Tepebaşı Belediyesi Gençlik Merkezleri tarafından düzenlenen SivilGENÇ-Gençlik, Gönüllülük ve Proje Kampı sona erdi. Gençlerin farkındalık kazanması amacı ile organize edilen eğitim kampı, Seyitgazi Santral Park'ta 5 gün sürdü.
Tepebaşı Belediyesi 19 Mayıs ve 29 Ekim Gençlik Merkezleri tarafından düzenlenen ve 5 gün süren eğitim kampı "SivilGENÇ - Gençlik Gönüllülük ve Proje Eğitim Kampı" adıyla gerçekleştirildi. Etkinlik, katılımcıların sivil toplum alanında gönüllülük esaslı çalışmalarını kolaylaştırmak, gençlik çalışmaları alanında farkındalık kazanmalarını ve bölgesel işbirlikleri geliştirmelerini sağlamak gibi amaçlar ile düzenlendi. Büyük ilgi gören ve 470'in üzerinde başvuru alan Gençlik, Gönüllülük ve Proje Eğitim Kampında, 24 ulusal katılımcı ve 6 Gençlik Merkezi eğitmeni yer aldı. Kampa katılan gençler, yapılan ankete göre çeşitli kriterler gözetilerek seçilirken; kamp süresince eğitmenler, bu alanda çalışan ve çalışmak isteyen gençlere tecrübelerini yaygın eğitim ile aktardı.
Gençlik, Gönüllülük ve Proje Eğitim Kampı hakkında bilgi veren Gençlik Merkezleri yetkileri, söz konusu etkinlik ile katılımcı gençlerin akran ve yaygın eğitimin bir araç olarak kullanılmasının sağlanması, toplumdaki mevcut kaynaklarla ilgili farkındalığının artırılması, gençlik alanında bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi gibi hedefler konulduğunu belirtti. Kampın eğitim yönünden içeriğinde ise, gençlik çalışması nedir, gençlik çalışmalarının önemi, gençlik çalışanı kimdir, gönüllülük, işbirliği, bilgi ağları, ortak platformlar, eğitim ve hareketlilik, fonlama ve kaynaklar, mekân koşulları, gençlerin sivil topluma katılımı ve proje yönetimi gibi konu başlıkları yer aldı.
Eğitim kampına katılan eğitmen Çağlar Yenilmez, "Bu eğitimi yapmaktaki amacımız, bizim gibi gençlik çalışanı olmak isteyen arkadaşlarla tecrübe ve deneyimlerimizi paylaşmak, gençlik çalışanı olmanın yollarını göstermek ve yaptığımız hataları aktarmak ve katılımcılarla beraber Türkiye'deki gençlik çalışmalarına katkıda bulunup geliştirmek. Bu çalışmada öğrendiğimiz ve geliştirdiğimiz bilgi ve yöntemleri; bir yol haritası olması adına bir kitapçık olarak çıkartıp Horizon 2020 Avrupa Birliği Fonu'nun desteklediği bir gençlik çalışması olan Partispace projesi adına sunacağız. Bunların dışında eğitimlerde; Devid Kolb'un Deneyimsel Öğrenme gibi yaygın eğitim modellerini ve Fiere Pegodojisi kullanıyoruz. Bu, bir öğreten ve öğrenenin olmasından çok hep beraber öğrendiğimiz bir yöntem. Ayrıca, hem yaptığımız yerel ihtiyaç anketinde en çok eksikliğin doğa gezilerinde olduğunu gördüğümüzden hem de eğitimlerin rahat ve huzurlu bir ortamda geçmesi için eğitimleri doğayla iç içe yapmayı tercih ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Eğitim kampına Mersin'den katılan Hakan Ekinci isimli genç ise "Tepebaşı Gençlik Merkezi'nin internette böyle bir eğitiminin olduğunu görmüştüm. Başvururken tereddüt etmiştim çünkü ilk defa böyle bir eğitim alacaktım. Başvurdum ve kabul edildiğimi duyunca çok mutlu oldum. Geldiğimde beklentilerimin çok ötesinde bir eğitimle karşılaştım. Bize olan ilgileri ve sundukları samimi ortam eğitimin çok güzel geçmesini sağladı. Ben çok verimli ve çok güzel bir kamp geçirdiğimizi düşünüyorum. Umarım bundan sonra gençlik çalışmaları içerisinde hep bulunurum ve burada tanıştığım insanlarla da bol bol karşılaşırız. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.
Bir diğer katılımcı Selvi Dugan ise kampa Ankara'dan katıldığını ifade ederek, "Eğitim oldukça yoğun, eğlenceli ve bilgilendirici geçti. Özellikle gönüllük nedir, gençlik çalışanı nedir ve gençlik çalışanı ne iş yapar gibi konularda çok ufuk açıcı bilgiler edindik. Türkiye'nin birçok farklı yerinden katılımcılarla beraber olmak hem kültürel değişim açısından da çok fayda sağlıyor. Mesela, bir kültür gecesi düzenledik ve yemek, yöresel kıyafet gibi farklı kültürler tanıdık" dedi.
Öte yandan SivilGENÇ - Gençlik, Gönüllülük ve Proje Kampı, barınma ve yemek imkanları da dahil olmak üzere tamamen ücretsiz olarak gerçekleştirildi.
İHA