Geleceğin Mühendislerini Bu Çift Hazırlıyor

Eskişehir'de dijital ajans işiyle uğraşan evli çift, yeni kurdukları "maker" alanı ile çocukların teknoloji ile tanışmasını sağlıyor.

Eskişehir'de dijital ajans işiyle uğraşan evli çift, yeni kurdukları "maker" alanı ile çocukların teknoloji ile tanışmasını sağlıyor.

Teknolojinin her geçen gün bambaşka fırsatlar sunması, insan hayatını da yakından etkiliyor. Sektörler buna göre değişiklik gösteriyor, yaşam biçimleri bu değişikliklere göre şekilleniyor. Aile olgusunda bile, teknoloji oldukça büyük rol oynuyor. Gelinen noktada çocukların teknolojiyi kullanmalarının yanı sıra teknolojiyi anlayabilmeleri, bir fikre sahip olabilmeleri de önem kazanıyor. Geleceği şekillendirecek bugünün çocukları olduğuna göre, çocukların teknolojik kazanımlar elde edebilmelerinde ailelerin buna göre yönlendirme yapmaları büyük rol oynuyor.

Eskişehir'de yaşayan Türkay çifti, bunları ilke edinerek yola çıktı. Yaklaşık 2 sene önce dijital tasarım atölyesi kuran Serkan ve Gökçe Türkay çifti, 5 ay önce ikinci faaliyet olarak "maker" alanı oluşturdu. Bu alanda atölye ve etkinlikler düzenleyen çift, çocukların teknolojiyle yakından tanışmasına fırsat sağladı. Kurdukları alanlarda çocuklara robotik çalışma, kodlama, 3 boyutlu yazıcı ve üretimini uygulamalı olarak gösteren çift, farklı etkinliklerde de geleceğin mühendislerinin yetişmesine yardımcı oluyor.

"Çocukları teknolojiyle tanıştırarak, neler yapabileceklerini gözlemliyoruz"

Atölye çalışmaları hakkında bilgiler veren bilişim uzmanı Serkan Türkay, amaçlarının geleceğin mühendislerinin yetişmesine katkıda bulunmak olduğunu söyledi. Türkay, "Kreatif İşler, 2 sene önce dijital ajans olarak kuruldu. Haziran ayı itibariyle de ikinci faaliyet alanı olarak maker alanını oluşturduk. Bu alanda çocuklara atölyeler ve ücretsiz etkinlikler düzenliyoruz. Eskişehir'de maker alanı oluşturarak özellikle çocukları güncel teknolojilerle tanıştırmayı ve bunlarla neler yapabileceklerini deneyimlemelerini hedefliyoruz. Maker çalışmaları yapanlara ise bir çalışma alanı sunmayı, diğer katılımcılarla çalışmalarını ve birlikte ortak çalışmalar yapmalarını hedefliyoruz. Amacımız, hayal gücü geniş ve üretken bir nesil oluşmasına katkıda bulunmak. Geleceğin mühendislerini, geleceğin tasarımcılarını yetişmesine katkıda bulunmak istiyoruz. Çocuklara teknoloji atölyeleri, moda ve akıl atölyeleri düzenliyoruz. Teknoloji atölyelerinde robotik ve kodlama, 3 boyutlu yazıcı ve üretimi, oyun geliştirme, animasyon atölyelerimiz var. Atölyelerimiz çocuklara ekip çalışmasını, bir şeyler keşfetmeyi ve üretmeyi hedeflemektedir" dedi.

"Çocuklar eğlenerek öğrensin diye böyle bir işe kalkıştık"

Dijital Tasarımcı Gökçe Türkay ise, son yıllarda hızla gelişen dijitalleşme sonucunda edilgen hale gelen bireylerin, aynı teknolojileri kullanarak birçok şey üretebileceklerinin farkına varmalarını hedeflediklerini söyledi. Çocuklar eğlenerek öğrensin diye böyle bir alan oluşturduklarını aktaran Gökçe Türkay, "Her yaştan uygun katılımcı için de atölyelerimiz mevcut. Sadece çocuklara değil yetişkinlere de atölyeler yapıyoruz. Ama güz döneminde daha çok çocukların keyifle vakit geçirebilecekleri, eğlenirken öğrenebilecekleri ve belki de ilerideki mesleklerinin temellerini atabilecekleri harika atölyeler ve ücretsiz etkinlikler hazırladık" şeklinde konuştu.

