Geleneksel Rahvan At Yarışları Erzurum’da Düzenlendi

Geleneksel Rahvan At Yarışları, ilk defa resmi olarak Erzurum'un Çiftlik köyünde düzenlendi.

Geleneksel Rahvan At Yarışları, ilk defa resmi olarak Erzurum'un Çiftlik köyünde düzenlendi.

Türkiye'nin 20 ilinden yaklaşık 100 binicinin katılımıyla ile ilk defa resmi olarak Erzurum'da yapılan Geleneksel Rahvan At Yarışları hakkında bilgi veren Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Prof.Dr. Alpaslan Ceylan, "Erzurum tarih boyunca kültürüne her daim sahip çıkmıştır. Erzurum'un bu özelliğini ata sporlarına vermiş olduğu değerlerden açıkça görebiliyoruz. Bu güne kadar Atlı Cirit oyunu ile tanınan Erzurum hiç şüphesiz ki Türk kültürünün temellerinden birisi olan atın içerisinde olduğu her spor dalını severek sahiplenecektir. Bu düşünce ile Resmi Rahvan yarışlarını bu sezon da Erzurum da düzenliyoruz Erzurum ve bölge halkı yarışlara yoğun ilgi gösterdi." diye konuştu.

Programın açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından yarışlar start aldı.

Programa Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan vekili Mevlüt Doğan, Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Prof.Dr. Alpaslan Ceylan'ın yanı sıra çok sayıda vatandaş izleyici olarak katıldı.

"Rahvan Tanımı"

Rahvan; atın "tek ayak" koşma stiline verilen isimdir. Atın aynı taraftaki ayaklarının birlikte hareket ettiği ve binicisini sarsmayan bir koşu şeklidir. Atı rahvan yürütmekten amaç; üzerindeki binici ve teçhizat yükünü en uzun mesafeye, en kısa zamanda biniciyi yormadan ve en az enerji harcayarak yürütülmesini sağlamaktır.

"Rahvan At Yarışı Tarihçesi"

Geçmişte ve günümüzde özellikle Türk kültür çevrelerinde yetiştirildiği bilinen rahvan atlar Türk göç hareketleriyle, Selçuklu ve Osmanlılarca da korunarak Anadolu'ya getirilmiştir. Rahvan at yetiştirme ve yarıştırma geleneği tüm zorluklara rağmen günümüze kadar ulaşmıştır. Bunda, rahvan at yarışlarının Anadolu'da yaygın olarak gerçekleştirilen mahalli panayır eğlenceleri kapsamında sıklıkla yer almasının payı büyük olmuştur. Bütün Türkiye'de yaygın olmasına rağmen, tanıtımı fazla yapılamadığından fazla tanınmayan Rahvan At Yarışlarına sadece yerli ırk atlar katılabiliyor. Ege Bölgesine has bir yarış olarak tanınır.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.