Gebelikte Yaşanan Cilt Değişimleri

Gebelikte Yaşanan Cilt Değişimleri, gebelik düşünen bir çok kadının en baştaki endişeleri arasında yer alıyor. Gebelik sonrası çatlak, gebelik sonrası varis oluşumu hakkında bilinmesi gerekenleri uzmanlar BSHA için anlattı. Gebelik, hem...

Gebelikte Yaşanan Cilt Değişimleri, gebelik düşünen bir çok kadının en baştaki endişeleri arasında yer alıyor. Gebelik sonrası çatlak, gebelik sonrası varis oluşumu hakkında bilinmesi gerekenleri uzmanlar BSHA için anlattı.

Gebelik, hem fiziksel hem de duygusal birçok değişikliğin olduğu bir dönemdir. Hamilelikte en çok göze çarpan değişikliklerden biri de ciltte meydana gelen değişikliklerdir. Cilt, hormonal değişiklikler, artan kan hacmi ve cildin gerilmesi sonucunda önemli değişikliklere uğrar.

Hamilelik ve Hormonal Değişiklikler

Hamilelik sırasında, cilt genellikle hormonal değişiklikler, artan kan hacmi ve cildin gerilmesi nedeniyle çok çeşitli değişikliklere uğrar. En yaygın cilt değişiklikleri, özellikle meme uçları, koltuk altları ve kasık bölgesi gibi bölgelerde ciltte koyulaşma; derinin gerilmesi nedeniyle karın, göğüsler ve uyluklarda oluşan kırmızı veya mor çizgiler olan çatlaklar; boyun ve koltuk altı gibi bölgelerde gelişebilen küçük deri parçaları olan cilt benleri; ve göbek deliğinden kasık kemiğine kadar uzanan koyu renkli bir çizgi olan linea nigra olarak belirlenmektedir. Ayrıca hormonal değişiklikler nedeniyle akne kötüleşebilir ve bazı kadınlar artan kan hacmi nedeniyle örümcek damarlar yaşayabilir. Bu değişikliklerin bazıları geçici olurken bazıları kalıcı olabilir.

Uzmanlar, gebelik sonrasında gelişen akne, çatlak ve varis hakkında bilgi verdi.

Hamilelik sırasında sık görülen cilt değişiklikleri, daha parlak bir cilde, sivilcelere ve çatlaklara yol açan yağ üretimindeki artışı içerir. Ciltte melazma olarak bilinen koyu lekeler, artan melanin üretimi nedeniyle hamilelik sırasında da ortaya çıkabilir. Hamile kadınlar ayrıca damarlardaki artan basınç nedeniyle örümcek damarlar ve varisli damarlar yaşayabilir. Bazı durumlarda hamilelerde cildin gerilmesinden dolayı kaşıntı veya hormonal değişikliklerden dolayı kuruluk görülebilir. Cilt değişikliklerini yönetmeye yardımcı olmak için hamile kadınlar ciltlerini nemli tutmalı, hafif bir temizleyici kullanmalı ve yüksek SPF’li güneş kremi kullanmalıdır.

Hiperpigmentasyon

Hiperpigmentasyon, cildin belirli bölgelerinin koyulaşması anlamına gelir. Hamilelik sırasında hormonal değişiklikler, cilde rengini veren pigment olan melanin üretiminde artışa neden olabilir. Bu, ciltte melazma veya kloazma olarak bilinen koyu lekelerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Etkilenen en yaygın alanlar alın, yanaklar ve üst dudaktır. Bu yamalar genellikle doğumdan sonra kaybolur, ancak bazı durumlarda kalıcı olabilirler.

Hiperpigmentasyon, cilt, cilde rengini veren pigment olan melanin fazlalığı ürettiğinde ortaya çıkan yaygın bir cilt durumudur. Ciltte melazma veya kloazma gibi koyu lekelere ve linea nigra olarak bilinen koyu renkli bir çizgiye neden olabilir. Bu çizgiler genellikle hamilelik sırasındaki hormonal değişikliklerin sonucudur ve genellikle doğumdan sonra kaybolur. Ancak bazı durumlarda hiperpigmentasyon devam edebilir. Hiperpigmentasyon tedavisi topikal kremler, kimyasal peeling veya lazer tedavisini içerebilir.

Linea nigra, hamilelik sırasında ortaya çıkan başka bir hiperpigmentasyon şeklidir. Karın üzerinde beliren ve göbekten kasık bölgesine kadar uzanan koyu renkli bir çizgidir. Çizgi genellikle yaklaşık bir santimetre genişliğindedir ve oldukça dikkat çekici olabilir. Çizgi tipik olarak teslimattan sonra kaybolur.

Gebelik Sonrası Çatlaklar

Çatlaklar, hamilelik sırasında meydana gelen yaygın bir cilt değişikliğidir. Bebek büyüdükçe derinin gerilmesinden kaynaklanır. Çatlaklar karın, göğüsler, kalçalar ve uyluklarda kırmızımsı veya morumsu çizgiler olarak görünür. Zamanla, açık tonda beyaz bir renge dönüşürler. Çatlaklar önlenemese de cildi iyi nemlendirmek çatlakların görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir.

Çatlaklar, hamilelik sırasında meydana gelen yaygın bir cilt değişikliğidir. Karın, göğüsler, kalçalar ve baldırlarda kırmızımsı veya morumsu çizgiler olarak görünürler ve bebek büyüdükçe derinin gerilmesinden kaynaklanırlar.

