Gölcük Nüzhetiye köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Nüzhetiye köyü son dakika gelişmeleri, Nüzhetiye köyüne özgü yemekler, Gölcük Nüzhetiye köyünün tarihi, Nüzhetiye köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Nüzhetiye köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Nüzhetiye Kocaeli ilinin Gölcük ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Nüzhetiye Köyü Resimleri ve Nüzhetiye köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
İzmit Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara yöresine özgü haber kanalı var mı? Gölcük Kocaeli Arası Kaç Km? Gölcük Hava Durumu? Kocaeli Köyleri ve Gölcük Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kocaelili iseniz Kocaeli Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Kocaelili Ünlüler arasında Gölcük Nüzhetiye Köyünde doğan biri var mı? İzmit Doğumlu Ünlüler Kimler?
Nüzhetiye , Kocaeli ilinin Gölcük ilçesine bağlı bir mahalledir.
Köy, 93 Harbi dolayısıyla, 1893 yılında, Artvin ili Murgul'a bağlı Baga, Başköy, Kordet, Durça, Ozmal ve Gurbin köylerinden İzmit’e göç eden Gürcü muhacirleri tarafından kurulmuştur. Devrin padişahı II. Abdülhamit tarafından köy halkını Hopa İskelesi'nden vapurla İzmit Saraylı Köyü’ne iskân ettirmiştir. Orada bir müddet oturmuşlar, fakat havası sıtmalı olduğundan şimdiki ismi Nüzhetiye, eski ismi Döşeme olan mahallesi dağ içinde kurmuşlardır.
Mahallenin henüz yolları ve altyapıları tamamlanmadan cami, okul bir de on odalı medrese yapmışlar. İki müderris derse girerdi. Civar köyler de burada tahsil görürdü. Köy yollarını atlarla taş, kum taşıyarak arnavut kaldırımı yapmışlardır.
Köy halkının tümü silahşördü. İzmit'e bağlı Bahçecik’in Yunanlar tarafından işgalinde, tepelerde sadece köylüler müdafaa hattı kurarak civar köyleri korumuştur. Kurtuluş Savaşı sırasında köy halkı, zor şartlarda köylerin müdafaasını yapmışlardır.
Ek olarak, Gölcük ilçesinin 11 km Güneydoğusu'nda bulunan Nüzhetiye Mahallenin'ün Osmanlı öncesinde de meskun olduğuna dair birçok kalıntı bulunmaktadır.
1919 yılında 80 hane 539 nüfuslu bir mahalledir. Günümüzde Nüzhetiye’nin Sakarbıçkı Osmanlı’nın son zamanlarına kadar köy statüsünde idi. Buranın sakinleri yaklaşık 300 yıl kadar önce Sapanca Gölü ile Marmara Denizi arasında kanal açma projesi sırasında Doğu Anadolu’dan getirilirek bu civara yerleştirilen Ermeniler idi. Halil Paşa müstegallatından olan bu mahallenin Halil Paşa Vakfiyesinde ve diğer vesikalarda geçen ismi Sakarbıçkısı’dır ki zamanla dilde Sakarbıçkıya dönüşmüş, 1919 yılında 64 hane mevcut ise de bazı Ermeniler'in tehcire maruz kalmaları nedeniyle nüfus bulunmamaktadır.
Gölcük’ün muhacir köylerinin her bakımdan büyüklerinden biri olan Nüzhetiye’nin Camiini II. Abdülhamit Han’ın başmabeyncisi Hacı Ali Paşa yaptırmıştır. Camiye sonradan konulan Latin harfleriyle yazılı bir kitabede inşasının 1878’de başlayıp 1880’de bittiği kayıtlıdır. Camii 1927 senesinde esaslı bir tamir görmüş ve büyütülmüştür. Bu tamir ile ilgili komisyonun üyeliğinde şu zatlar bulunmuştur. Nüzhetiye Muhtarı Faik Efendi, Nüzhetiye İmamı Mehmed Efendi, eşraftan Sertoğullarından Halil oğlu Ahmed Bey, eşrafdan Dilberoğullarından Süleyman Efendi, eşraftan Lazoğullarından Murad Efendi, asker emeklilerinden binbaşı Kadri Bey. Yine Nüzhetiye mahallesinde vakıf bir medrese kurulmuş, müderrisliğini de Hafız Süleyman Efendi yapmıştır.Kocaeli il merkezine 20, Gölcük ilçesine(merkez) 13 km uzaklıktadır. Köy İzmit Körfezi'nin güneyinde Samanlı Dağları'nda 600 m rakımda kurulu bir orman mahallesidir. Ormanlar, genellikle kayın ve kestane ağaçları ile kaplı olup çeşitlilik arzeden bitki örtüsünün yanında değişik türlerden hayvanlara da ev sahipliği yapmahtadır. Dağlarda yöreye mahsus bitkileri ve hayvanları bulmak mümkündür.
Mahallede her evin önünde bahçe mevcuttur ve bahçelerde hertürden meyve ağacına raslamak mümkündür. Kayın ağaçlarının yanı sıra, burada en fazla görülen ağaç kestanedir.
Mahallede, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Bunların yanı sıra birçok mahallede olmayan ADSL hizmeti Nüzhetiye mahallesinde mevcuttur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup Gölcük merkezinden köye, sabah iniş ve çıkış öğlen iniş ve çıkış aksam iniş ve çıkış olmak üzere, günde toplam 6 sefer toplu taşıma aracları kalkmaktadır. Elektrik ve sabit telefon vardır.