Gaü’den Antalya’da Üniversite Adaylarına ’Başarıya Doğru’ Semineri

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) ve Antalya Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde üniversite adaylarına yönelik düzenlenen "Başarıya Doğru" eğitim seminerine...

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) ve Antalya Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde üniversite adaylarına yönelik düzenlenen "Başarıya Doğru" eğitim seminerine katılan Sait Gürsoy, ÖSYM'nin uyguladığı 15 dakika kuralında ajitasyon yapılmaması gerektiğini söyledi.

Antalya Kültür Merkezinde düzenlenen "Başarıya Doğru" eğitim seminerinde, Sabah Gazetesi eğitim yazarı ve CNN Türk "Başarıya Doğru" eğitim programı yapımcı ve sunucusu Sait Gürsoy, üniversite adayları, eğitimciler ve ailelerle bir araya geldi. Seminere aynı zamanda GAÜ Rektörü Prof. Dr. Kutsal Öztürk, GAÜ Marketing Koordinatörü Leyla Biçer de katıldı.

Seminerin açılışında konuşan GAÜ Rektörü Prof. Dr. Kutsal Öztürk, semineri düzenleme amaçları hakkında bilgiler verdi. GAÜ'nün birçok uluslararası akredistasyona sahip bir dünya üniversitesi olduğunu işaret eden Öztürk, "Adayı aşan bir üniversiteyiz. 3 kıtada, 7 ülkede kampüslerimiz var. Uluslararası ilişkilere çok önem veriyoruz. Bizim 130 yabancı ülkeden öğrencimiz var. Türkiye'nin de hemen hemen her ilinden öğrencimiz var. Bunlarla çok güzel bir kültür mozaiği ortaya çıkıyor. GAÜ bir aile gibidir. Öğrenci ve velilerimizle doğrudan irtibat halindeyizdir. Bu aile kavramı bizim birlikteliğimize ve gelişmemize büyük katkı sağlıyor" dedi.

18 bin öğrencilerinin bulunduğunu da kaydeden Öztürk, "Kıbrıs'ın ilk kurulan üniversitesiyiz, 32 yıllık geçmişe sahibiz. Mimarlık, Mühendislik, Havacılık, Denizcilik, Hukuk, Sağlık Bilimleri, Eğitim, Gastronomi, Beşeri Bilimler fakültelerimiz önem arz ediyor. Tıp fakültemizde kurulma çalışmaları tamamlanmış durumda. Öğrencilerimizin yüzde 70'i Türkiye'den, geri kalan oran KKTC ve uluslararası platformdan. Bu yıl 4 bin öğrenci hedefimiz var. Yüksek lisans ve doktora bölümünde başarılı enstitümüz var. Dünya sıralamasında yerleri vardır" diye konuştu.

Son olarak adada en çok burs fırsatı sunan üniversite olduklarını da belirten Öztürk, amiral gemi olarak diğer sektörlere de destek olduklarını sözlerine ekledi.

"Konu değil, eksiklikleri tamamlayın"

Antalya'da üniversite adaylarıyla bir araya gelmekten büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Sait Gürsoy, gençlere LYS sonrasında kariyer seçimi, doğru tercih, üniversite yaşamındaki basamak ve iş dünyasına nasıl adım atacakları konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

LYS'ye hazırlanan öğrencilere tavsiyelerde bulunan Gürsoy, "Artık konulardan ziyade eksik oldukları, yapamadıkları soruların neden, niçin ve nasıllarını bulmaları gerekir. Bunun sonucunda otomatikman bir konu tekrarı yaparlar. YGS'de belki bir lastik patlamış olabilir hiç önemli değil LYS'de yapacakları bir miktar fazla netle bunları telafi etme şansları var. Bundan çok daha önemlisi sonuçların ardından tercih olayıdır. Burada büyükten küçüğe doğru bir tercih sıralama doğru değil, mühim olan gencin kalbinin sesine kulak vermesidir" dedi.

