Güler Sabancı: “En Yüksek Ölçülü Büyüme Yenilenebilir Enerjide Olacak”

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, World Enerji Outlook 2016 tanıtım toplantısında konuştu.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, World Enerji Outlook 2016 tanıtım toplantısında konuştu. Sabancı, 2040 yılına kadar dünyada, enerji talebinin yüzde 30 artış göstermesinin beklendiğini söyledi.

'World Enerji Outlook 2016" Türkiye tanıtım toplantısı Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'nın katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasında Türkiye ve küresel ekonomiye değinen Sabancı, World Enerji Outlook raporuna göre 2040 yılına kadar dünyada enerji talebinin yüzde 30 artış göstermesinin beklendiğini belirtti. Enerji kaynaklarına bakıldığında en yüksek ölçekli büyümenin yenilenebilir enerjide olacağını söyleyen Sabancı,"Bugünün dünyasında çok çarpıcı küresel trendlere tanıklık ediyoruz. Hızlı bir kentleşme, dijitalleşme ve elektrikasyon enerjinin yaşamsal önemini daha da artırıyor. Enerji toplumların yaşam kalitesi ve ekonomilerin sağlıklı işleyişi bakımından stratejik önem taşıyor. En öncelikli gündem maddelerinden birisi olma özelliğini de her dönem koruyor. World Enerji Outlook raporuna göre 2040 yılına kadar dünyada enerji talebi yüzde 30 artış göstermesi bekleniyor. Enerji kaynaklarına baktığımızda da en yüksek ölçekli büyümenin yenilenebilir enerjiden geleceği gözüküyor. Yenilenebilir enerjin elektrik üretimindeki payının yüzde 23'den yüzde 37'ye çıkması bekleniyor. 2040 yılına kadar mevcut fiyatlarla toplam 44 trilyon dolarlık enerji yatırımı olacağı hesaplanıyor. Buna ilave olarak enerji verimliliğinde iyileştirme için 23 trilyon dolarlık yatırım yapılacağı da tahmin ediliyor. Yani zorlu bir enerji geleceği fırsatlarıyla birlikte bizi bekliyor" açıklamalarında bulundu.

"Son on yılda enerji talebimiz yıllık yüzde 4 büyüdü"

Daha fazla rekabetçilik, uygun yatırım iklimi, artan verimlilik, ileri teknoloji ve ciddi inovasyon konularının enerjide başarılı bir dönüşümün ana bileşenlerini oluşturacağını dile getiren Sabancı, "Tüketiciyi işin odağına alan yeni iş modelleri uygulamalar giderek daha faza yaygınlık ve işlerlik kazanmak durumunda. Enerjide teknolojik gelişmelerle birlikte yeni kavramları tartışmaya ve gelecek projeksiyonlara dahil etmeye başladık. Örneğin dağıtım üretim, dağınık şebekeleri, enerji depolaması, talep yönetimi, elektrikli araçlar gibi birçok önemli başlıkların enerji sektörünün geleceğini şekillendirmekte belirleyici olacağı gözüküyor. Ayrıca Kasım ayı başında yürürlüğe giren Paris Anlaşması'nın enerji sektörünün daha sürdürülebilir olmasında rolü çok kritik olacak gibi gözüküyor. Hepimiz biliyoruz ki enerji ülkemiz için çok önemli bir sektör son on yılda birincil enerji talebimiz dünya ortalamasının çok üzerinde yıllık ortalama yüzde 4'ün üzerinde büyüdü. Çarpıcı büyümeye karşı kişi başına enerji tüketimimiz hala OECD ortalamasının yüzde 40'ı düzeyinde gerçekleşiyor. Bu oran enerji talebimizdeki önemli büyüme potansiyelimize işaret ediyor" dedi.

"Türkiye, on yılda elektrik sektörüne 75 milyar dolar yatırım yaptı"

Enerjide arz ve talebi en doğru şekilde yönetmek gerektiğini ifade eden Sabancı, "Enerji talebimizdeki artış güvenliğini rekabetçi ve sürdürülebilir koşullarda sağlamak bizler için ana öncelikli konu olacak. Enerjide arzı ve talebi en doğru şekilde yönetmeliyiz. Son dönemde ülkemiz enerji sektöründe önemli gelişmeler yaşadı. Son yol yılda Türkiye elektrik sektöründe 75 milyar dolar yatırım yaptı. Bugün bu salonda bu yatırım yapan birçok girişimciyi ve iş dünyasını görüyoruz. Bu yatırımların çok büyük kısmı özel sektör tarafından Türkiye enerji sektörünün büyümesine ve rekabetçi serbest bir piyasanın gelişmesine duyulan güven ile gerçekleşti. Türkiye'de elektrik ve doğalgaz sektörleri toplamda 100 milyar TL'ye ulaşan pazar büyüklüğüyle pek çok kritik sektörden daha önde bir konuma geldi" diye konuştu.

IICEC'te ABD'li profesör dönemi Ocak'ta

Sabancı, "Enerji borsamız EPİAŞ faaliyete geçti, şeffaflık ve derinlik anlamında önemli gelişmeler kaydetti. Perakende liberalleşmesinde arzu edilen seviyede olmamakla birlikte bazı gelişmeler kaydediyoruz. Artık liberalleşme adımlarını hızlandırarak daha ileriye taşımalı ve tüketici lehine olan piyasaya daha fazla işlerlik kazandırmalıyız. Bunu sağlamak üzere enerji piyasalarımızda düzenleyici çerçeveyi piyasanın rekabetçiliğini, şeffaflığını ve elbette öngörebilirliğini artıracak şekilde güçlendirmemiz gerekiyor. 2017 yılında IICEC'de önemli bir yapılanma gerçekleştirdik. Obama yönetimi boyunca ABD enerji bakanının danışmanlarından biri olan Prof. Dr. Carmine Difiglio'nun Ocak ayından itibaren IICEC Direktörü olarak Sabancı Üniversitesi'nde göreve başlayacağını sizlerle paylaşmak istiyorum. Bundan da büyük mutluluk duyuyorum" diyerek sözlerini noktaladı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Online Alışverişlerde Yeni Dönem: Kart Numarası Kalkıyor
FED Faiz Oranını Sabit Tuttu
Trafik Sigortasında Prim Artışı
Makdis Pırlanta 14’üncü Yılında Perakende Ağını Genişletecek
Johnson Health Tech Türkiye’de 3 Markasıyla Büyüyecek