Göç Ettikleri İllerde Öğrendiler, İlçelerinin Umudu Oldular

Mardin'in Midyat ilçesinde geçmiş yıllarda yaşanan terör olayları nedeniyle batı illerine göç edip, burada tekstil sektöründe çalışan vatandaşlar,...

Mardin'in Midyat ilçesinde geçmiş yıllarda yaşanan terör olayları nedeniyle batı illerine göç edip, burada tekstil sektöründe çalışan vatandaşlar, huzur ortamının sağlanmasıyla birlikte döndükleri ilçelerinin umudu oldu. Midyat'ta son 3-5 yıl içerisinde memleketlerine dönenlerin açtığı 35 tekstil atölyesi bir taraftan 4 bin kişi ve ailelerine iş imkanı sağlarken, diğer taraftan da göçün önünü kesiyor.

Midyat'tan, bölgede yaşanan terör olayları yüzünden, batı illerine göç eden vatandaşların büyük bir çoğunluğu, burada tekstil sektörüne girdi. Zaman içerisinde sektörde kendilerini geliştiren vatandaşlar, huzur ortamının sağlanmasıyla birlikte ilçelerine döndü. Vatandaşlar, tekstil atölyeleri açtıkları ilçelerinin umudu haline geldi. İlçede, son 3-5 yıl içerisinde açılan 35 tekstil atölyesi, istihdam edilen 4 bin vatandaş ve ailelerinin ekmek kapısı oldu.

"Tekstil bölgenin umudu olmuş durumda"

Mardin Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Halil El, sektörlerinin son yıllarda Mardin genelinde büyük bir aşama kaydettiğini belirterek, "Mardin Organize Sanayi Bölgesinde, Nusaybin ve özellikle Midyat bu konuda adeta cazibe merkezi olmuş durumda. Sadece Midyat'ta 35'e yakın işletmemiz var. Bu işletmelerde 4 bine yakın istihdam sağlamaktayız. Tekstil, Midyatımız başta olmak üzere bölgenin adeta ekmeği ve umudu olmuş durumda" dedi.

"Huzurun gelmesiyle göç tersine döndü"

Bölgenin uzun yıllar boyunca batıya göç verdiğini anımsatan El, "Batıya giden çok çocuklu aileler, bu sektörde ekmeğini kazanabilme ve sektörü öğrenebilme imkanı bulabilmişler. Huzurun gelmesiyle birlikte bu sektörde yatırım yaparak bölgemizde istihdam imkanı ve göçü tersine döndürme imkanını ortaya koymuş bulunuyoruz. Hükümetimizden acil isteğimiz sektördeki bu firmalarımıza sermaye desteği anlamında makul kredileri acil şekilde sağlaması. Malumunuz Cazibe Merkezleri Programı çerçevesinde 30 kişilik bir istihdama karşı çok ciddi imkanlar sağlanacağı söyleniyor. Şuanda elini taşın altına koyan işletmelere acil destekte bulunması lazım diye düşünüyorum" diye konuştu.

"Batı illerinde çalışıyorduk"

Kendi memleketinde çalışmanın mutluluğu içerisinde olduğunu vurgulayan ustabaşı Nurullah Altunışık, "Ben yaklaşık olarak burada 2 yıldır ustabaşı olarak çalışıyorum. Midyat" ta atölyelerin açılması bizim için büyük bir avantaj. Eskiden buradan kısa süreliğine çalışmak için İstanbul'a gidiyorduk. Ailemizden, akrabalarımızdan uzak oluyorduk. Midyatımızda atölyelerin açılması bizim için mükemmel bir şey" ifadelerinde bulundu.

"2012'ye kadar İstanbul'da çalıştık"

İstanbul'a 90'lı yıllarda göç ettiklerini kaydeden atölye sahibi Hasan Akipa ise, şunları kaydetti:

"Biz 90'larda İstanbul'a göç ettik. İstanbul'da başka sektör olmadığı için tekstil sektörünü seçtik. Yaklaşık 2012'ye kadar tekstille uğraştık. Biz de kendi memleketimize faydamızın olması ve iş imkanı sağlamak için Midyat'a geldik."

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Online Alışverişlerde Yeni Dönem: Kart Numarası Kalkıyor
FED Faiz Oranını Sabit Tuttu
Trafik Sigortasında Prim Artışı
Makdis Pırlanta 14’üncü Yılında Perakende Ağını Genişletecek
Johnson Health Tech Türkiye’de 3 Markasıyla Büyüyecek