Akne

Akne, hamilelik sırasında ortaya çıkabilecek yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Hormonal değişiklikler, yağ üretiminde artışa neden olarak gözeneklerin tıkanmasına ve sivilcelerin çıkmasına neden olabilir. Bununla birlikte, bazı kadınlar hamilelik sırasında sivilcelerde de azalma yaşayabilir. Bunun nedeni akneye katkıda bulunduğu bilinen androjen seviyelerindeki azalmadır. Akne, hamilelik sırasında hormonal değişiklikler nedeniyle ortaya çıkabilen yaygın bir cilt durumudur. Hormonlar arttığında, bu durum yağ üretiminin artmasına ve gözeneklerin tıkanmasına yol açarak aknelerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bununla birlikte, bazı durumlarda hamilelik, sivilceye katkıda bulunduğu bilinen androjen düzeylerinin düşmesi nedeniyle sivilcelerin azalmasına da yol açabilir. Hamilelik sırasında sivilce tedavisi, topikal kremler ve merhemlerin yanı sıra diyet değişiklikleri ve stres azaltmayı içerebilir.

Gebelik sonrası oluşabilecek değişimler gebe adaylarının en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor.

Cilt Etiketleri

Cilt etiketleri, vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilecek küçük, zararsız büyümelerdir. Hamilelik sırasında hormonsal değişiklikler, cilt etiketlerinin oluşumuna yol açan kollajen üretiminde artışa neden olabilir. Cilt etiketleri genellikle boyun, koltuk altı ve kasık gibi derinin giysilere veya diğer deriye sürttüğü bölgelerde görülür. Et benleri, cildin giysilere veya diğer derilere sürtünmesi veya sürtünmesi nedeniyle oluşan küçük, iyi huylu büyümelerdir. Hamilelik sırasında sık görülen cilt değişikliklerinden bazıları, areolanın ve meme uçlarının etrafındaki derinin koyulaşması, genel olarak ciltte artan pigmentasyon, çatlaklar, varisli damarlar ve aknedir. Bu değişiklikler kişiye bağlı olarak geçici veya kalıcı olabilir. Derideki diğer değişiklikler arasında artan hassasiyet, kuruluk ve kaşıntı bulunur. Hamile kadınların ciltlerine ekstra özen göstermeleri ve ciltlerini sağlıklı ve nemli tutmaya yardımcı olmak için nazik, doğal ürünler kullanmaları önemlidir.

Örümcek Damarlar (Varis Damarları)

Örümcek damarlar (varis damarlar), cilt yüzeyinde görünen küçük, genişlemiş kan damarlarıdır. Genellikle bacaklarda ve yüzde bulunurlar. Hamilelik sırasında kan hacmindeki artış ve hormonal değişiklikler örümcek damarların gelişmesine neden olabilir. Genellikle doğumdan sonra kaybolurlar, ancak bazı durumlarda kalıcı olabilirler. Genellikle bacaklarda ve yüzde bulunurlar ve hormonlar, güneşe maruz kalma, genetik ve diğer faktörlerden kaynaklanabilirler. Bazı durumlarda örümcek damarlar doğumdan sonra da devam edebilir. Örümcek damarların tedavisi skleroterapi, lazer tedavisi ve ameliyatı içerir. Örümcek damarlarını tedavi etmek için en iyi hareket tarzını belirlemek için bir doktora danışmak önemlidir.

Varisli Damarlar

Varisli damarlar, genellikle bacaklarda görülen şişmiş, bükülmüş damarlardır. Damarlardaki kapakçıklar zayıfladığında veya hasar gördüğünde kanın damarlarda birikmesine neden olarak ortaya çıkarlar. Hamilelik sırasında, büyüyen rahimden kan hacmindeki artış ve damarlar üzerindeki basınç, varis gelişimine yol açabilir. Rahatsızlık, ağrı ve şişmeye neden olabilirler. Kompresyon çorapları giymek ve bacakları yükseltmek semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Varisli damarlar, genellikle bacaklarda görülen şişmiş, bükülmüş damarlardır. Damarlardaki kapakçıklar zayıfladığında veya hasar gördüğünde kanın damarlarda birikmesine neden olarak ortaya çıkarlar. Hamilelik sırasında, büyüyen rahimden kan hacmindeki artış ve damarlar üzerindeki basınç, varis gelişimine yol açabilir.

Hamilelik ve Varis

Hamilelik sırasında varis belirtileri rahatsızlık, ağrı ve şişmeyi içerir. Semptomları azaltmaya yardımcı olmak için hamile kadınlar kompresyon çorapları giymeli ve mümkün olduğunda bacaklarını kaldırmalıdır. Ek olarak, uzun süre oturmaktan veya ayakta durmaktan kaçınmak, bacakların serin ve iyi havalandırılmasını sağlamak önemlidir. Hamilelik sırasında cilt değişiklikleri yaygındır ve hormonal değişikliklerin, artan kan hacminin ve derinin gerilmesinin bir sonucudur. Bu değişiklikler hafif ila şiddetli arasında değişebilir ve geçici veya kalıcı olabilir. Rahatsız edici olsalar da, hamilelik sırasındaki cilt değişikliklerinin çoğu zararsızdır ve doğumdan sonra kendiliğinden düzelir. Hamilelik sırasında herhangi bir cilt değişikliği ile ilgili endişeleriniz varsa, sağlık uzmanınızla konuşmanız önemlidir. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Özel Hastaneler Yönetmeliği Kronolojisi
Türk Sağlık Sen İ̇zmir’den Menderes Devlet Hastanesi Hakkında Açıklama
Yenidoğan Ölümleri Yanlış Politikaların Sonucudur
Yaralı Kalpler Neden Aşktan Korkar ?
Bağırsak Sağlığı Neden Önemli?