Gençlere Ygs Öncesi Uyarılar

Özel Gaziantep Anka Hastanesi Psikologu Burcu Sevinç Çetin, iyi bir gelecek için YGS sınavında ter dökecek öğrencilere uyarılarda bulunarak, "Kaygıyı...

Özel Gaziantep Anka Hastanesi Psikologu Burcu Sevinç Çetin, iyi bir gelecek için YGS sınavında ter dökecek öğrencilere uyarılarda bulunarak, "Kaygıyı bırakın, başaracağınıza inanın" dedi.

Üniversiteye girişin en önemli ayağı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) için geri sayım başladı. Psikolog Burcu Sevinç Çetin, 12 Mart Pazar günü gerçekleşecek sınavı esnasında ve öncesinde kaygıyla baş edebilmesi gerektiğini söyledi. Psikolog Çetin, "Sınav kaygısı son zamanlarda en çok rastladığımız sorunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Sınava günler kala öğrencilerin stres ve heyecanı artmış durumda. Adaylar sınava yeterince hazırlansalar bile "Ya kazanamazsam, ya karıştırırsam, istediğim bölüme giremezsem" kaygısı yaşıyor. Sınav öncesi bu kaygıyı üzerlerinden atabilmeleri için öğrencilerin önce sakin olmaları, sonra da "Ya kazanamazsam" demek yerine, "ben bu işi başarırım" diyerek kendini motive etmeleri gerekmektedir" dedi.

Sınavda başarısız olanların genellikle sınav öncesi mücadeleyi bırakıp yenilgiyi kabul edenler olduğuna dikkat çeken Burcu Sevinç Çetin, sınav öncesi öğrencilere uyarılarını sürdürdü. Çetin, "Sınavdan bir önceki gün ders çalışmak yerine dinlenmeyi tercih edin. Uyku düzeninizi bozmamaya çalışın.Açık bir zihin ile sınava girmek için sabah 7-8 arasında uyanmış olun. Kahvaltınızı protein ve karbonhidrat ağırlıklı yapın. Yağlı yiyeceklerden uzak durun. Sınav kaygısını minimuma indirmek için doğru nefes egzersizi yapın. Derin nefes alıp diyaframları doldurup derin nefes verin. Olumlu düşünceler olumlu duyguları beraberinde getirir. Bu nedenle "sınavı geçemezsem hayatım mahvolur" gibi olumsuz düşüncelere kapılmayın. Sınav öncesi rahatlamak ve stres atmak için sevdiğiniz bir aktiviteyi yapın" uyarılarında bulundu.

YGS'ye hazırlık sürecinin, çocuklar için olduğu kadar ebeveynler için de zorlu geçen bir süreç olduğunu söyleyen Çetin, "Öğrencilerimiz bu süreçte ebeveynlerinin desteğine ihtiyaç duyacakları için ailelerin bu konuda dikkat etmeleri gereken birkaç önemli nokta bulunmaktadır. Özellikle, sınav dönemlerinde öğrencilerimize karşı anlayışlı yaklaşmaları, onlara yapacakları en büyük iyilik olacaktır" şeklinde konuştu.

Psikolog Burcu Sevinç Çetin, sınava girecek öğrencilerin ailelerine de önerilerde bulunarak, "Sınav yaklaştıkça öğrencilerde başlayan gerginlik azaltmak için ona her zamankinden farklı davranmayın. Zamanı verimli kullanmak adına çocuklarınıza yardımcı olun. Genelleme yapmayın, onu başkalarıyla kıyaslamayın ve yermeyin. Kaygıyı azaltmak için huzurlu ve sakin bir ev ortamı hazırlayın. Çocuğunuza "Zaman daralıyor. Sınava bir şey kalmadı" gibi kaygı artırıcı cümleler kullanmayın ve her zaman onun yanında olduğunuzu, olacağınızı hissettirin" diye konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Mide Ekşimesi Neye Yol Açar?
Kaygı Bozukluğu Nasıl Yönetilir?
Depresyon İle Baş Etme Yöntemleri
Çocuklara Empati Kazandırmanın Önemi
Diş Hekimleri İ̇ş Bırakıyor