Dünya'nın en büyük katip fuarı olan Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı, kitapseverleri bir araya getirirken Türkiye fuara hem eserleri hem de yazarlarıyla çıkarma yaptı.
19-23 Ekim tarihleri arasında kültür dünyasını bir araya getirecek olan dünyanın en büyük kitap fuarı Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı 68'inci kez kapılarını ziyaretçilerine açtı. Dünyanın 100'ü aşkın ülkesinde 7 bin 100 yayın evinin katıldığı fuarda 300 bin ziyaretçi bekleniyor. 300 binden fazla yeni kitabın ilk kez okuyucularıyla buluştuğu fuarda elektronik kitap stantlarının bir önceki yıla nazaran iki katına çıktığı belirtildi. Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı, Frankfurt Kitap Fuarı'na 228 metrekare "Türkiye Ulusal Standı" ve 92 metrekare "Çocuk Yayınları Standı" ve diğer özel katılanlarla birlikte 50 metrekarelik bir alanda eserlerini sergilemeye başladı. Türk standının açılışı, Kültür ve Turizm Bakanı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, Frankfurt Başkonsolosu Mustafa Çelik'in konuşmaları ve ardından verilen kokteyl ile başladı.
Türk standında her gün bir etkinlik
Fuarda Türkiye'nin ulusal standında edebiyat ve kültür etkinliklerin yanı sıra sergilerle de kitapseverlere sunumlar yapılıyor. 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili bir sergi "Unutulan Zafer Kûtulamâre Sergisi" adı altında ziyaretçilere sunuldu. Sergide Birinci Dünya Savaşı esnasında Osmanlı Devleti'nin Çanakkale'den sonra İngilizler karşısında kazandığı en büyük başarı olan Kûtulamâre Zaferi, günlüklerin, Osmanlı ve dünya medyasında basılan çeşitli gazetelerin, kartpostalların, resimlerin, afiş ve kitapların yer aldığı materyaller ile anlatılıyor. Fuar boyunca 4 bin konferans ve etkinlik yapılırken 600'den fazla yazara da eserlerinden okumalar yapacak.
Fuarın bu yılki şeref konuğu ülkesi Hollanda olurken fuar boyunca yazar ve akademisyenlerin katılımıyla çeşitli panel ve söyleşiler gerçekleştirilecek. Doğan Hızlan, İskender Pala ve Adnan Özer'in konuşmacı olarak yer alacağı "Darbenin Panzehiri Kültürdür" paneli düzenlenecek. Alev Alatlı, İlber Ortaylı, Ayşe Böhürler, Orhan Miroğlu ve Ceren Kenar'ın yer alacağı "Kısık Sesler" açık oturumu yanı sıra Mehmet Mollaosmanoğlu'nun son romanının tanıtılacağı bir söyleşi düzenlenecek. Fuarı 10 bin gazeteci ve 2 bin internet sitesinin yetkilisi takip ediyor. Bu yıl Alman Yayıncılar Ödülü olan 25 bin Euro, Alman romancı Bodo Kirchoff'a verildi.
Frankfurt Başkonsolosu Mustafa Çelik açılışta gerçekleştirdiği konuşmasında fuarın önemine dikkat çekerek, "Türkiye'nin görkemli bir şekilde bu fuara katılması bizi memnun ediyor. Her yıl Kültür ve Turizm Bakanlığının da katkıları sayesinde bu fuara katılımlarımız bize yöneltilen eleştirilere en güzel cevabı teşkil ediyor. Tek taraflı açıklamalar ve Türk tarafının görüşlerine yer verilmemesi bizi tabi ki üzmüştür. Bu fuarda sizin katılımınızla birlikte önümüzdeki günlerde yapılacak toplantılarda ve söyleşilerde kamuoyu sizin de fikirlerinizi dinleme fırsatı bulacaktır. Türkiye çok zor zamanlar geçirmiştir fakat dostlarımızın yanımızda olmasından dolayı biz daha güçlü olduk" ifadelerini kullandı.
İHA