Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay genelde 40 yaşın üstündeki kadınlarda daha sık rastlanan göz kuruluğu rahatsızlığının dünyada yaklaşık yüzde 35 oranında gözlendiğini söyledi.
Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Şeyda Atabay, göz kuruluğu hakkında bilgi verdi. Teknolojinin gelişmesi ile yoğun bilgisayar kullanımı sonucu çok daha erken yaşlarda gözlenen göz kuruluğu rahatsızlığının genelde 40 yaşın üstündeki kadınlarda sık rastlandığını söyledi. Rahatsızlığın hava kirliliğinin yüksek olduğu büyük şehirlerde ve klimalı ortamlarda daha yüksek oranlarda görüldüğünü dile getiren Op. Dr. Atabay, çevresel faktörler, menopoz, kontakt lens kullanımı, gece geç saatlere kadar uykusuzluk, göz ameliyatları, sigara kullanımı gibi kirli ortamlarda hastalık belirtilerinin daha da artabildiğini belirtti.
Göz kuruluğunun belirtileri hakkında bilgi veren Op. Dr. Atabay, "Gözde yanma, batma, bazen refleks olarak sulanma, ani batma hislerinin oluşması özellikle akşam geç saatlerde bulanıklık veya gözlerde yorgunluk ile kendini gösteriyor. Son yıllarda yapılan çalışmalarda sadece sosyal medyada günde 3 saat vakit geçirdiğimiz sonucunu düşürsek göz kuruluğu ve göz sorunlarının neden daha fazla arttığını anlamamız çok güç olmuyor. Kontakt lens kullanımlarının düzensiz ve doktor kontrolü olmadan kullanımı göz kuruluğu semptomlarının çok erken yaşlarda ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Lens intoleransı oluşturan bu durumlar görmede de sorunlara neden olmaktadır. Göz kuruluğu ağlamak ile gözden yaş gelmemesi şeklinde düşünülmemelidir. Normalde farkında olmadan sürekli bir gözyaşı üretilir ve bu gözyaşı tabakası göz ön segmentinde nemli bir ortam oluşturarak gözlerimizin sağlıklı olmasını ve sağlıklı görmesini sağlamaktadır. Bu tabakanın çeşitli nedenlerle bozulması sonucu göz kuruluğu ortaya çıkmaktadır. Sonuçta görmede bulanıklık, ağrı, yanma, batma gibi problemler çok rahatsız edici olabilmektedir. Göz kapağı enfeksiyonları da bir diğer göz kuruluğu sebebidir. Romatizmal hastalıkların varlığında ise ciddi problemlere uzanan göz kuruluğu sorunları ile karşılaşmaktayız" ifadelerini kullandı.
Göz kuruluğunun tedavisi
Mevcut romatizmal hastalığın tedavisinin, göz kapak enfeksiyonunun tedavisi semptomlarında rahatlamayı sağlayabileceğini söyleyen Op. Dr. Şeyda Atabay, "Ek olarak suni gözyaşı damlaları ve jelleri burada bize oldukça yarar sağlamaktadır. Hatta bu damlalara rapor çıkarılarak hastalarımızın uzun süreli kullanımları, ilaç alımları kolaylaştırılmaktadır. Ek olarak immun sistemi etkileyici damlalar veya hastalarımızın kendi kanlarında hazırladığımız otolog serumlar ciddi yararlar sağlamaktadır. Hastalarımız bulundukları ortamda bazı önlemler alabilirler, bu konuda uyarılarda bulunmaktayız. Bunlar klimalı ortamlardan uzak kalmaları, bulundukları odayı mümkünse nemlendirmeleri, bol su almaları, bilgisayar kullanımlarını azaltmaları, gece uykularına dikkat etmeleri, güneş gözlüğü kullanmalarıdır" şeklinde konuştu.
İHA