Gülyalı Turnasuyu köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Turnasuyu köyü son dakika gelişmeleri, Turnasuyu köyüne özgü yemekler, Gülyalı Turnasuyu köyünün tarihi, Turnasuyu köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Turnasuyu köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Turnasuyu , Ordu'nun Gülyalı ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Turnasuyu Köyü Resimleri ve Turnasuyu köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Gülyalı Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Gülyalı Ordu Arası Kaç Km? Gülyalı Hava Durumu? Ordu Köyleri ve Gülyalı Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Ordulu iseniz Ordu Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Ordulu Ünlüler arasında Gülyalı Turnasuyu Köyünde doğan biri var mı? Gülyalı Doğumlu Ünlüler Kimler?
Turnasuyu , Ordu ilinin Gülyalı ilçesine bağlı bir köydür. 2014 yılı nüfus sayımında 2.236 nüfusa sahip olan Turnasuyu, Ordu İlinin 2014 yılında büyük şehir olmasıyla birlikte köy statüsünden çıkıp Gülyalı İlçesi'nin mahallesi olmuştur.
Turnasuyu Fatih devrindeki kayıtlarda ve sonraki yıllarda yapılan Tahrihlerde de yine (Turna Suyu) adıyla rastlanmaktadır. Bu da gösteriyor ki, Turnasuyu da, Gülyalı'nın diğer köyleri gibi en az 550 yıllık bir geçmişe sahiptir. Köy, 1455 yılında, Turnasuyu Irmağı ile Melet Irmağı arasındaki bölgede kurulmuş olan "Bedirlü Nahiyesi" ne bağlı görünmektedir. Turnasuyu'nun XV. yüzyılda kalabalık nüfuslu büyük bir yerleşme yeri olduğu anlaşılıyor. Zira, 1455 tarihli Tahrir Defterleri'nde 35 hane olduğu, 1485'te hane sayısının 23'e 1520'de 33'e indiği; 1547 tarihinde birden çoğalarak 136'ya yükseldiği ve 1613'te tekrar 27'ye düştüğü görülüyor. 1455 tarihinde Turnasuyu Köyü'nün Subaşı Musa Bey'in Hass'ı olduğunu, köydeki camiinin mülazımları olarak Hacı Ömer Fakîh ve Nebi Fakîh adlarında şahıslarla Şeyh Piro adlı kişinin de tekyedar olarak vazife gördüğü, Şeyh Mahmud'un zaviyenin hizmetkarı olduğunu görüyoruz. Tarihinde Turnasuyu Köyü'nün timarı Bayezid oğlu (veled'i) Mehmed'e verilmiştir. Köyde buğday, arpa, meyve, keten yetiştirilmektedir. Köyde, ayrıca bir adet değirmen bulunmaktadır. Turnasuyu Köyü'nün bir semti durumundaki "Karkın" adlı sahanın 1455'te (Karkın) adlı bir köy olduğu anlaşılmaktadır. Karkın Köyü'nde 1455 tarihinde 23 hane bulunduğu, bu sayının sürekli artarak 1485'te 25'e, 1520'de 67'ye, 1547'de 107'ye ve 1613 yılında da 102'ye yükseldiği kayıtlardan anlaşılmaktadır. 1987 yılında Gülyalı ilçesi kurulunca, Ordu merkez ilçeden alınarak bu ilçeye bağlanmıştır. Adını varoldukları zamanlarda turna kuşlarının dinlenmek ve su ihtiyaçlarını gidermek için uğrak yeri olmasından aldığı söylenmektedir.
Turnasuyu, Karadeniz Bölgesinin Doğu Karadeniz Bölümü içerisinde bulunmaktadır. Günümüzde Turnasuyu akarsuyunun batı-doğu kıyılarında, dik tepelerle kaplı engebeli bir arazi yapısına sahip bulunmaktadır. Ordu merkezine 10 kilometre mesafededir. Doğusu Gülyalı ilçesi, batısı Ordu ili, kuzeyi Karadeniz ve güneyi Saraycık beldesiyle çevrilidir. Ordu iline çok yakın olması sebebiyle mücavir alan sınırları içindedir.Yazın kafa dinlemek için nezih tatil için iyi bir seçimdir. Sınırları içinde Giresun dağlarından doğan ve Karadeniz'e dökülen Turnasuyu ırmağı vardır ve köyü ikiye bölmektedir. 11750 dönüm kültür arazisi mevcut olup, bunun % 787 fındıklık, % 14'ü mısır ve çeşitli sebze ekimi yapılan tarla arazisi; % 5'i koruluk ve geri kalanı da kayalık tarım dışı arazidir.
Köyün geçim kaynağı fındık, kivi ve hayvancılıktan sağlanmaktadır.