Gemerek Karagöl Köyü

Karagöl Köyü haberleri, Gemerek Karagöl köyü güncel son dakika gelişmeleri, Karagöl köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Karagöl Köyünde vefat edenler, köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Gemerek Karagöl köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Karagöl köyü son dakika gelişmeleri, Karagöl köyüne özgü yemekler, Gemerek Karagöl köyünün tarihi, Karagöl köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Karagöl köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Karagöl, Sivas ilinin Gemerek ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Karagöl Köyü Resimleri ve karagöl köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Gemerek Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Gemerek Sivas Arası Kaç Km? Gemeek Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Gemerek Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Gemerek Karagöl Köyünde doğan biri var mı? Gemerek Doğumlu Ünlüler Kimler?

KARAGÖL KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Karagöl, Sivas ilinin Gemerek ilçesine bağlı bir köydür. Sivas iline 106 km, Gemerek ilçesine 20

km uzaklıktadır.

Köyün ekonomisi hayvancılık ve tarıma dayalıdır.

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT

şubesi vardır ancak PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

YAZIK OLDU KARAGÖL'E

Havasına toprağına
Zehir atar zehir saçar
Suzuz musuz yollarına
Tozu duman olur saçar

Gelenine alkış tutar
Gidenine çanak tutar
Yalakalık boyun aşar
Yazık oldu Karagöl'e
Yazık vay vay karagöl vay.

Kanser olmuş toprağına
Davet açar insanınına
Kimse bakmıyor sonuna
Zehir alır zehir saçar

Gelenine alkış tutar
Gidenine çanak tutar
Yalakalık boyun aşar
Yazık oldu Karagöl'e
Yazık vay vay karagöl vay.

Sular çıkar sularınından
Dört oluklu pınarınından
Yapanından satanınından
Tutan yoktur yularından.

Gelenine alkış tutar
Gidenine çanak tutar
Yalakalık boyun aşar
Yazık oldu Karagöle
Yazık vay vay karagö'l vay.

Köyüm biti ha bitecek
Daha çokmu can çekecek
Suzuluktan göç ededecek
Tural buna delirecek

Gelenine alkış tutar
Gidenine çanak tutar
Yalakalık boyun aşar
Yazık oldu Karagöle
Yazık vay vay karagö'l vay.

Ömer TURAL - 6. .09.2017

SİVAS, GEMEREK, KARAGÖL KÖYÜ TARİHÇESİ

Karagöl Köyü Karayüce dağının eteklerinde; kuzeydoğusunda Şema dağı, güneyinde düz ova , batısında Kırmızıeniş bulunan, Şarkışla – Gemerek arasına kurulmuş en merkez köydür.

Köy Karagöl ismini şu anda köyün ortasında bulunan dört oluklu Emenilerden kalma Büyük Çeşme’nin havuzunun göl halinde toprak bend olarak sazakılık ve bataklılık olmasından mıdır; toprağının ,taşının kara olmasındanmı yoksa köyün çayırlığının çok zaman önce bataklık olup göl halinde olmasındanmı almıştır tam olarak bilinmemekle birlikte en kuvvetli ihtimalin Büyük Çeşmenin bu günkü havuz yerinin göl olmasıdır.

Karagöl köyünün kuruluşu ve bu günkü hale gelişi, köyü Ermenilerin büyük şehirlerde yaşamak için tek tük de olsa köyü terk edip boş kalmasıyla Devlet karşı köylerden Kuşkayası, Köseli, Talazoğlu, Kötüköy, Kabaktepe ve Ekiçe gibi köylerden haneler getirerek boş kalan yerleşim yerlerini doldurmak istemişse de alışkanlıklarından kopmakta zorlanan aileler tekrar eski yerlerine dönmüşlerdir. Buna mutabık 93 harbinde Ruslalar’ın zulmünden kaçan Erzurum’dan gelen şark muhacirleri Devlet iskan hakkıyla Karagöl köyüne yerleşmişlerdir.Şark muhacirler yörelerinin vermiş olduğu kültüre dayanaraktan çok mukallit ,şakacı insanlardır.
Karagöl köyünün konumu ve arazi durumu ehemniyetinin anlaşılmasıyla,karşı köylere dönen Türkmen komşular tekrar Karagöl köyüne dönmüşlerdir.

