Giresun’da Ada Manzaralı Çöplükte Son Nokta Koyuldu

Giresun'da ada manzaralı çöplükte son nokta koyuldu. Giresun'un yaklaşık 50 yıllık çöp sorunu Giresun Belediyesi'nin yaptığı çalışmalar ile çözüldü.

Giresun'da ada manzaralı çöplükte son nokta koyuldu. Giresun'un yaklaşık 50 yıllık çöp sorunu Giresun Belediyesi'nin yaptığı çalışmalar ile çözüldü.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Giresun Valiliği, Giresun Belediyesi ve Çevre Belediyeler Birliği tarafından yapımı tamamlanan ancak yapımı yörede tepkilere neden olan Giresun'un Görele ilçesi Çavuşlu Beldesi sınırları içerisindeki Katı Atık Düzenli Depo Bertaraf Tesisi açılmasına rağmen mahkeme kararlarıyla birçok kez durdurulmuş ve hatta mühürlenmişti. Giresun Belediyesi'nin çabaları sonucunda ÇED Raporu'nun alınmasını engelleyen depolama alanı yakınında bulunan fındık evi iki yıl sonunda istimlak edip tesisi yeniden faaliyete geçirdi.

Konuyla ilgili olarak çöp sahasında basın açıklaması yapan Belediye Başkanı Kerim Aksu, "2012 yılında başlattığımız Katı Atık Tesisimizi 2015 yılında faaliyete geçirdik. Ancak bu süreçten sonra mahkemelerde uğraşmak zorunda kaldık. ÇED raporunu mahkeme kararı ile aldık. Depolama alanı yakınında bulunan bir fındık evi nedeniyle mahkeme tesisin durdurulması kararını verdi. İki yılın sonunda fındık evini istimlak edip tesisi yeniden faaliyete geçirdik" dedi.

Giresun olarak denize çöp dökme lekesinden kurtulduklarını kaydeden Aksu, "Bugün Giresun olarak denize çöp dökme lekesinden, utancından kurtuluyoruz. Göreve geldiğim 2009 yılında Giresun'un çöp sorununu 2 yılda çözeceğim demiştim. Tabi tesis yapmak çok kolay bina olarak ama Karadeniz bölgesinde ÇED raporu almak o kadar zor ki İç Anadolu gibi değil. Çünkü bizim bölgemizde her bahçenin içinde bir ev var ve ÇED raporu için 250 metrekare yakınında ev olmaması lazım. 2012'nin Eylül ayında Katı Atık Birliği Tesisi ihalesi yapıldı. O ihaleden sonra tekrar mahkemeler ve açılan davalar, daha sonra ÇED Raporlarına itirazlar. En son geçen çöp taşımaya başladık ve tesiste işlenmeye başlandı. 3-5 ay taşıma yaptık ama o gün çöp tesisine 237 metrede bir fındık evi ve 17 dönüm civarından bir fındık bahçesi vardı. O ÇED raporunu alabilmek için istimlak etmek gerekti. Biz birlik olarak mahkemeye başvurduk, istimlak kararı aldık ve en son 2,5 ay önce Giresun Belediyesi'nin 1 Milyon lira verdiği yaklaşık 1 Milyon 400 bin lira civarından ödenen miktar ile o bahçeyi katı atık birliğine satın aldık. Bu sayede ÇED'deki bütün itirazlar ortadan kalmış oldu. Bu tesisin geri dönüşümü de var. Bölgeye en ufak zarar, koku ve rahatsızlık vermeden çalışacak. Elde edilen çöpü geri dönüşümle gübre yapmak için çalışmamız var " ifadelerini kullandı.

2017 Mayıs ayı Türkiye'sinde böyle bir ayıbı bugünden itibaren kapatıldığını ifade eden Aksu, Aksu mahallesindeki bu alana asla bir daha çöp dökülmeyeceğini vurguladı. Başkan Kerim Aksu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Tesis ile ilgili birkaç bilgi vermek istiyorum. Tesisin toplam maliyeti 15 milyon civarında. Bunun da 9 milyon 650 bin lirası Giresun Belediyesi tarafından karşılandı. Yüzde 60-65 arasındaki bölümünü belediyemiz üstlendi. Burada en fazla Aksu Mahallemiz rahatsızlık çekti. Muhtarlarımız bu süreci iyi biliyor. Burada Eski Valimiz Dursun Ali Şahin'e, Katı Atık Birliği Başkanı aynı zamanda Valimiz Hasan Karahan'a, Katı Atık Birliğinden Sorumlu Genel Sekreter Hüseyin Taşkın'a bütün Belediye Başkanlarına ve vatandaşlarımıza teşekkür ederim."

Belediye Başkanı Aksu son olarak, mevcut çöp alanının analiz edilerek, bir bölümünün tahliye edileceğini, topraklaşan bölümün projelendirilerek sosyal ve spor alanına dönüştürüleceğini, günlük ortalama 150 ton çöpün son derece modern araçlarla çevreye zarar vermeden taşınacağını sözlerine ekledi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.