"Öğrenciler üniversite seçiyor"

Türkiye'de artık üniversitelerin öğrenci seçmediğini tam tersi öğrencilerin üniversite seçtiğini vurgulayan Gürsoy, "Bugünkü seminerde de öğrenciler GAÜ hakkında bilgiler aldılar. Ancak gençler seçimini yaparken, özellikle o üniversitede çift ana dal yapılıp yapılmadığını, yüksek lisansın ne şekilde olduğunu öğrenmesinde yarar vardır. Marka kariyer merkezi iyi araştırılsın. Yani yurt dışına, Erasmusa gidebiliyor mu, ya da başka üniversitelerle işbirliği var mı, stajı nerede yaptırıyor, hangi kulüpler var. Eskiden tek bir meslek sahibi olmak önemliydi şimdi bir branşta iyi olacaksınız ve yan dallarla kendinizi donatacaksınız. 2023'ler ve ondan sonraki yıllar tam donanımlı gence, iş dünyası kapsını açacaktır" diye konuştu.

"15 dakika ajitasyon yapılmasın"

ÖSYM'nin 15 dakika kuralı hakkında da bilgiler veren Sait Gürsoy, "Pencerenin iki tarafından bakmakta fayda var. ÖSYM açısından bakıldığında ÖSYM haklıdır. Eğer sınav 10'da başlayacak ve çeyrek kala salonda olacaksınız diyorsa bu bir kuraldır ve herkes uymak zorundadır. Ancak gençlerde şöyle bir şey söylüyorlar. "Biz bir iki dakika geç kaldık, bu tip bir olay olabilir mi?" Bunun ajitasyon yapılmasının bir anlamı yok. Eğer bir kural varsa herkes buna uymak zorundadır. Kurallar neyse odur" dedi.

"Donanımlı üniversite öğrencisi istiyoruz"

Sait Gürsoy, 2020 ve 2025 yıllarının tam donanımlı gençler istediğini belirterek, üniversite tercihinde "büyükten küçüğe doğru sırala" şeklinde bir mantığın yanlışlığından yakındı.

Gürsoy donanımlı olmayı ise şöyle açıkladı: "Çift ana dal, yüksek lisans yapmak zorundasınız. Ne yapayım diye düşünmeyin, kararsız olmayın. Siz düşünürken rakibiniz sizi gelir geçer. Meslekler yerinde kalırken, zamanla donanım farklılıkları olacak. Biz buna popüler sektör ya da donanım sektörü diyoruz. Sosyal medyanıza dikkat edin, hiç ummadığınız anda karşınıza çıkar darmadağın olursunuz."

"Tercihlerde rehber öğretmen tavsiyesi"

Öğrencilerin tercihlerinde rehber öğretmenlerinden mutlaka faydalanmaları gerektiğini vurgulayan Gürsoy, geçmişteki mezunlardan faydalanmanın hataları beraberinde getirebileceğini kaydetti. Öğrencilere çevrelerindeki üniversiteleri mutlaka gidip görmeleri ellerinde olursa derslerine girmelerini tavsiye eden Gürsoy, üniversitelerin verdiği bursları da iyi araştırmaları önerisinde bulundu.

Konuşmaların ardından Rektör Öztürk, katılımlarından dolayı Gürsoy'a plaket takdim etti. Seminer öğrencilerin Gürsoy ve GAÜ Rektörü Öztürk ve ekibiyle fotoğraf çektirmesiyle son buldu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

Meb, Öğretmene Karşı Şiddet Davalarına Müdahil Olacak
Açıköğretim Fakültesi Final Sınavları İ̇çin Geri Sayım Başladı! 
Türkiye’de 20 Milyon Öğrenci İçin Yaz Tatili Başlıyor
KPSS Ön Lisans Başvuruları Başladı
Yüz Yüze Eğitim Ertelendi !