Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, yılın ilk dört ayında sigortalı çalışan sayısının yüzde 7,9 artış gösterdiğini ve bu artışın ağırlığının sanayiden kaynaklandığı bildirildi.
GSO Mayıs ayı Meclis Toplantısı, mayıs ayı içerisinde vefat yıl dönümleri olan Sanayi Odası eski Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Şerbetçi ve ilk Meclis Başkanı Naci Topçuoğlu'nun dualarla anılmasıyla başladı. Hayatını kaybeden sanayicileri rahmetle anan GSO Başkanı Konukoğlu, "Mekanları cennet olsun. Gaziantep sanayisine emeği geçen bütün sanayicilerimizin hepsine tekrar rahmet diliyoruz. Onların kurduğu düzen çerçevesinde Gaziantep olarak elbirliği ile devam ediyoruz, inşallah ülkemizin her zaman yüzüğünü ağartan bir şehir durumunda olacağız" dedi. GSO Meclis Üyesi Perihan Çöçelli'nin, "European Business Award" yarışmasında "Girişimcilik" dalında birincilik kazandığını bildiren Konukoğlu, büyük başarısından dolayı Çöçelli'yi kutladı. Konukoğlu, "Başarılarınızın devamını diliyorum. İnşallah bu diğer kadınlara örnek olur, Gaziantep'ten birçok girişimci kadını Meclis salonumuzda da görürüz, dünya çapında başarılarını da görürüz" diye konuştu. Gaziantep ekonomisindeki gelişmeleri değerlendiren Konukoğlu, şehrin ihracat çıtasının geçen seneye göre daha yukarıda olduğunu, 2017 yılı Ocak-Nisan 2017 döneminde ihracatın yüzde 4,1 artış gösterdiğini anımsatarak, Gaziantep'in ihracatının ithalatı karşılama oranın da yüzde 138 olduğunu vurguladı.
Döviz kazandırmaya devam
Konukoğlu, ilk dört ayda ABD'ye ihracatın güzel şekilde arttığını belirterek Suriye'ye ise ihracatta da yüzde 4,5 artış olduğunu ifade etti. Konukoğlu, bu dönemde Afrika ülkelerine ihracatın yüzde 7,7 düşüşle 272 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirtti. Konukoğlu, "Afrika bizim çıkış kapımız. Orada ne kadar satışlarımızı artırabilirsek o kadar şehrimiz için de Türkiye için de iyi olacaktır. Pazarlama ekiplerimizin dikkatlerinin büyük bölümünü Afrika'ya harcamasında fayda var. Bu pazarda büyümemiz gerekiyor. Buradaki gelişen ülkelerde pazar payını ne kadar artırabilirsek ileri ki yıllarda ayağımızı o kadar sağlam basarız" değerlendirmesinde bulundu. GSO Başkanı Konukoğlu, Ocak-Nisan 2017 döneminde bildirge veren iş yeri sayısında yüzde 4 artışla 29 bin 896 ve sigortala çalışan sayısının yüzde 7,9 artışla 283 bin 431 kişi olduğunu bildirdi. Sanayicilere hitaben Konukoğlu, "Bu sizlerin başarısı. Bu artışın ağırlığı sanayide. Hepinize teşekkür ederiz" dedi.
"Endüstri 4.0 konusunda büyük adımlar atmalıyız"
Ramazan ayının tüm İslam alemine huzur ve barış getirmesini dileyen Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu da konuşmasında, ülkemizin birlik beraberliği için her yerde terörle mücadele eden güvenlik güçlerine muvaffakiyetler ve şehitlerimize Allah'tan rahmet diledi.
Dünyada endüstri 4.0 gelişmelerine dikkati çeken Topçuoğlu, "Bugünlerde en çok konuşulan konu otomasyon, robot sistemleri ve bilgi işlem teknolojileri. Önümüzdeki dönemde şirketlerimizin sürdürülebilir olmasını istiyorsak endüstri 4.0 konusunda hepimizin, hem şehir hem firmalar olarak çok büyük adımlar atmamız lazım. 20 yıl sonrada ABD'de otomasyonun geleceği noktadan dolayı 60 milyon insanın işsiz kalacağı öngörülüyor. 300 milyon nüfuslu ülkede bu kadar insanın işini kaybedeceği öngörülüyorsa bu çok önemli bir gelişme. Gerekli adımları atmalıyız" ifadelerine yer verdi.
Türkiye'nin referandum sonrası ekonomik gündemine hızla dönmesinin moral verici olduğunu belirten Topçuoğlu, "Özellikle Kredi Garanti Fonunun piyasalara getirdiği finansal rahatlığı birçok sektörde olumlu şekilde hissediyoruz" dedi.
"Teknolojik üretime geçmeliyiz"
GSO Meclis Üyesi olan, Persu Suni Deri Sanayi şirketinin müdürü Perihan Çöçelli de yaptığı kısa konuşmada, European Business Award yarışmasının ödül törenini 5 Mayıs'ta yapıldığını bildirdi. European Business'in geleneksel yarışmasında 9 ayrı kategoride firmaların seçildiğini anlatan Çöçelli, "Ben de girişimcilik dalında Türkiye adına finale kaldım. Birincilik madalyasını aldım. Orada dikkat ettiğim bir şey vardı, 10 girişimci içinde tek bayan bendim, hepsi nanoteknoloji ile uğraşıyor, ben daha eski teknolojiyle suni deri üretiyorum. Biz artık düz üretimi bırakıp teknolojik üretime geçmeliyiz, bunu yapabiliriz" diye konuştu.
İHA