Fonksiyonel Burun Estetiği Ameliyatını Ertelemeyin

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Hünkar Batıkhan, tedavi amaçlı burun estetiği (rinoplasti) operasyonlarının ertelenmemesi gerektiğini belirtti.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Hünkar Batıkhan, tedavi amaçlı burun estetiği (rinoplasti) operasyonlarının ertelenmemesi gerektiğini belirtti. Dr. Batıkhan, nefes alma problemi olan kişilerin, bu operasyonu öteleyerek ilerleyen yaşlarda yaptırmasının; horlama, sinüzit, baş ağrısı, aşırı kilo ve tansiyon gibi birçok rahatsızlığa davetiye çıkaracağını söyledi.

Genç hastaların fonksiyonel rinoplasti ameliyatı olmasının sağlık açısından çok fazla avantajı olduğunu dile getiren Dr. Batıkhan, “Burun ameliyatı ertelendiği sürece hastalar sık sık grip, sinüzit geçiriyor. İlerleyen yıllarda bu rahatsızlıklara fazla kilo ve tansiyon da eşlik ediyor. Kişi ameliyat olmadığı için kaliteli bir yaşam sürdüremiyor. Fonksiyonel burun operasyonu, burnun başta nefes alma olmak üzere tam olarak yerine getiremediği görevlerini düzeltirken, hastanın yaşam kalitesini de artırır. Amaç hastanın burnundaki işlevsel bozuklukları düzeltmektir. Saydığımız rahatsızlıkları olan kişilerin bu operasyonu ertelememesi gerekiyor” diye konuştu.

Özellikle ciddi nefes alma problemleri ile gelen, kıkırdakları ve kemik yapısıyla birlikte gelişimini tamamlamış olan hastaların burun ameliyat olabileceğine değinen Batıkhan, “Bazen öyle bir vaka geliyor ki, hasta 15 yaşında ama burun kemiği 20’yi gösteriyor. Eskiden bu hastaları yaşını doldursun diye beklerdik. Şimdi öyle değil. Kemik gelişimi tamamlanmışsa, oraya dokunmanın tıbbi açıdan bir zararı yoksa ki biz bunu görerek söyleyebiliyoruz, hastanın ameliyat olmasında da bir sakınca olmuyor. Burada tek konu, hasta reşit olmadığı için ebeveyn imzası gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

“BEKLEMENİN BİR ANLAMI YOK”

Bazı ailelerin “Hocam bu çocuk nefes alamıyor, sık sık grip, sinüzit geçiriyor, daha 2 yıl bekleyecek miyiz” gibi sorular yönelttiğini belirten Dr. Batıkhan, “Gelişimini tamamlamış burunlarda ameliyat için 18 yaşının beklenmesi gerekmez. Kıkırdakları ve kemik yapısıyla burun gelişimini tamamladıysa kızlarda 16, erkeklerde 17 yaşında operasyon gerçekleşebilir” dedi.

“ESTETİK DE 18’DEN ÖNCE YAPILABİLİR”

Sağlık amaçlı burun ameliyatlarının yanı sıra estetik ameliyatların da 18 yaşından önce yapılabileceğine işaret eden Dr. Batıkhan, “Dünya Sağlık Örgütü sağlığı, ‘bedenen, ruhen ve sosyal anlamda tam iyilik halidir’ diye tanımlıyor. Bize öyle hastalar geliyor ki çocuk burnundan dolayı hayata küsmüş, hiç mutlu değil, gençlik çağında kendini eve kapatmış. Burada da ruhsal açıdan bir sağlık problemi vardır ve ameliyat öncesi yapılan tetkikler sonucunda burnun kıkırdak ve kemikler ile birlikte tamamen gelişimini tamamladığına karar verirsek, 18 yaşından önce operasyona onay verebiliriz” diye konuştu.

HER HASTAYA ÖZEL YAKLAŞIYORUZ

Belli bir yaştan sonra burundaki kıkırdak ve kemik yapılarının daha kırılgan olduğunun altını çizen Dr. Batıkhan, “Genç hastalarda kemik kıkırdak daha hızlı iyileşiyor. 40 yaşından sonra kıkırdaklar giderek inceliyor. Yaşla birlikte bağ dokusu da zayıflıyor. Dolayısıyla 50 yaşında yaptığımız bir burun estetiğinde burnun bağ dokusunun zayıfladığını görüyoruz. Bu tür ameliyatlarda, burnun daha fazla dirençli olmasını sağlıyoruz. Belki iki değil, üç beş dikiş atıyoruz. Bir kıkırdak değil iki üç kıkırdak koyuyoruz. Daha sağlam olması adına. O yüzden hastalık yok hasta var diyoruz. Her hastaya özel bir yöntem uyguluyoruz. Yaşlı buruna biraz daha farklı yaklaşılmalı. Çünkü yaşlı hastanın burun kemikleri daha kırılgandır. Kıkırdakları çok zayıftır, eski direnci yoktur. Yaşlı bir buruna daha fazla kıkırdak koymak gerekir” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Işık Frekansı Nedir?
Hamilelikte Uçak Yolculuğuna Dikkat !
Tedavi Edilmeyen Boyun Ağrısı Sağlık Sorununa Yol Açabilir!
Özel Hastaneler Yönetmeliği Kronolojisi
Türk Sağlık Sen İ̇zmir’den Menderes Devlet Hastanesi Hakkında Açıklama