Gaziantep’in İncisi Zeugma Antik Kenti Dünyaya Tanıtılıyor

Gaziantep'in incisi Zeugma Antik Kenti, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) öncülüğünde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü desteğiyle hazırlanan "www.zeugma.org.tr"...

Gaziantep'in incisi Zeugma Antik Kenti, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) öncülüğünde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü desteğiyle hazırlanan "www.zeugma.org.tr" adresli internet sitesi üzerinden dünyaya tanıtılıyor.

Şehrin ekonomik kalkınmasına yaptığı büyük katkıların yanı sıra tarihi, kültürel ve turistik değerlerine de sahip çıkan GSO, medeniyetler beşiği Gaziantep'in tarihi ve kültürel zenginliğinin önemli bir parçası olan Zeugma Antik Kenti, mozaikleri, Arkeoloji Müzesi ve Zeugma Mozaik Müzesini daha geniş çevrelere tanıtmak için web sitesi kurdu. Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün desteğiyle hazırlanan tanıtım sitesinde, Türkçe'nin yanı sıra İngilizce, Almanca, İspanyolca, Fransızca, Çince, Japonca ve Arapça olarak ziyaretçiler bilgilendiriliyor. Köklü bir tarih, güçlü bir medeniyet, ticari merkez, sanat eseri, mozaik diyarı ve daha birçok özelliği içinde barındıran Zeugma Antik Kentin tarihçesi, kazı çalışmalarında son durum, kazı kronolojisi, mitoloji sözlüğünün yanı sıra çıkarılan mozaikler ve diğer buluntulara ilişkin her türlü yazılı ve görsel bilgi sitede yer alıyor. Mozaiklere ilişkin fotoğraf galerisi ve mitolojik hikayelerin bulunduğu sitede, ayrıca bilimsel yayın ve makaleleri de yer alıyor. Zeugma Mozaik Müzesi kat planı ve tanıtım broşürünün paylaşıldığı internet sitesinde, meraklılarına oturdukları yerden, Zeugma Antik Kenti ve Gaziantep Arkeoloji Müzesini 360 derece sanal turla gezi imkanı sunuluyor.

"Daha geniş kitlelere tanıtabileceğiz"

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, medeniyetler beşiği Gaziantep'in kültürel mirasına sahip çıkılması ve korunması kadar Türkiye'de ve dünyada tanıtımını yapmanın önemine işaret ederek, kurulan internet sitesinin çok daha geniş kitlelere ulaşmada büyük rol oynayacağını belirtti. Konukoğlu, "Dünya üzerinde ilk yerleşim yerinden olan ve halen yaşam alanı olarak kullanılan şehirlerden birisi olan Gaziantep'in her yerinden tarih fışkırıyor. Bu toprakların kültürel zenginliğinin tüm Türkiye'de ve dünyada tanıtılmasına büyük önem veriyoruz. Yapılan kazı çalışmaları sonucunda gün yüzüne çıkarılan sayısız mozaik eserlerin bilinirliğinin artmasını hedefliyoruz" dedi. Dünyanın en önemli müzeleri arasında yer alan Zeugma Mozaik Müzesi'nin, Gaziantep'in büyük bir marka değeri olduğunu vurgulayan Konukoğlu, "Şimdi Gaziantep'e gitme zamanı. Yerli ve yabancı tüm misafirlerimizi şehrimizi gezmeye, görkemli tarihi ve kültürel zenginliklerini yerinde görmeye davet ediyoruz" diyerek, davette bulundu.

Zeugma antik kenti-

Belkıs / Zeugma Antik Kenti, Gaziantep ilinin Nizip ilçesi Belkıs Köyü sınırları içerisinde Fırat Nehri'nin kıyısında yer alıyor. Yaklaşık 20 bin dönümlük arazi üzerine kurulmuş olan tarihi kent; Fırat'ın geçilebilir en sığ yerinde olması, askeri ve ticari bakımdan çok stratejik bir bölge olması nedeniyle tarihin her döneminde önemini korumuştur.80 bin nüfusu ile döneminin en büyük kentlerinden biri olan Zeugma, tarihin değişik dönemlerinde değişik isimlerle anılmıştır. M.Ö.300.yüzyılda, Büyük İskender'in generallerinden 1.Selevkos Nikator Zeugma'nın ilk yerleşimi olan Selevkeya Euphrates kentini kurmuştur. M.S. 1. yüzyılın ilk çeyreğinde Roma İmparatorluğu'nun topraklarına katılır ve ismi de "köprü, geçit" anlamına gelen Zeugma olarak değiştirilmiştir. M.S. 16.yüzyılda ise bugünkü adıyla Belkıs Köyü kurulmuştur. Bir bölümü GAP kapsamında inşa edilen Birecik Barajı göl suları altında kalan Zeugma Antik Kenti'nde, 1987 yılından bu yana Gaziantep Müze Müdürlüğü ve çeşitli ekipler tarafından kazılar yapılmaktadır. Uzun yıllar Müze Müdürlüğü tarafından, Gaziantep Valiliği'nin desteğiyle sürdürülen kazı çalışmaları 2000 yılında ortaya çıkarılan eserlerden dolayı dünyanın ilgi odağı haline gelmiştir. Kazılar neticesinde ikiz villalar olarak adlandırılan Poseidon ve Euphrates Villaları ortaya çıkarılmıştır. Bu villalarda yüzlerce metrekare taban mozaiği, duvar resmi, Mars heykeli ve pek çok küçük eser bulunmuştur. Bu ihtişamlı şehirden gün ışığına çıkarılan eserlerin ve mimari elemanların büyük kısmı, 2011 yılında resim açılışı yapılan Zeugma Mozaik Müzesi'nde, diğer arkeolojik eserler de Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.