Fırın Küreği İmalatı En Yoğun Günlerini Yaşıyor

Konya'nın en eski fırın kürek ustası Muzaffer Büyüközkan, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte en yoğun günlerini yaşıyor.

Konya'nın en eski fırın kürek ustası Muzaffer Büyüközkan, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte en yoğun günlerini yaşıyor.

Konya'da 54 yıldır fırın küreği imalatıyla uğraşan Muzaffer Büyüközkan, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte yoğun bir iş temposuna girdi. Gürgen ağacının gövdesine şekil verilmesiyle başlayan süreç bambaşka bir boyuta bürünüyor. Muzaffer usta, uzun uğraşlar sonucu şekil verdiği her boyuttan kürekleri ince bir işçilikten geçirerek müşterilerine sunuyor. Öyle ki dükkanı küçük olmasına rağmen yaptığı fırın küreklerini Türkiye'nin birçok şehrine hatta dünyaya ihraç ediyor.

Mesleğe nasıl başladığını anlatan Muzaffer Büyüközkan, "Ben 1949 doğumluyum. Mesleğe 13 yaşında başladım. Halen devam ediyoruz. Yaşımız 68. Babam aslında bizi okutmak istemişti fakat ağaca karşı aşinalığımız olduğundan okumayı istemedim. Çok severim okumayı fakat istemedim. Bu marangoz, ağaç işine çok merakım vardı. 13 yaşımızda başladık, devam ediyoruz" dedi.

Her boyutta fırın küreği ürettiklerini söyleyen Büyüközkan, "İşimiz fırın kürekleri. Ekmekçilerin, etli ekmekçilerin, pizzacıların, lahmancuncuların bunların bütün küreklerini temin ediyoruz. Ağaç için tür olarak genelde gürgen ağacını kullanıyoruz. Onu tercih ederiz. En büyük iki metre boyunda, etli ekmekçiler için söylüyorum eni 30 santimetre olarak veriyoruz. Ama ekmekçilerin ki 4 metre uzunluğuna kadar gider. Onlar farklı" diye konuştu.

"Türkiye'nin her tarafına hatta yurt dışına da gönderiyoruz"

Ürettikleri kürekleri dünyanın birçok yerine gönderdiklerini dile getiren Muzaffer Büyüközkan, her türlü ebatta yaptıkları kürekleri Türkiye'nin yanı sıra yurt dışına da gönderdiklerini söyledi. Şimdilik talebi karşılamaya çalıştıklarını ifade eden Büyüközkan, kendilerinden önceki akrabalarının da aynı işi yaptığını kaydederek, "Biz şimdi devam ediyoruz. Böyle gidiyor şimdilik. Zaten bir oğlum var. O da çalışıyor. Ona da mesleği öğrettik. Beraber devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte işlerinin yoğunlaştığını aktaran Büyüközkan, fırınların çoğalmasıyla birlikte küreklere olan taleplerin de arttığını dile getirdi. El işçiliğiyle talepleri yetiştirmenin zor olduğunu belirten Muzaffer Büyüközkan, küçük el aletleriyle üretimlerine devam ettiklerini söyledi. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte bir yılın en yoğun haftasını yaşadıklarını anlatan Büyüközkan, "Çünkü Ramazan hazırlığı fırınlarda varsa bu kürek hazırlığı da var. Çok yoğun talebemiz var. Karşılamaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Ben bazen gece rüyamda kürek yaparım"

İşini severek yaptığını söyleyen Muzaffer Büyüközkan, "Ağaç bulmakta zorlanıyoruz. Ağaç çok fakat kaliteli ağacı gittikçe bulmakta zorlanıyoruz. Bizim en büyük sıkıntımız o. Biz de genel özellikle kaliteli yapmaya çalışıyoruz. Bazen zorlanıyoruz. Birçok yeri araştırıyoruz, soruyoruz kaliteli mal bulabileceğiz mi diye. En büyük sıkıntımız bizim kaliteli ağaç bulmak. Ağaç işiyle uğraşmak gerçekten zevkli bir iş. İnsanı rahatlatır. Stresini atar. Bu işi böyle devam ettirmek lazım. Yani bu bizim iş için değil başka ağaç işiyle uğraşanlarda... Ben bazen gece rüyamda kürek yaparım. Çünkü biz buna aşağı yukarı 50 sene vermişiz. Kolay kolay kopamıyoruz" diye konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri

Kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman 2021? En güzel Dünya Kız Çocukları Günü mesajları