullandı.
Fatsa Devlet Hastanesinde obezite cerrahisini gerçekleştirmek için tüm imkanlarının olduğunu kaydeden Aksoy, "Obezite cerrahisinde diğer laparoskopik teknikleri de (laparoskopik gastrik bypass) uygun hastalarda yapabilmekteyiz. Ordu ilinde sağlığın geliştirilmesi için gayret gösteren ve kendilerine bu imkanı sağlayan tüm sağlık yöneticilerine teşekkür ediyorum" diye konuştu.
İHA