Gezerek Hayata Tutundu

Sırtındaki tümör çıkartıldıktan sonra bedensel ve psikolojik anlamda olumsuz etkilenen Ümit Eroğlu, tekerlekli sandalyeye bağlı kalmasına rağmen fizik...

Sırtındaki tümör çıkartıldıktan sonra bedensel ve psikolojik anlamda olumsuz etkilenen Ümit Eroğlu, tekerlekli sandalyeye bağlı kalmasına rağmen fizik tedavi ve rehabilitasyon sürecini reddetti. Doktoru ve fizyoterapisti, hastaya bu sürecin eğlenceli olacağını söyleyerek tedaviye ikna etti. Fizyoterapist Ezgi Filiz ile Ümit Eroğlu, iki ay hastaneyi gezerek rehabilitasyon sürecini birlikte yürüttü.

Kamu kurumundan emekli 63 yaşındaki Ümit Eroğlu, bir ay önce sırt ağrısı sebebiyle doktora başvurdu. Ege Üniversitesi Hastanesi Beyin Cerrahisi Kliniğinde incelenen Eroğlu'nun omurgasında kitle olduğu tespit edildi. Acil ameliyata alınan hastanın kitlesi başarıyla çıkartıldı. Ancak ameliyat nedeniyle sinirleri zedelenen hastanın belden aşağısı tutmadı. Tekerlekli sandalyeye mahkum olan hasta rahatsızlığı nedeniyle hayata küstü. Fizik tedavi ve rehabilitasyon için Özel Ata Sağlık Hastanesi'ne başvurdu. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Şebnem Tamcı tarafından muayene edilen hastanın egzersiz reçetesi oluşturuldu ve tedaviye alınırken, rehabilitasyon programını Fizyoterapist Ezgi Filiz ile yürüttü. Hasta, rehabilitasyon sürecinin önemli bir bölümünü hastane içerisindeki bölümlerde gezerek tamamladı. Böylelikle hasta gezdiğini düşünürken bir şekilde rehabilitasyon programına dahil edilmiş olacaktı. Böylelikle bir ay boyunca Fizyoterapist Filiz ve Eroğlu, hastane koridorlarında gezdi. Servisleri dolaştı, merdiven inip çıktı. Hastanın düşmekten korktuğunu belirten Filiz, "İlk önce psikolojik olarak bunu aştık. Hasta ilk günlerde "bugün yürümesek olur mu" diyordu. Ben de ona "gel hastanemizin üçüncü katını gezelim" teklifinde bulunuyordum. Gezi havasında fizik tedavi süreci yaşadık. Fizik tedavi ünitesine bağımlı kalmadık. Merdiven inip çıkma korkumuz vardı. Tek başımıza ve hastanenin 2. katına çıkıp kadın doğum servisini gezdik. Bebeklerin isimlerine baktık indik çıktık. Sağ kalçasına fazla ağırlık vermiyordu. Ağırlık aktarma çalışmaları ile bu durumu aştık. Hastam gezi havasında rehabilite edildiği için bu durumu unutacak ve basmaya çalışacak çünkü yürümek zorunda, elini tutmuyorum" diye konuştu.

"Şimdi yürüyebiliyor"

Filiz tedavi süreci hakkında şu bilgileri verdi:

"Bilişsel terapi yaklaşımları daha sonra da denge ve koordinasyon egzersizleriyle hastamızın postürünü düzelttik. Denge problemini ortadan kaldırdık. Şimdi kendisi bağımsız olarak yataktan kalkıp oturabiliyor. Yürüyebiliyor. Hastanemizin içinde yürüyüşlerimizi yaptık. Gezi havasında oldu bizim için o yüzden kendisi de psikolojik anlamda olumlu etkilendi. Bilişsel terapi fizyoterapinin her zaman içinde olmalı. Fizyoterapist olarak fizik tedavinin sadece egzersizden ibaret olmadığını düşünüyorum. Beynimizi istediğimiz şekilde yönlendirebileceğimizi çok duymuşsunuzdur. Bu durumun geçici olacağına dair umut verme, ağrının aslında kötü bir şey olmadığını ağrının bize bir bilinç oluşturduğunu anlatmaya çalıştım. Bu şekilde ilerlediğimiz için böyle güzel bir sonuç aldık."

"Tek başıma yürüyebildim"

Tedaviye başladıktan bir hafta sonra verim aldığımı fark eden Eroğlu, "Ezgi Hanım ile beraber yapmış olduğumuz egzersizlerle tek başıma yürüyebildim. Yavaş yavaş ondan sonra yardım almadan kendim oturup kalkabildim. Daha evvel yardım alıyordum. Eşim ya da etrafımdaki insanlar yardım ediyorlardı ama şimdi merdiven inip çıkabiliyorum. O kadar güçlendim ve kendilerinden çok memnunum. Ben buraya geldiğimde tekerlekli sandalyedeydim" dedi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Diş Hekimleri İ̇ş Bırakıyor
Kabızlık Kader Değil
Işık Frekansı Nedir?
Hamilelikte Uçak Yolculuğuna Dikkat !
Tedavi Edilmeyen Boyun Ağrısı Sağlık Sorununa Yol Açabilir!