Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Bursa Karacabey'de inşa edilmekte olan Gölecik Barajı'nda çalışmalar bütün hızıyla devam ediyor. Barajın tamamlanarak sulama projesinin de hayata geçirilmesiyle 45 bin 870 dekar zirai alan suyla buluşacak.
Gölecik Barajı, Bursa'nın Karacabey ilçesinin 13 kilometre kuzeybatısında Gölecik Deresi üzerinde inşa ediliyor. 2016 yılının sonunda inşaat çalışmalarına başlanan baraj, silindirle sıkıştırılmış beton dolgu tipinde yapılıyor. Gövde hacmi 700 bin metreküp olan barajın temelden yüksekliği 92,2 metreyi buluyor. 35,86 milyon metreküp su depolama hacmine sahip barajın 2020 yılında tamamlanması hedefleniyor.
Karacabey'e ait Gölecik, Şahinköy, Karasu, Fevzipaşa, Aruz, Tophisar, Dağkadı, Çavuşköyve Danışment köylerinde toplam 45 bin 870 dekarlık araziye su sağlayacak olan Gölecik Barajı aynı zamanda Karacabey ilçe merkezi ve çevresinin ihtiyacı olan yıllık 7,44 milyon metreküp içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak.
Yapılan incelemelerde Gölecik Barajı'nın sulama sahasına düşen yağışın yüzde 27'sinin sulama mevsiminde, geri kalan yüzde 73'ünün ise diğer aylarda düştüğü belirlendi. Bu alanda yaşayan vatandaşların en önemli geçim kaynağının zirai faaliyetler olması ve sulama mevsiminde sulama suyuna gereksinim duyulması, bu barajın yapılmasını bir zaruret haline getirdi.
Zirai sulama imkanlarını artırmak için sulama projelerini hayata geçiren Orman ve Su İşleri Bakanlığı, ekonomik potansiyelini tarım ve tarım ürünlerine dayalı sanayi etkinliklerinin oluşturduğu bu bölgede hayata geçireceği proje ile zirai ürünleri ve çeşitliliğini artırarak, tarıma dayalı sanayinin gelişerek bölge ekonomisine büyük katkılar sağlamasını hedefliyor. Bu projenin hayata geçmesi ile bölge halkının dolayısıyla ülke ekonomisinin yıllık 30 milyon lira ilave gelir artışı elde etmesi öngörülüyor.
Daha önce kuyulardan belirli bir enerji maliyetiyle karşılanan Karacabey ile çevresinin içme ve kullanma suyu ihtiyacı, Gölecik Barajı sayesinde menba kalitesinde cazibe ile yani enerji maliyeti olmadan karşılanacak. Baraj ile yıllık 7,44 milyon metreküp içme ve kullanma suyu temin edilerek Karacabey ve çevresinin 2050 yılına kadar içme suyu problemi ortadan kalkacak.
Toplam yatırım bedeli 105 milyon lirayı buluyor
2016 yılı sonunda inşa çalışmalarına başlanan barajın yatırım bedeli yaklaşık 77 milyon lirayı buluyor. Sulama projelerinin hazırlandığı barajın, içme suyu proje hazırlanması ihalesinin ise 2017 yılında yapılması planlanıyor. Karacabey Gölecik Projesi kapsamında yapılacak olan baraj, sulama ve içme suyu tesislerinin toplam yatırım bedeli ise 105 milyon lirayı buluyor.
Gölecik Barajı projesinin bölge için çok önemli bir proje olduğunun altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise, "Bakanlık olarak su yatırımlarında destan yazıyoruz. Bursa'ya da gereken yatırımları yapıyoruz. Bundan sonra da Bursa için ne gerekiyorsa yapacağız. Karacabey'de 45 bin 870 dekar zirai alanı suyla buluşturacak ve bölgenin içme ve kullanma suyu problemini kökünden çözecek olan bu projeyi bende yakından takip ediyorum. Projenin en kısa sürede bitmesi için gereken talimatları verdim" değerlendirmesinde bulundu.
İHA