Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Hülya Deveci:

Türkiye'de yaklaşık 10 yıl sonra insanların yüzde 50'sinin gözlerinde miyopi gelişeceği öngörülürken, Göz Hastalıkları Uzmanı Opr.

Türkiye'de yaklaşık 10 yıl sonra insanların yüzde 50'sinin gözlerinde miyopi gelişeceği öngörülürken, Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Hülya Deveci, "Türkiye'de her 2 kişiden 1'i gözlük takacak" dedi.

Yurt dışında yapılan bilimsel araştırmalar sonucu Avrupa ve Amerika'da cep telefonu, tablet ve bilgisayar kullanımına bağlı olarak, uzağı görememe olarak tanımlanan miyopi hastalığının nüfusun yüzde 40'ından fazlasını etkilediği ortaya çıktı. Türkiye için de durumun aynı olduğu belirtilirken, yaklaşık 10 yıl sonra Türkiye'de yaşayan insanların yüzde 50'sinde miyopi gelişeceği öngörülüyor. Deveci, eskiden 9-10 yaşlarında başlaması beklenen miyopinin 5'li yaşlara kadar düştüğünü, yakın bir gelecekte her 2 kişiden 1'inin gözlük kullanacağını söyledi.

İngiltere'deki Focus Kliniği'nde yapılan araştırmalar ve bilimsel çalışmalar miyopi hastalığının çok fazla arttığını gösterdi. Avrupa ve Amerika'da yakın bir geçmişte yüzde 20'ler seviyesinde olan miyopi oranı, günümüzde yüzde 40'ların üzerine çıkarak yüzde 50'ye yaklaştı.

Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Hülya Deveci, eskiden 9-10 yaşlarında başlaması beklenen miyopinin 5-6'lı yaşlara kadar düştüğünü, 20'li yaşlarda duraklaması beklenirken de 40-50'li yaşlara kadar arttığının görüldüğünü söyledi. Avrupa ve Amerika'ya benzer bir durumun Türkiye'de de yaşandığını ifade eden Opr. Dr. Deveci, "Şu an günümüzde Türkiye'de yüzde 40'lar seviyesinde miyopi oranı var. Yaklaşık 10 yıl sonra bu oranın yüzde 50'ye çıkması bekleniyor. Bu da demek oluyor ki, çok yakında her 2 kişiden 1'i gözlük takmak zorunda kalacak" dedi.

Uzak Doğu ülkelerinde göz yapılarından dolayı yüzde 90 seviyesinde miyopi olduğunu vurgulayan Opr. Dr. Hülya Deveci, bu durumun kalıtsal olduğunu ancak bir de çevresel etkenler olduğuna dikkat çekerek, "Bunlar içinde en önemli kısmı cep telefonları, bilgisayar ve tabletler. Uzun bir süre gözlerimizi bu teknolojik aletlere odakladığımızda bu sorun ortaya çıkıyor. Diğer etmenlerden biri de karbonhidrat ağırlıklı beslenme ve strestir. Ayrıca çocukların gün ışığına maruz kalmamaları da önemli bir etken. Çalışmalar, cep telefonu, tablet, kitap ve bilgisayar gibi nesnelere 30 cm yakından bakmanın miyopiyi artırdığını söylüyor" ifadelerini kullandı.

20'ye 20 kuralı

Opr. Dr. Hülya Deveci, bu durumun önüne geçmek için, 3 yaşın altındaki çocuklara kesinlikle telefon ve tablet verilmemesi gerektiğini, daha büyük çocuklarda mesafenin uzatılmasının şart olduğunu ve günde 30 dakika ya da 1 saatten fazla bu aletlere maruz kalmalarının önüne geçmek gerektiğini ifade etti. Yetişkinlerin de dikkatli olması gerektiğini söyleyen Opr. Dr. Deveci, "20'ye 20 kuralı var. Bilgisayar kullanırken her 20 dakikada bir 20 saniye uzağa bakarak gözümüzü dinlendirmeliyiz. Böylece gözün yoğun kasılmasını engellemiş oluruz. Ayrıca çocuk ya da yetişkin televizyonla aramızdaki mesafenin en az 3 metre olmasına özen göstermeliyiz" diye konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Aile Hekimliği 20 Yılda Sağlıklı Bir İ̇şleyişe Kavuşamadı
Bronşektazi Hastalarına Önemli Uyarı
Protein Tozlarında Ağır Metal Riski !
Sağlıkta Çetelerin Olmadığı Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün
Dil Temizliği Nedir, Nasıl Yapılır?