Yaşam kalitesini belirleyen temel kıstaslardan biri olan insan sağlığı konusunda, tüketilen yiyecek ve içecekler büyük önem taşıyor. Özellikle hazır alınan bazı besinlerde yer alan Nitrit maddesi başta kanser olmak üzere çeşitli zehirlenmelere yol açarak adeta tehlike saçıyor.
İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kamil Bostan, hayat sağlığını tehdit eden Nitrat ve Nitrit gibi kimyasal maddeler hakkında çarpıcı bilgiler verdi. Belirli bakterilerin doğada bulunan Nitrat ve Nitrit gibi zehirli bir maddeye dönüştürdüklerini vurgulayan Bostan, "Nitrat, doğada bulunan kimyasal bir maddedir. İçme sularında ve yediğimiz birçok tarım ürünleri değişen miktarlarda doğal olarak Nitrat bulanabilir. Nitrit ise normalde doğada bulunan bir madde değildir. Belli bakteriler Nitrat'ı Nitrit'e dönüştürebilir" dedi.
Her iki maddenin de izin verilen bazı gıda maddelerinde hastalık yapıcı bakterilere karşı kullanıldığının altını çizen İAÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kamil Bostan, "Gerek Nitrat gerek ise Nitrit'in su ve gıdalarla aşırı miktarlarda tüketimi ise sağlık için zararlı olabiliyor. Nitrit'in zehirleme yapma gücü Nitrat'a göre daha yüksektir. Yüksek dozlarda alındığında kan zehirlenmesi başta olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Ancak normalde doğal su ve gıdalarla bulunan Nitrat ve Nitrit düzeyleri, yetişkinlerde bir zehirlenme yapabilecek düzeyde değildir" şeklinde konuştu.
Özellikle soda ve benzeri içeceklerin Nitrit içermesi sonrası şiddetli ishal ve zehirlenmelere yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Bostan, "Sularda Nitrit varlığının asıl tehlikesi bakterilerle ilişkisidir. Sularda normalde Nitrit bulunmaz. Sularda Nitrit varlığı suyun bakteriyel bir bulaşmaya maruz kaldığını gösterir. Amonyak varlığı da aynı şekilde organik bir kirlenmenin işaretidir. Başta insan ve hayvanların bağırsaklarında yaşayan ve içlerinden bazıları hastalık yapıcı özelliğe sahip olan bakteriler olmak üzere bazı mikroorganizmalar Nitrat'ı Nitrit'e dönüştürme özelliğine sahiptir. Kaynak suyu ve soda gibi yer altından gelen sularda normalde bu bakteriler bulunmaz. Dolayısıyla suların Nitrit içermesi bağırsak kökenli bakterilerin varlığına; bu da suların bir bulaşmaya maruz kaldığına işaret eder. Su kaynağının bağırsak kökenli bakterilere bulaşması kanalizasyon, gübrelik vb. yerlerden sızma şeklinde olabileceği gibi temiz olmayan dolum ve şişeleme tesislerinde de bulaşmalar olabilir. Bağırsak kökenli bakteriler su ve gıdalarla anıldığında ise şiddetli ishalle karakterize zehirlenmelere neden olurlar" açıklamalarında bulundu.