Gebelik Şekeri, Anne Ve Bebek Sağlığı İçin Ciddi Risk Oluşturuyor

Mersin Özel Yenişehir Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Dr. Özgü Keskin Yılmaz, gebelik şekerinin anne ve bebek üzerinde erken doğumdan ani bebek ölümü...

Mersin Özel Yenişehir Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Dr. Özgü Keskin Yılmaz, gebelik şekerinin anne ve bebek üzerinde erken doğumdan ani bebek ölümü ve ölü doğum riskine kadar çok ciddi etkileri olabildiğini belirterek, anne adaylarını uyardı. Uzm. Dr. Yılmaz, tüm gebelere şeker yükleme testi yaptırmalarını önerdi.

Uzm. Dr. Keskin, yazılı bir açıklama yaparak, gebelik ile ilgili önemli uyarılarda bulundu. Gebelikte en sık karşılaşılan hastalıklardan birinin gebelik şekeri (gebelik diyabeti) olduğunu ifade eden Keskin, gebelik şekerinin 24. haftadan sonra ortaya çıktığını, doğum gerçekleşince sona erdiğini bildirdi. Gebelik şekerinde tedavide, genelde sadece diyet ve egzersiz yeterli olurken, bazen insülin tedavisinin de gerekebildiğine işaret eden Uzm. Dr. Keskin, "Günümüzde genç yaşlarda artan anne obezitesi, azalmış fiziksel aktivite, hazır gıda tüketiminin artışı, anne olma yaşının daha ileri dönemlere kayması gebelik diyabetinin görülme sıklığını artırmaktadır" dedi.

"Gebelik diyabeti hem anne hem de bebek için ciddi problemler oluşturabilir"

Gebelik diyabetinin tanısının erken dönemde konmasının ve gerekli önlemlerin alınmasının, bebek ve anne üzerindeki olumsuz etkileri önleyeceğine dikkat çeken Keskin, "Gebelik diyabeti, erken ve uzun dönemde hem anne hem de bebek için ciddi problemler oluşturabilir. Bunlar arasında erken doğum, iri bebek, ani bebek ölümü ve ölü doğum riski sayılabilir. Yeni doğan döneminde bebeğin kan şekerinin ve kan kalsiyum seviyesinin düşmesi, sarılık ve solunum sıkıntısında artış söz konusudur. Özellikle bebeğin doğum kilosunun 4 bin 500 gramın üstünde olması zor doğum, omuz takılması ve sezaryenle doğum olasılığını artırır. İleri dönemde bebekte obezite, diyabet ve hiperaktivite sıklığında artış saptanmıştır" ifadelerini kullandı.

"Tüm gebelere şeker yükleme testini yaptırmalarını öneriyoruz"

Tüm gebelerin şeker testi yaptırmasını öneren Uzm. Dr. Özgü Keskin, şunları kaydetti:

"Annede tansiyon yüksekliği, bebeğin suyunun fazla olması, sonraki dönemde kalıcı tip-2 diyabetes mellitus ve koroner arter hastalığı riskini arttırır. 24-28. haftalar arasında 75 gram ile şeker yükleme testi yapılması uygundur. Önceden 50 gram ve 100 gram olmak üzere iki aşamalı test uygulanırdı. Ancak ülkemizde günümüz koşullarında, her gebeye tek basamaklı 75 gram şeker yükleme testi yapılması, maliyet ve hastanın uyumu açısından en uygun olandır. Önceden bu test içerisindeki şeker nedeni ile bulantı ve kusma şikayeti yapabilmekte iken, şu an kullandığımız solüsyonlarda bu yan etkiler azalmıştır. Testin anneye ve bebeğe hiçbir zararı yoktur. Solüsyonlarda kullanılan şeker miktarı 3 dilim baklavanın içinde bulunan şeker ile aynı miktara sahiptir. Zaten günlük yediğimiz tatlılarla çok daha fazlasını almaktayız. Tüm gebelere şeker yükleme testini yaptırmalarını öneriyoruz. Gebelikte şeker hastalığı anne ve bebek sağlığını riske atan son derece önemli bir durumdur, ihmal edilmemelidir."

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Çocuklara Empati Kazandırmanın Önemi
Ambulanslar Çalışmayacak, 6 Bin Sağlık Personeli İ̇şsiz Kalabilir
Diş Hekimleri İ̇ş Bırakıyor
Kabızlık Kader Değil
Işık Frekansı Nedir?