Giresun Çağlayan Köyü

Çağlayan Köyü Haberleri, Giresun Çağlayan Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Giresun Çağlayan Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Giresun Köyleri Arasında Yer Alan Çağlayan Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Giresun Çağlayan  köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Çağlayan  köyü son dakika gelişmeleri, Çağlayan  köyüne özgü yemekler, Giresun Çağlayan  köyünün tarihi, Çağlayan  köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Çağlayan  köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Çağlayan  , Giresun ilinin Merkezine bağlı bir köydür. Yolunuz Karadenizbölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çağlayan   Köyü Resimleri ve Çağlayan   Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Giresun Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadenizyöresine özgü haber kanalı var mı? Giresun Hava Durumu? Giresun Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Giresun li iseniz  Giresun Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Giresun li Ünlüler arasında Giresun Çağlayan  Köyünde doğan biri var mı? Giresun Doğumlu Ünlüler Kimler?

Çağlayan ,Giresun ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.Çağlayan Köyü, eski Yağmurca Köyü'nün Ezedin Mahallesidir. 1989 yılında yapılan bir oylamayla Yağmurca Köyü’nden ayrılarak Çağlayan Köyü adını almıştır. 2010 yılında yapılan referandum ile duroğlu beldesi'nin beşinci mahallesi haline gelmiştir.1989 a kadar Yağmurca Köyü'nün Ezedin mahallesi olarak bilinmektedir. 1994 teki yerel seçimlerde Çağlayan Köyü Muhtarlığı olarak ayrılmıştır. Köyün adının nereden geldiği konusunda kesin bir bilgi yoktur. Köye isim verme konusu gündeme geldiğinde Ezedin adı alınmak istenmiş ancak, Ezedin isminin Rumca olduğu gerekçesiyle bu isim alınamamıştır. Sonunda köyün güney tarafında bulunan ve Yağmurca Köyü - Damdüzü Mahallesinden doğup, Aksu Deresine dökülen Akçağlayan obuzundan esinlenilerek, köye Çağlayan adı verilmiştir. Köyde yer yer cenevizlilere ait olduğu sanılan kaya mezarlarına ve kiliselere rastlanmaktadır. yine bunların yanında kilden yapılmış çanak-çömlek gibi eşyalara da bol miktarda rastlanmakradır. eski kalıntılara bakıldığında ortaçağ dönemlerinde köyde yoğun şekilde üzüm tarımı yapıldığı anlaşılmaktadır. Köyün, 16. yüzyıldan itibaren birkaç yüzyıl boş ve atıl kalmış olduğu sanılmaktadır. 18. yüzyılın ikinci yarılarından (1750'ler) itibaren Türk yerleşimine açılmıştır.

Köyün gelenek ve görenekleri Giresun ile aynıdır. Köy nüfusunun büyük bir bölümü İstanbul'da yaşamaktadır. Dini bayramlarda ve yazları nüfus oldukça yoğunlaşmaktadır. mayıs-ağustos aylarında yoğun yaylacılık faaliyetlerine rastlanır. köyün yaylası ise yağmurca köyü ile ortak kullanılan ve kümbet köyü'ne 2 km mesafedeki yağmurca obası yaylasıdır. En çok sevilen yemekleri lahana çorbası, turşu ve dibledir. Sırgan yemeği, galdirik, malez, hoşmak, hashoşuran kavurması, mendek çorbası, taflan ve kiraz kavurması diğer geleneksel yemekleridir. Köy de okuma oranı (y.o.-üniversite) oldukça yüksektir.

Aksu çayı'nın hemen kenarında bulunur. Giresun merkezine 19 km uzaklıktadır. Yolun tamamı asfalt, son bölümü stabilize ve betondur. Kuzeyinden ve batısından Yağmurca, güneyinden Tepeköknarlı (Dereli), doğusundan Iklıkçı (güzelköy) (Dereli), köyleri ile çevrelenmiştir. Rakım 150 ila 650 metre civarındadır. köy arazisi makinalı tarıma elverişli değildir. ortalama eğim 30-40 derece civarındadır.

Yaklaşık %40 ı ormanlarla kaplı olan köydeki ağaç türleri (çokluğuna göre): kestane, meşe, gürgen, kızılağaç, doğu ladini, yalancıakasya, çınar sayılabilir. orman oluşturmayan seyrek ağaçlardan bazıları ise: akçaağaç, karaağaç, ıhlamur, dişbudak.

bolca bulunan orman altı bitkileri ise: püren (yılgın), ayı üzümü (ligarba), yabani kızılcık, mor orman gülü, sarı orman gülü, şimşir olarak sayılabilir.

Köyün iklimi, doğu karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Yıllık yağışın 1200+ mm dolayı olduğu tahmin edilmektedir.Köyün ekonomisi önceleri tarım ve hayvancılığa dayanmasına rağmen, son yıllarda nüfusun yaşlanması ile hayvancılıkla uğraşan sayısı iyice azalmıştır. Fındık üretimi köyün başlıca geçim kaynağı sayılabilir. Köyde birkaç aile amatör ya da profesyonel olarak arıcılıkla uğraşmakta ve yöreye özgü kestane balı üretimi yapmaktadırlar. ayrıca az miktarda kivi üretimi de yapılmaktadır.

Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün kendi imkânlarıyla gerçekleştirdiği içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol beton ve asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon ve adsl hizmeti vardır. son yıllarda yol yapımlarına önem verilmekte ve köyün diğer köylerle bağlantı yolları tamamlanmaya çalışılmaktadır.

📷

Giresun Çağlayan Köyü Resimleri

Çağlayan  , Giresun ilinin Merkezine bağlı bir köydür. Yolunuz Marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çağlayan   Köyü Resimleri ve Çağlayan   Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

1

Giresun Haberleri

Giresun Belgeseli
Giresun'u Hiç Böyle Görmediniz