Yöremiz insanı Ermeni’lerle sürekli kardeşane yaşamışlar,onların kültür ve ve inançlarına saygı duymuşlardır.Hatta köyümüzde geçen yıllara kadar bulunan ilkögretim okulundan diploma alan Ermeni vatandaşlarımızın evrakları şu anki okullarımızda mevcuttur.

Köyümüz insanları gerçekten çok değerli insanlardır.Ayrı ayrı kültürleri, geleneği, göreneği bulunan bu insanlar yıllarca kardeşane yaşamıştır.Köyümüz insanı komşuluk haklarını en iyi gözeten nadide köylerdendir.Bir başkadır Karagöl köyünün havasını teneffüs eden ,suyuyla ,ekmeğiyle büyüyen insanlar.
Hiç kimse ama hiç kimse yalnız kalmaz Karagöl köyünde. Düğünlerde, bayramlarda, cenazede yalnızlığını hissetmez. Bir başkadır Karagöl’de komşuluk ilişkileri,bunlar anlatılmaz, bunlar Karagöl köyüne gelip görmekle,yaşamakla anlaşılır.

Karagöl köyünde bir çok milletlerin bir arada yaşaması,değişik bilgi, görgü, örf ve adetlerin bir araya toplanmasına neden olup çok güzel bir kültür ortaya çıkmıştır. Öyle ki şimdiki televizyon, internet çağını aratmamıştır.Köyümüz insanı ayrı ayrı farklı kültürlerden, toplumlardan gelmesine rağmen bir millet olmanın anlamı bütünleşmektedir. Ayrılmak ve bölmek değildir. Büyük Önder Atatürk, “NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE.” Demekle Vatanın bütünlüğünü, bölünmezliğini ve Millet olmanın şuurunu belirtmiştir.

1926 Tarihinde Yugoslavya’dan Boşnak komşularımız gelip Devletin iskan hakkıyla köye yerleşmişlerdir.Millet olmanın kavramı,bilinci içerisinde olan Boşnaklar Bayrak ,Vatan ve Ulus sevgisi bilinci içerisindedir.
1936 Yılında Karagöl köyüne şimdiki Bulgaristan ,o günkü Romanya‘dan 80 hane Göçmen (Muhacir) iskan edilmiştir.
Osmanlı’nın Balkanları fetih etmesiyle ki İstanbul’un fethinden 50 yıl önce,başta Konya–Karaman-Kayseri-Niğde-Kırşehir gibi illerden,öp öz güvenilir ,bilgili,cüsseli, yakışıklı insanları seçerek .Bulgarları Türkleştirip Müslüman yapmak için ,devlet tarafından Balkanlara iskan edilen Türklerdir.

Karagöl köyüne yerleşen göçmenler ektikleri fideler,yetiştirdikleri meyve ağaçlarıyla yerleşim yerlerine Bahçelievler mahallesi ismini verdirmişlerdir.Göçmenler aynı zamanda sanatkar ve zanaatkar insanlardır.Hemen hemen hepsi ayrı ayrı sanatı olan kişilerdir. Hayvanlarını otlatmaya götürürken başkasının ekininden kopartmasın diye ağızlarına tasma takıp getirip götürürken; nizamlı ,intizamlı, tertipli insanlarmış. Şu anda yok denecek kadar iki üç hane göçmen bulunmaktadır. Köyde geçmişte Arnavut –Tatar-Çerkez yaşamıştır.Maden ocaklarında bir çok Laz köyümüzde çalışıp barınmıştır.

Kaynak : www.karagolkoyu.info

Hazırlayan: Ömer TURAL

📷

Gemerek Karagöl Köyü Resimleri

Karagöl, Sivas ilinin Gemerek ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Karagöl Köyü Resimleri ve karagöl köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Sivas Haberleri

Mimarisi ile dikkat çeken, Sivas Koyulhisar Bahçe Köyü
Sivas Belgeseli