Çatköy, Sivas ilinin Gemerek ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çatköy Köyü Resimleri ve çatköy köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Gemerek Çatköy köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Çatköy köyü son dakika gelişmeleri, Çatköy köyüne özgü yemekler, Gemerek Çatköy köyünün tarihi, Çatköy köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Çatköy köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Gemerek Çatköy Köyünde doğan biri var mı? Gemerek Doğumlu Ünlüler Kimler?
Gemerek Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Gemerek Sivas Arası Kaç Km? Gemeek Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Gemerek Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.
ÇATKÖY KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE
Çatköy, Sivas ilinin Gemerek ilçesine bağlı bir köydür. Sivas iline 159 km, Gemerek ilçesine 49 km uzaklıktadır.
Köyün tarihçesi hakkında yazılı kaynaklar bulunmamaktadır. Şu an köyün eski camisinin bulunduğu bina eski Rum Kilisesi'nden dönüştürülmüştür. Orman dairesinin bulunduğu yerde Ermeni Kilisesi mevcut olduğu belirtilmektedir. Ermeni Kilisesinden günümüze herhangi bir kalıntı kalmamıştır.
1915 yılındaki büyük göç hareketinde; önce Rumlar köyü terketmiş, daha sonra 1950 yılına kadar kısım kısım Ermeniler köyden ayrılmışlardır. 1927 yılından sonra, Eşikli köyünden Çat köyüne göçler başlamıştır.[kaynak belirtilmeli]
Bu dönemde Çat köyü, merkez köy özelliği taşımaktadır. Şu an köy statüsündeki 2 köy olan Kızılcaova, ve Sığırkuyrugu Çatköy’e bağlı mezra statüsündeydiler. Sonraki yıllarda yönetim Çerkesleri ve Bulgaristan göçmenlerini Çat köyüne iskan için yönlendirmiştir. Çerkezler köyde kalmayip başka bölgelere gitmişler; Bulgaristan göçmenlerinden 8-10 hane Çatta kalmıştır.
Köy dışarıya göç vermektedir. Avrupa'da işçi olarak çalışan aile sayısı çoğunluktadır. Bunun dışında sırayla ağırlıklı İstanbul olmak üzere; Kayseri, Adana, Antalya, İzmir ve Gebze’ye göç yaşanmıştır. Köyün eski sakinleri Ermeniler ise yine ağırlığı İstanbul olmak üzere, Amerika, Arjantin, Fransa ve İsrail’e göç etmişlerdir. Köyün geçim kaynağı hayvancılık ve (Orman köyü olmasi sebebiyle) orman işçiliğidir.
Tarım tamamen hayvancılığa destek amaçlı yapılmaktadır. Orman işçiliği ise, son yirmi yıldır köy sakinlerinin önemli geçim kaynaklarından biri olmuştur.
Ayrıca, son yıllarda bir tür mantar toplayıcılığı köye para girişi sağlamaktadır. Yerel ismi “devrebölük” olan mantarın, latince adı Morchelle’dir. İhraç amaçlı toplanmaktadır.
Köy orman köyü oldugu için çevre il ve ilçelerin sayfiye yeri olma özelliği taşımaktadır. Köyün çevresinde çok sayıda düzenlenmiş piknik alanı mevcuttur. Cennetderesi, İlikbuyduran, Uzun oluk, Kilisepınarı.
Köyde, ilköğretim okulu vardır yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi kaynaktan sağlanır. Ayrıca kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi mevcuttur. Sağlık ocağıhizmet vermektedir. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. GSM çekimi 2011 yılında faaliyete gececektir. 2012 yılı Ekim ayı itibarı ile Türk Telekom Fiberoktik kablo hattını hizmete sunmuştur. Köyün su şebekesi ana isale hattı 2012 yılında komple yenilerek mevcut kapasitesi 4 katına çıkartılmıştır. Hatabalanı mevki'ine yapılan ORAN (ORTA ANADOLU KALKINMA AJANSI) tarafından "Çat Köyü turizme açılıyor" projesi devam etmektedir. Köyün yaz ve kış turizmine açılması gayretleri sürmektedir.