Geleceğin Havacıları Böyle Yetişiyor

Eskişehir Sabiha Gökçen Mesleki ve Anadolu Lisesi'nde geleceğin havacılık sektörü için sıkı bir eğitim gören öğrenciler, çalışan uçaklar içerisinde...

Eskişehir Sabiha Gökçen Mesleki ve Anadolu Lisesi'nde geleceğin havacılık sektörü için sıkı bir eğitim gören öğrenciler, çalışan uçaklar içerisinde iş hayatına hazırlanıyorlar.

Uçak bakım alanında eğitim veren Eskişehir Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde, öğrencilerin iş hayatına hazırlıkları sürüyor. Uçak gövde motor ve uçak elektroniği dallarında öğrenci yetiştiren okuldan mezun olan çoğu kişi ise kısa sürede iş buluyor. Okul, hazırlamış olduğu projelerle hemen hemen her yıl öğrencilerini yurt dışına mesleki eğitimlere de gönderiyor. Okul mezunları başta 1. Hava İkmal Bakım Merkezi ve Türk Hava Yolları olmak üzere ilgili havacılık ve bilişim sektörlerinde öncelikli olarak istihdam ediliyor. Öğrencilerin yüksek öğrenime yerleşme oranı yüzde 40'ın üzerinde bulunuyor. Okulda şimdilerde ise yeni bir proje devam ediyor. "Türk Havacılık Sektörüne Üst Düzey Nitelikli Teknik Eleman Yetiştirilmesi Projesi", Avrupa Birliği ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu işbirliği ile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı aracılığıyla yürütülüyor. Sabiha Gökçen Mesleki ve Anadolu Lisesi'nin projesi ile genç istihdamını destekleyerek ve gençlerin işsizlik oranını düşürerek, daha çok kişinin istihdam edilmesine ve istihdamda tutulması hedefleniyor.

"100 nitelikli teknik elemanı kazandırmış olacağız"

Proje Koordinatörü Fatih Baltacı, kursiyerlerden 64 tanesinin iş başı yaptığından söz etti. 100 nitelikli teknik elemanı kazanmak için projenin üretildiğinden bahseden Baltacı, "Bu proje kapsamında 100 kişiyi eğitime alıyoruz. 100 kişinin de istihdamı için de mücadele ediyoruz. Şu ana kadar CNC, kalite kontrol ve tahribatsız muayene eğitimlerinde 3 grubumuzun eğitimlerini tamamladık. 75 kişilik kursiyer grubumuzun, 64 kişisi şu an itibariyle bir iş yerinde istihdam edildi. Şu an çalışma hayatına katılmış durumdalar. Şu an uçak bakım eğitimiyle ilgili eğitimlerimiz devam etmektedir. Mayıs ayının 10'u gibi bunların eğitimleri de tamamlandığında, bu kursiyerlerimiz de istihdama katılmış olacaklar. Türk havacılık sektörüne projemizin de isminde belirttiğimiz gibi 100 nitelikli teknik elemanı kazandırmış olacağız" diye konuştu.

"Okulun çok büyük bir hangarı var"

Proje kapsamında kurs gören Sarpcan Demirel, pratik yaptıkları için yüksek verim aldıklarını anlattı. Havacılık sektöründe tam bir takım oyununun işlediğini aktaran Demirel, "Öncelikle amacım Türk Hava Yolları gibi bayrak hava yolu şirketimizde iyi yerlere gelip, yarınlarda bir uçağın başında arızasını çözdüğüm zaman yaşayacağım mutluluk benim için en büyük zirve olur. Meslek Yüksek Okulları'nda belirli bilgiler gördük ama araya 6 ay gibi bir mesafe girdi. Bazı şeyler unutuluyor, burada onları tekrarladık ve ben öğrendiklerimin üzerine çok şey kattım. Bu, buradaki hocaların profesyonelliği diyebilirim. Bunun yanında da bu okulun çok büyük bir hangarı var. İçerisinde de çalışan uçakları var. Pratikle öğrendiklerimizi de birleştirdiğimizde alabileceğimiz en yüksek verimi alıyoruz. İçeride de tam bir takım oyunu var. Asla kişisel beceri yok. Yardımlaşma var. Birbirinin sırtını kollama var ve bu da insanın öz güveninin yüksek olmasını ve kendinin güvende olmasını hissettiriyor" dedi.

"Şu anda uçak teknisyeni olmak istiyorum"

Okul öğrencilerinden 10. sınıf öğrencisi Merve Şen ise, pilotluk hayalinin yerini uçak teknisyenliğinin aldığını ifade etti. Herhangi bir zorlukla karşılaşmadığını kaydeden Şen, "Herhangi bir zorluğu olmuyor. Erkeklerin yapabileceği işleri bayanların da yapabileceğini düşünüyorum. Derslerimde ve atölye saatlerimde herhangi bir zorluk çekmiyorum. Erkek arkadaşlarımdan da genelde yardım almadan kendim yapabileceğimi düşünerek yapmaya çalışıyorum. Buradan sonra üniversite de okumayı düşünüyorum. Uçak teknisyeni olmak istiyorum. Aslında buraya gelmeden önce pilot olma gibi bir hayalim de vardı. Ama şu anda uçak teknisyeni olmak istiyorum. Havacılığa ilgim olduğunu düşündüğüm için buradayım. Öğretmenlerimin de bu okula gelmem konusunda yardımları oldu. Bende yapabileceğime inandığım için havacılığı seçtim" diye konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

Bakan Tekin’e Rapor, “bir Gün Okula Aç Git, Günü Simit Ve Ayranla Geçir”
Meb, Öğretmene Karşı Şiddet Davalarına Müdahil Olacak
Açıköğretim Fakültesi Final Sınavları İ̇çin Geri Sayım Başladı! 
Türkiye’de 20 Milyon Öğrenci İçin Yaz Tatili Başlıyor
KPSS Ön Lisans Başvuruları Başladı