"Yetişkinlerin yaptığı işleri, çocukların da yapabileceğini gösteriyoruz"

Gökçe Türkay, ilerleyen teknolojiyle birlikte her evde bulunan tablet, bilgisayar ve cep telefonu ile çocukların sadece oyun oynamaması gerektiğini hatırlattı. Türkay, "Aslında biz şuradan yola çıktık. Çevremize baktığımızda her yerde tabletler, bilgisayarlar ve cep telefonları var. Çocuklar ise bunlarla sadece oyun oynuyorlar. Oysaki çocukların bu cihazlarla, bu teknolojilerle yapabileceklerinin sınırı sadece hayal güçleriyle orantılıdır. Dolayısıyla biz çocukların zihninde bir kapı açabilirsek diye yola çıktık. Çocuklara bu dijital dünyada sadece yetişkinlerin yaptıkları şeyleri aslında onların da kolaylıkla başarabileceğini gösteriyoruz. 3 boyutlu bir tasarımı sadece endüstriyel tasarımcı ya da başka biri değil aslında çocuklar da yapabilir çok kolay bir şekilde. Hatta atölyelerimizde çok güzel modeller yapan katılımcı çocuklarımız oluyor. Çocukların özellikle hayal güçleri çok geniş oldukları için çok güzel ürünler ortaya çıkabiliyor" ifadelerini kullandı.

"Oynadıkları oyunun nasıl geliştirildiğini gösteriyoruz"

"Teknoloji atölyelerimizde öncelikle robotik ve kodlama atölyelerimiz var" diyen Dijital Tasarımcı Gökçe Türkay, çocuklara uygun robot kitlelerinin olduğunu belirtti. Türkay konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu robot kitleriyle çocuklarımız robotları oluşturuyorlar ve sonrasında onlara uygun bir arayüzle robotları kodluyorlar. 3 boyutlu tasarım ve üretim atölyelerimizde de çocuklar 3 boyutlu yazıcıyla tanışarak 3 boyutlu modellemeyi deneyimliyorlar. Uzun soluklu olan atölyelerimizde farklı malzemelerle 3 boyutlu üretimler yapıyorlar. Teknoloji atölyelerinde ayrıca animasyon geliştirme, oyun geliştirme ve web tasarım atölyemiz de mevcut. Burada da çocuklar her zaman oynadığı oyunların aslında nasıl geliştirildiğini gösteriyoruz ve çok güzel oyunlar ortaya çıkabiliyor."

"Hafızamızdaki düşünceleri gerçeğe nasıl dönüştüreceğimizi öğreniyoruz"

Atölye ve etkinliklere katılan 13 yaşındaki Berkcan Öncü de, "Biz burada nasıl robot yapılır, hafızamızdaki düşünceleri gerçeğe nasıl dönüştürürüz bunları öğreniyoruz. Buraya gelmek eğlenceli oluyor. Robot yaparken de eğleniyoruz. Yazılım yapmayı da öğreniyoruz. İleride de yapmayı düşünüyorum. Robotumuzu bilgisayara bağlıyoruz ve sonrasında kodlarını yazıyoruz" şeklinde konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

Autify, Zenes Adlı Yapay Zeka Ajanını Yazılım Kalite Güvencesi İçin Tanıttı
Arc Browser Yeni Canlı Takvim Düğmesi Özelliğini Tanıttı
Meta Avrupa'da Veri Kullanımını Durduruyor: Düzenleyici Baskılarla Karşı Karşıya
Brave Tarayıcı, Leo AI Asistanını Kendi Arama Sonuçlarıyla Entegre
Apple'ın Spotlight Araması iOS 18'de Daha Akıllı Hale Geliyor