Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından biri olan Edirne Gala Gölü'nde kuş gözlemi yapıp amatör fotoğraf çeken doğaseverlere engel çıkarılması tepkilere sebep oldu.
Özellikle kış aylarında göçmen kuşların akınına uğrayan Gala Gölü kuzeyden gelen nadir türlerde dahil olmak üzere binlerce su kuşunu içerisinde barındırıyor. Buradaki kaçak avcılara, kaçak yollarla kuşları yakalayarak yasa dışı yollarla satanlar da eklendi.Ancak görevliler; kaçak avcılar yerine amatör fotoğrafçılar ve kuş gözlemcilerini engelliyor.
Edirne sınırları içerisinde yer alan Gala Gölü Milli Parkı'nda geçtiğimiz hafta sonu yaşanan olay ise amatör kuş gözlemcileri ve fotoğrafçılarına adeta "pes" dedirtti. Bölgeye kuş gözlemi yapmak için giden ve bu esnada amatörce fotoğraflar çeken Ömer Ahu, alanda yaptığı gözlem sırasında Milli Park görevlilerince durdurularak gerekli izinlerinin olup olmadığı sorgulandı.
Kişisel olarak fotoğraf çeken ve kuş gözlemi yapan Ahu'nun izin almadığını öğrenen Edirne Milli Park Görevlileri bu kez Ahu'nun hafıza kartına el koyarak tutanak tutması kuş gözlemcileri ve fotoğrafçılarının tepkisine neden oldu. Ahu'nun bunun özel hayata müdahale olduğunu ve kartı almaya haklarının bulunmadığını söylemesi üzerine ise ekipler "zorluk çıkarma, jandarmayı çağırırız" diyerek karta el koydular.
Durum karşısında şaşkına dönen Ahu ise "Böyle saçma bir uygulama olamaz. O kartta benim daha önce çektiğim özel, ailemin olduğu fotoğraflarda olabilirdi. Türkiye'de özel hayatın ihlaline yönelik kanunlar var. Ve burada bu kanunlar apaçık ihlal edilmiş durumda. Amatör bir fotoğrafçıya yapılan bu uygulama kabul edilir cinsten değil. Kişisel çekimler izne tabi değil diye biliyorum. Ve hiçbir yasada kişinin kullandığı fotoğraf makinesine veya hafıza kartına el koyma hakkı olmadığını sanıyorum" ifadelerine yer verdi.
Kuş gözlemcileri bu tarz alanların korunmasında önemli etken
Ekiplerin yaptıkları bu uygulama pek çok kuş gözlemcisi ve fotoğrafçısı tarafından tepkiyle karşılandı. Geçmiş yıllarda kuş gözlemcileri ve fotoğrafçıları sayesinde alanda kuğuları yasak yollarla yakalayıp satmak üzere olan kişilerin yakalatıldığını dile getiren kuş gözlemcileri ve fotoğrafçıları, bunun gibi uygulamaların kendilerini yıpratarak kaçak avcıların ekmeğine yağ süreceğini ifade ettiler.
Konuyla ilgili Türkiye'nin kuşlarını gözlem ve fotoğraflarla belgeleyen ve bugün 4 bin 600 gönüllü üyesiyle faaliyet gösteren Trakuş'un Kurucu Başkanı Serhat Tigrel de konuyla ilgili yaptığı açıklamada: Bu güne kadar faaliyetlerimiz konusunda yerel ve merkezi yönetimlerden, gittiğimiz yörelerin insanlarından büyük destekler gördük. Ancak geçen hafta sonu Gala Gölü Milli Parkında bir arkadaşımızın Edirne İl Doğa Koruma ve Milli Parklar elemanlarınca kuş fotoğrafı çekerken fotoğraf makinesinin hafıza kartına el konulması anlaşılır bir durum değil. Hafıza kartı arkadaşımızın kişisel bir malıdır. İçindeki bilgilerde kişisel bilgilerdir. Buna yargı kararı olmaksızın el koymak veya silmek suçtur. Bu konuda arkadaşımıza yargı yolu açıktır. Ama bunun yerine bu talihsiz olaydan ders çıkararak ülkemizde yeni bir olgu olan kuş gözlemciliği ve doğa fotoğrafçılığı adına bazı kanuni düzenlemelerin yapılması konusunda bir adım atmamız daha doğru olacaktır" ifadelerine yer verdi.
"Maalesef uygulama yanlış değerlendiriliyor'
Öte yandan Bakanlık yetkililerinden edinilen bilgiye göre, fotoğraf çekimleri için izin konusunun bazı bölgelerde yanlış anlaşıldığı ifade edilirken; "Burada gerekli olan izin ticari amaç elde edilen veya bir kuruluş adına yapılan çekimleri kapsıyor. Bakanlık kişisel ve amatörce yapılan fotoğraf çekimlerinde izin belgesini şart koşmamaktadır. Ticari veya bir kurum/yayın organı adına olmadığı takdirde kişisel çekimler için korunan sahalarımızda izin gerekmemektedir" denildi.
İHA