Genç Tasarımcılar Endüstrileri Forse Ediyor

Prof. Dr. Işık ; "İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı öğrencileri, yaptıkları çalışmalarla farklı...

Prof. Dr. Işık ; "İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı öğrencileri, yaptıkları çalışmalarla farklı endüstriler için geleceğin teknolojilerine odaklanıyor ve sektörde atılım yapmak isteyen firmalar için katma değeri yüksek ürünler tasarlıyor".

Endüstri ürünleri tasarımı, mobilyadan otomotive, beyaz eşyadan ambalaja ve etrafımızda gördüğümüz bir çok sanayi ürününe bir değer, estetik ve inovasyon katan bir tasarım disiplini.

Cep telefonları, bilgisayarlar, mobilyalar, otomobiller, çay içtiğimiz bardaklar gibi bir nevi yaşam standartlarımızı daha kaliteli ve güvenli hale getiren her bir ürünün arkasındaki endüstri ürünleri tasarımcıları var. Endüstriyel tasarımın günümüzde önemi daha fazla anlaşılan mesleklerden biri haline geldiğini belirten İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ayşe Bilge Işık, endüstriyel tasarımın markalara rekabet gücü kazandırdığına dikkat çekerken bu alanda eğitim alan öğrencilerin de sektörde atılım yapmak isteyen firmalar için katma değeri yüksek ürünler tasarladıklarını söylüyor.

Endüstriyel tasarım alanının ülkemizin sanayisinin gelişimine paralel olarak ilerlediğini işaret eden Prof. Dr. Işık, "Ne kadar çok orijinal fikir ve inovatif teknoloji ortaya çıkarma imkanı gelişirse, bu meslek de o kadar gelişir" diyor ve endüstriyel tasarımın günümüzde en popüler mesleklerden biri olduğunun altını çiziyor.

Endüstriyel tasarımın kendi içinde farklı dallara ayrılan ve birçok endüstriyi beslediği için asla monotonlaşmayan bir alan olduğunu dile getiren Prof. Dr. Işık, "Endüstriyel tasarım, farklı meslek dallarıyla yapılan disiplinler arası çalışmalar ve uluslararası projeler için de oldukça yatkın bir uzmanlık alanı. Dolayısıyla tasarımcılara global ölçekte kendilerini durmadan geliştirme imkanı sunan bir alan. Yurtdışında dünya devi birçok ülkede, üretimin çok farklı alanlarında endüstriyel tasarımcılar çalışmakta. Kendi içinde de farklı dallara ayrılan, asla monotonlaşmayan bir alan. Bazı endüstriyel tasarımcılar teknik detay ve malzeme çözümleri konusunda kendilerini geliştirebilir, bazıları konsept aşamasında kendini ortaya koyarken bir diğeri ise kullanıcı ile olan ilişki ve deneyim alanında uzmanlaşabilir" diye konuşuyor.

Endüstri ürünleri tasarımının insan yaşamının ihtiyaçları, imkânları ve kısıtlarını göz önünde bulundurarak form, kullanılabilirlik, ergonomi, üretim vb. gibi problemlere çözüm önerileri getirdiğini kaydeden Prof. Dr. Işık, İAÜ Endüstri Ürünleri Tasarım bölümü yeni ürün geliştirme sürecinde farklı disiplinlerle etkileşim halinde olabilen ve gerektiğinde bu süreci başarıyla koordine edebilen endüstri ürünleri tasarımcıları yetiştirdiklerini söylüyor.

"Tasarımın Öncüleri İAÜ'DE Yetişiyor"

Önceki yıllarda yetenek sınavı ile öğrenci alan Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü, son iki yıldır MF-4 puan türü ile öğrenci alıyor. Prof. Dr. Ayşe Bilge Işık, İstanbul Aydın Üniversitesi'nin farklı ekollerden gelen, hem akademide hem de sektörde kariyer yapmış hocalarla geniş bir spektrumda bir tasarım eğitimi sunduklarının altını çiziyor. Bölümde eğitim gören endüstriyel tasarım öğrencilerinin hem analitik düşünme kabiliyetlerini hem de estetik algılarının geliştiğini kaydediyor ve "Öğrenciler mezun olduklarında daha önce var olmayan ürünler tasarlama, ya da mevcut ürünleri iyileştirme, insanla uyumlu hale getirme ve firma için rekabet adına bir yenilik katma becerilerine sahip oluyorlar" diyor.

"Günümüzde önemi daha fazla anlaşılan tasarımcılar, sektörde atılım yapmak isteyen birçok kurum ve kuruluş için önemli bir hale gelmeye başladı" diyen Prof. Dr. Işık, endüstriyel tasarım bölümü öğrencilerinin mezun olduklarında, sektörde önde gelen sanayi kuruluşlarında ya da tasarım ofislerinde, danışmanlık firmalarında çalışma olanağı bularak sektöre hizmet ettiğini ifade ediyor.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

Bakan Tekin’e Rapor, “bir Gün Okula Aç Git, Günü Simit Ve Ayranla Geçir”
Meb, Öğretmene Karşı Şiddet Davalarına Müdahil Olacak
Açıköğretim Fakültesi Final Sınavları İ̇çin Geri Sayım Başladı! 
Türkiye’de 20 Milyon Öğrenci İçin Yaz Tatili Başlıyor
KPSS Ön Lisans Başvuruları Başladı