Gaziantep'te son 2 günde sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen 1 kişi hayatını kaybederken, 178 kişi de hastanelerde tedavi altına alındı.
Gaziantep'te kar yağışı ve ardından etkili olan soğuk hava nedeniyle yakılan sobalar, karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine neden oluyor. Gaziantep'in Şahinbey, Şehitkamil, Yavuzeli, Oğuzeli,Araban, Nizip ve İslahiye ilçelerindeki 112 sağlık ekipleri, son 2 gün içerisinde sobadan sızan gazdan zehirlenen 179 kişiye müdahale etti. Soba zehirlenmelerinde Şahinbey ilçesine bağlı Ocaklar Mahallesi 55 Nolu sokakta yaşayan Ayşe Ateş hayatını kaybederken, Ayşe Ateş'in kocası Hasan Ateş'in de aralarında bulunduğu toplam 178 kişi hastanelerde tedavi altına alındı. Müşahede altında tutulanlardan 22'sinin hayati tehlikesinin sürdüğü belirtilirken, karbonmonoksit gazından zehirlenen toplam 178 kişiden 124'nin dün, 54'nün ise bugün hastanelere kaldırıldığı öğrenildi.
Karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat
Artan soba zehirlenmeleri nedeniyle vatandaşlara dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Cafer Yılmaz, "Son zamanlarda havaların aşırı soğumasından dolayı sobalı evlerde yaşayan vatandaşlarımız sobalarda daha fazla yakıt kullanmaya başladılar. Biz Gaziantep Büyükşehir İtfaiyesi olarak bu konuda özellikle son 3 yıldır yoğun bir gayret içerisindeyiz. Geçtiğimiz yıl bir mobil tim kurduk. 15 bin hanede yaşayan vatandaşlarımıza ulaşarak onları bilgilendirdik. Bunun yanı sıra 150 eğitim seansında 20 bin kadına ulaşarak "Doğru soba kullanma ve karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı nasıl hareket edilmesi" konusunda eğitimler verdik. Karbonmonoksit zehirlenmelerinden korunmak için öncelikle doğru soba kurmayı ve kullanmayı bilmemiz gerekiyor. Daha sonra ise geceleri yatmadan önce sobalarımıza ek odun kömür eklemekten kesinlikle kaçınmalıyız" dedi.
Zehirlenme belirtileri
Yetkililer karbonmonoksit zehirlenmesi belirtilerini, "Baş ağrısı, baş dönmesi, yüzde pembe renk, terleme, kulak çınlaması, bulantı, kusma, solunum zorluğu, bayılma hissi, kaslarda gevşeme, hareket edememe ve şuur kaybı gibi belirtilerin olduğunu ifade ettiler" şeklinde ifade etti.
Sobalara kalitesiz yakıtları ve aşırı is yapan lastik-plastik gibi maddelerin atılmaması gerektiğini vurgulayan Yılmaz "Sobanın en fazla üçte ikisini kömür ile doldurulup yakılmalıdır. Sobadaki kömür, yanıp kor haline gelmeden tekrar kömür atmayınız ve gece yatarken sobaya kömür atmaktan kaçınınız. Yanan soba, oda içerisinde bulunan oksijeni bitireceği için, her gün düzenli aralıklarla ve gece yatmadan önce odanızı havalandırınız. Hiçbir soba türü gözetmeksizin tedbirleri uygulayınız ve halk arasında uyuyan soba olarak bilinen sobalarda da zehirlenme olabileceğini unutmayıp gece yatarken soba kapaklarını kapatmayınız. Soba kullanılan odaya karbonmonoksit uyarı cihazı takalım ama cihaza güvenip gece yatarken sobalarımıza kömür atmayalım. Soğuk ve rüzgarlı havalarda sobalardan sızan karbonmonoksit gazına karşı tedbirli olunuz. Gece yatarken sobaya kömür atmaktan kaçınınız" diye konuştu.
İHA