Fen Bilgisi Öğretmeni Anızdan Yakıt Ve Organik Gübre Üretti

Çukurova'da yaşayanları uzun yıllardan beri rahatsız eden ve yoğun çevre kirliliğine yol açan anız yangınlarına son verecek bir gelişme Osmaniye'nin...

Çukurova'da yaşayanları uzun yıllardan beri rahatsız eden ve yoğun çevre kirliliğine yol açan anız yangınlarına son verecek bir gelişme Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde yaşandı. Kadirli'de görev yapan fen bilgisi öğretmeni Abdullah Tabur, 6 kişilik ekibiyle 1,5 yıldır buğday ve mısır anızlarını toplayarak yaptığı çalışma sonucu bitki saplarından gaz ve organik gübre elde etmeyi başardı.

Bu buluş sayesinde anız yangınlarının biteceğini söyleyen Tabur, "Bu çalışmamızdaki amaç mısır, buğday, fasulye ve mercimek saplarını tarım sonucu oluşan atıkları gübreye ve gaza dönüştürmektir. Yaptığımız çalışmada mısır sapını ve buğday sapını kullandık ve arkelerin beslenmesi sonucunda gaz çıkışı gözlenmektedir. Bu oluşan gazı farklı yerlerde kullanabiliriz" dedi.

Mısır, buğday, soya, fasulye ve mercimek hasadı sonrasında tarlada oluşan sapların yakıldığı ve çevreye zarar verdiğine dikkat çeken Tabur, "Bu zararı önlemek için 1.5 yıl önce çevreye duyarlı öğrencilerle çalışmaya başladık. Çalışma sonucunda mısır ve buğday sapını oksijensiz ortamda arkelerle fermante ettik. Mikroskobik canlı organik atıklarla beslendi. Bu esnada metan gazı oluştu. Bu gaz yanıcı gazdır, her alanda kullanılabilir. Bu gaz çıkışı 50 gün içinde tamamlandı. Altta kalan kısımda kaliteli bir gübre oluştu" diye konuştu.

"Tarlada yaşayan binlerce canlı ölür"

Araştırma ekibi öğrencilerinden Hatice Oğlakkaya da, "Tarlalarda kalan buğday, mısır sapları yakılırsa tarladaki yararlı bakteriler yok olur ve buna bağlı olarak toprak verimsiz hale gelir. Tarlada yaşayan binlerce canlılar ölür. Anız hayvan nesillerini tehdit eder" şeklinde konuştu.

"Biyogaz günlük hayatta kullanılabilir"

Dila Balcılar ise, "Biyogaz kokusuzdur, yanabilir. Elektrik üretilebilir. Evlerde gaz olarak yakılabilir. Isınmada kullanılabilir. Doğalgaz tesislerine verilerek ülke ekonomisine katkı sağlanır. Çevreye zarar vermez" ifadesini kullandı.

"Anız yangınları günlük hayatı olumsuz etkiliyor"

Ayşe Çeri de, "Yazın yanan mısır anızların zararlarını en iyi hayvanlar bilir. Dışarıya çamaşır asılamaz giysiler kararır. Dumandan nefes alamayız. Dünyanın havasını kirletmeye kimsenin hakkı yoktur. Her canlı temiz hava solunumu hakkına sahiptir" diye konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

Türkiye’de 20 Milyon Öğrenci İçin Yaz Tatili Başlıyor
KPSS Ön Lisans Başvuruları Başladı
Yüz Yüze Eğitim Ertelendi !
Eskişehir Şehit Mehmet Şengül Fen Lisesi’nden Türkiye Birinciliği
Öğrenciye Özel Online Eğitim