Gazeteci Bilal Köyden Anıldı

Cumhuriyet döneminde Anadolu'da karyola demirinden yaptığı baskı makinesi ile ilk köy gazetesini çıkaran Bilal Köyden, ölümünün 50. yılında kabri...

Cumhuriyet döneminde Anadolu'da karyola demirinden yaptığı baskı makinesi ile ilk köy gazetesini çıkaran Bilal Köyden, ölümünün 50. yılında kabri başında anıldı.

Türkiye'nin ilk köy gazetesi olan "Güzelordu" gazetesini 25 yıl boyunca yayınlayan Bilal Köyden'in kabri başında gerçekleşen anma törenine Ordu'da görev yapan gazetecilerin yanı sıra Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Vedat Öz, Basın İlan Kurumu İl Müdürü Murat Yürekli, Karadeniz Gazeteciler Federasyonu (KGF) Genel Başkanı ve Ordu 19 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erdoğan Erişen, Büyükşehir Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Nurullah Yaldız ve Altınordu Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Şahin Sevinç de katıldı.

Anma töreninde konuşan KGF Genel Başkanı ve Ordu 19 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erdoğan Erişen, Bilal Köyden'in Türk basın tarihinin "özveri ve mücadele" örneği bir duayeni olduğunu belirterek, "O 25 yıllık köydeki gazetecilik serüveni ile basın özgürlüğü mücadelesinin de önemli bir timsali olmuştur. Rahmetle ve minnetle anıyoruz" diye konuştu.

Bilal Köyden'in yarında gazeteciliğe başlayan Ahmet Gürpınar da anma töreninde Bilal Köyden'i anlattı. Gürpınar, Bilal Köyden'in örnek bir gazeteci olduğunu belirterek, "Ondan çok şey öğrendik. Onun çizgisinde 55 yıldır bu mesleği sürdürüyorum. İyi ki onu tanımışım. İyi ki onunla çalışmak onurunu yaşamışım" dedi.

Bilal Köyden kimdir?

Gazeteci-yazar Bilal Köyden 1894'de Ordu'nun Uzunisa Mahallesi'nde doğdu. Ordu Rüştiyesi mezunu. I. Dünya Savaşı'nın başlaması nedeniyle Erzincan Zabit Mektebindeki öğrenimini tamamlayamadan askere gitti.

1927'de Uzunisa köyünde, kendi imalatı bir makinede basarak çıkarmaya başladığı Güzelordu adlı haftalık gazetenin yayımını 25 yıl sürdürdü. Ahşaptan imal ettiği bu makineyi 1948'de Basın Müzesine hediye etti. 1951'den itibaren iki yıl süreyle haftalık Birlik gazetesini çıkardı. Şiir, fıkra ve makaleleri Millî Mücadele yıllarında Ordu'da yayımlanan Muvaf-fakıyet-i Milliye, Hadim-i Cumhuriyet ve Tekâmül, daha sonra Trabzon'da çıkan Kahkaha ve Devekuşu ile Ordu Postası, Zaman ve Ordu'nun Sesi gibi yerel gazetelerinde yayımlandı. Şiirlerini hece ölçüsüyle yazdı.

'Kabukname" (1962) isimli bir şiir ve "Güzelordu Gazetesi'nin 25 Yıllık Hikâyesi" 1952) isimli bir de anı kitabı yazdı.

Kabri başında dualarla anılan Bilal Köyden, 50 yıl önce 1967 yılında 73 yaşında kaybetmişti.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.