Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (KOMEK) sayesinde meslek sahibi olan üç çocuk annesi 27 yaşındaki Münevver Kaya, keçeden yaptığı çeşitli ürünleri internet üzerinden satarak aile bütçesine katkıda bulunuyor.
Konya'da yaşayan 3 çocuk annesi Münevver Kaya, yaşadıkları maddi zorluklar nedeniyle çalışarak aile bütçesine destek olma kararı aldı. Kendisine uygun bir iş aramaya başlayan genç kadın, bir yakınının tavsiyesi üzerine KOMEK kurslarına başvurdu. El sanatları bölümünde keçeden aksesuar yapma kursuna giden Kaya, kısa sürede el beceresini geliştirerek keçeden çeşitli aksesuarlar üretmeye başladı. İlk zamanlar ürettiği ürünleri kendi çevresine satan genç kadın, keçe işini kocasına da öğretti. Münevver Kaya şimdi kocasıyla birlikte keçeden ürettikleri aksesuarları internet üzerinden şehir dışına satarak geçimini sağlıyor.
"KOMEK sayesinde meslek sahibi oldum"
Geçim sıkıntısı çektikleri dönemde aile bütçesine katkıda bulunmak için iş aramaya başladığını anlatan Münevver Kaya, "Eşimin bir arkadaşı KOMEK'i tavsiye etti. Gelip başvurdum. Keçe-aksesuar kursunu seçtim. Hocamız sayesinde birçok teknik öğrendim. Küçük çocuğumla geliyordum. Daha sonra evde kendimi geliştirdim. Bu şekilde meslek sahibi olmaya başladım. Çantaların, yastıkların üzerini süsledim. Keçeden yazılar yazdım. O şekilde keçe benim için bir meslek oldu. Evime ek gelir oluyor, para kazanıyorum. KOMEK'te ürettiğim ürünleri öncelikle çevreme sattım. Para kazanmaya başlayınca bu kez internetten satış yapmaya başladım. Yurt içi ve yurt dışına Gaziantep, İstanbul gibi yerlere kargo yoluyla gönderdim. KOMEK sayesinde meslek sahibi oldum. Evime ek gelir sağlıyorum. Çocuklarımın ihtiyaçlarını karşılıyorum. Hatta bir ev hanımı olarak birikim bile yapıyorum" dedi.
Kocasına da öğretti
Eşinin kendisine çok destek olduğunu ifade eden Kaya, "Hatta burada öğrendiğim teknikleri eşime de öğrettim. Eşim çanta, patik, babet dikiyor, ben de süslemesini yapıyorum. Eşimle el birliği ile bu keçe sayesinde evimizin geçimini sağlıyoruz" diye konuştu.
Kaya, KOMEK'in sosyal hayatına da olumlu yönde etkisi olduğunu söyleyerek, "Burada güzel bir ortam ve aile sıcaklığı var. Ayrıca güzel arkadaşlıklar edindim. Sosyal çevrem genişledi. Güzel bir aile sıcaklığı var KOMEK'te. KOMEK beni meslek sahibi bir birey yaptı. Evimde meslek sahibi oldum. KOMEK sayesinde öğrendim ürünlerle satış yaparak para kazanıyorum. Bütün ev hanımlarına tavsiye ediyorum. Bize bu hizmeti sağlayan Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
KOMEK hastalığına terapi oldu
Geçirdiği rahatsızlıktan sonra eve kapanmayarak KOMEK'e gittiğini ve buranın kendisine terapi gibi geldiğini belirten İsmet Özsandıkçı da, "KOMEK'e kayıtlar açılınca başvurdum. Bu işleri seviyordum. Yaptığım işleri daha severek yaptım. Bir ameliyat geçirdim. Ameliyattan sonra daha çok gelmek istedim. Hasta olacağım korkusuyla evde oturmak istemedim. Ameliyat geçirdikten sonra buraya başlamam çok iyi oldu. Bana terapi gibi oldu. Evde yattığımda hep yorgun hissediyordum kendimi. Ama KOMEK'te hastalığımı unutuyorum" şeklinde konuştu.
Bazı bayanların KOMEK için vakit bulamadığı yönündeki düşüncelerine katılmadığını ifade eden Özsandıkçı, "Bizim günümüz, saatimiz yok diyorlar ama insan isterse her zaman vakit ayırabiliyor. KOMEK kurslarında güzel vakit geçiriyoruz. Güzel arkadaşlıklar edindik. 6-7 sene oldu geleli. KOMEK sayesinde aklımdaki projeler gerçekleşti. İnsanın başka şeylerle uğraşmaktansa kendisi için bir şeyler yapması daha güzel. Büyükşehir Belediyemizden Allah razı olsun. Konyalı hanımlara tavsiyem kendilerini eve kapatmasınlar çok güzel işler üreterek ailelerine çok güzel bir gelecek sağlayabilirler" dedi.
İHA