Şanlıurfa'da kadınların evde yaptıkları el ürünlerini satabilecekleri Hamarat Eller Merkezi'nin açılışı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in katılımıyla yapıldı.
Programa Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, İl Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Uğurhan Kuş, AK Parti İl Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, CHP İl Başkanı Aziz Aydınlık, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol ve çok sayıda kurum amiri katıldı.
Programda konuşan AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, merkezin açılmasında emeği geçenleri kutladığını belirtti. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi de katılımcılara teşekkür etti. Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, merkezin Şanlıurfa'ya faydalı olacağı kanaatinde olduğunu dile getirdi.
'Bölge masa başında cetvelle çizilmeye çalışılıyor'
Çiçeklerle karşılanan Bakan Çelik, kadın ve erkek eşitliğine değindi. Kadınların da sosyal hayata katılım sağlamaları noktasında önlerinin açılması gerektiğini vurgulayan Bakan Çelik, "Yalnız burada yerli, Şanlıurfa'da oturanların değil, gerek yurt içinden, gerekse yurt dışından gelecek olan bütün yerli ve yabancı turistlere de hitap edecek, Şanlıurfa'nın tanıtımına katkı sunması açısından son derece önemli bir hizmet göreceği inancı içerisindeyim. Şanlıurfa'da huzur içerisinde yaşıyoruz. Allah huzurumuzu bozmasın. Şimdi bu huzur içerisinde yaşamanın yanında bir çok açılışları, bir çok programları, bir çok yatırımları da gerçekleştirmeye de devam ediyoruz ama aynı medeniyet havzamızda bulunan Şam'ın durumu nedir, Halep'in durumu nedir, Bağdat'ın durumu nedir diye Şanlıurfa'da oturan iki milyon vatandaşımızın mutlak suretle düşünmesi gerekiyor. Yani bizim kardeş şehirlerimizin, kardeş ülke şehirlerinin karşı karşıya bulunduğu ve olup bitenleri dikkatle izlememiz gerekiyor. Planların, projelerin ne olduğunu, gelişen bütün olayların tesadüfi olmadığını hepimiz kulağımıza küpe etmek durumundayız. Yani olan ve bitenler rastgele olmuyor. Olup bitenler plan dahilinde yapılıyor. Planlı, programlı bir şekilde bölgenin yeniden dizaynı, bölgenin yeniden masa başında cetvellerle çizilmesi ve bölgede yaşayan vatandaşlara dönük bir elbise biçilmeye alışılıyor. Bunlara dikkat ederek Şanlıurfa'da, bölgede ve ülkede yaşamayı sürdürmemiz gerekiyor. Tüm bu planlı ve programlı üzerimize gelişlere karşı tek bir şeye ihtiyacımız var, tek çaremiz var, tek çıkış yolumuz var, bir olmak, beraber olmak, kardeş olmak, kol kola olmak, bütün şer güçlere karşı büyük bir direnişi göstermekten geçiyor. Türkiye'nin son dönemlerde bölgede almış olduğu inisiyatif ile yaşanan sorunların bir an önce bitmesi konusunda ciddi bir mesafe de aldığımızı buradan ifade etmek istiyorum. İnşallah bu bölgedeki huzursuzluk böyle gitmeyecek, bir şekilde noktalanacak, bitecek ve göreceksiniz Şanlıurfa bu bölgenin en cazibeli illerinden bir olmaya devam edecek" dedi.
"İşin zorunda kadın, kaymağında erkek olmaz"
Kadınların erkeklerle eşit olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, "Şimdi Şanlıurfa'da tabi nüfusun yüzde ellisi kadın. Ben 6 yıldır aranızdayım. Kadınlarımızın ne gibi sorunlarla karşı karşıya olduğunu biliyorum. Hayat müşterek diyoruz, toplumda yüzde elliye elliyiz ama uygulamaya gelince kadının adı yok. Bu olmaz. Kalkınmak istiyorsak, ilerlemek istiyorsak hep beraber. Ailenin kalkınması anne ve baba ile oluyor. O halde şehrin kalkınması da kadın ve erkekle olacak. Bir tarafı eksik bırakırsanız yüzde elli atıl bir kapasite oluyor. Buna hakkımız yok. Onun için yeni bir bakış. Biz köklü bir medeniyetin çocuklarıyız. Cumhuriyet diyoruz, devlet diyoruz. Bu devleti kimler kurmuş. Ayşe analar olmasaydı, Fatma bacılar, nineler olmasaydı. O mermileri sırtında taşıyan kadınlar olmasaydı, o lojistik desteği veren kadınlar olmasaydı devlet mi kurulurdu, şehirle mi kurtarılırdı. Onun için işin zorunda kadın, işin kayağında erkek olmaz. Hem kaymağında hem zorunda, hem yokuşunda hem inişinde inşallah birlikte olacağız" şeklinde konuştu.
"Önümüzdeki süreç gıda yılları olacak"
Bakan Çelik, "Gıdaya erişmenin yanında gıdanın sağlıklı olması da son derece önemli. Hem gıdaya erişeceksiniz, hem de sağlıklı gıdaya erişeceksiniz. Bu yönüyle önümüzdeki sürecin gıda yılları olacağı, gıdanın çok tartışılacağı yıllar olacağını hep beraber şimdiden görüyoruz. Bu çerçevede Şanlıurfa'nın aslında bir gıda ambarı olduğunu, tahıl ambarı olduğunu hepimiz biliyoruz. Yani tarımsal ürünlerin çok yoğun bir şekilde yetişmesine vesile olacak alt yapının olduğu bir şehirdeyiz" diye konuştu.
Merkezi gezerek bilgi aldı
Bakan Çelik'in konuşmasının ardından merkezin açılış kurdelesi kesildi. Bakan Çelik kurdeleyi kesmeyerek kadınların kesmesini istedi. Açılışın ardından merkezi gezen Bakan Çelik, kadınlar tarafından yapılan el sanatları, mutfak ürünleri, yiyecekler hakkında bilgi aldı. Bakan Çelik'in yanına giden küçük bir çocuk, önceki hafta Bakan Çelik'in meclis grup toplantısında partililerle birlikte söylediği Urfa'nın Etrafı Dumanlı Dağlar şarkısını söyledi. Bir gazetecinin "Sizin de mecliste bir performansınız vardı" sözüne "Daha sonra" diyerek gülümsedi.
İHA