Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Şu anki sistemde araba ancak 90 kilometreyle gidiyor. Biz istiyoruz ki dünya ile rekabet edelim. Daha fazla üretelim. Ama sistemden kaynaklanan frenlemelerle, prangalarla başarılı olmakta zorlanıyoruz" dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın koordinasyonunda yapılan "Üreten Türkiye Konuşuyor" programı Merinos AKKM'de düzenlendi. 15 sivil toplum kurumunun üyelerinin ilgi gösterdiği toplantıda konuşan Tüfenkci, şu anki sistemi bir araca benzeterek, "Şu anki sistemde ne kadar çabalarsanız, sistemi ne kadar hızlandırsanız hızlandırın, bu araba ancak 90 kilometreyle gidiyor. Daha fazla hızlanmıyor. Biz istiyoruz ki hızlanalım. İstiyoruz ki dünya ile rekabet edelim. Daha fazla üretelim. Ama sistemden kaynaklanan frenlemelerle, prangalarla başarılı olmakta zorlanıyoruz" dedi.
Tüfenkci, "Türkiye koalisyonlarla yönetildiği zaman hep eksi büyümelerde veya çok düşük büyümelerle seyretti. Oysa tek başına iktidarlar dönemine baktığımız zaman hep büyüme rakamları daha yüksek seyretti. Biz tek başına iktidarlarla yönetilmiş olsaydık şu anda milli gelirimiz 11 bin dolar değil 22 bin dolar olacaktı" şeklinde konuştu.
Bursa'nın 2002 yılında ihracatının 3.4 milyar dolar olduğunu, 2016 yılında ise bu rakamın 2 kat artarak 9.8 milyar dolara ulaştığını ifade eden Tüfenkci, "2002-2016 arasında Bursa'nın ithalatı 2.5 milyar dolardan 8.7 milyar dolara ulaştı. Aynı dönemde gerek Bursa ve diğer bölge illerinin, gerekse ülkemiz ihracatı ve ithalatı yaklaşık 3 kat artı. Bursa'da 2002 yılında 35 bin 475 olan firma sayısı 2015 yılına gelindiğinde yüzde 69 artarak 59 bin 959'a yükseldi. 2002-2015 yılları arası dönemde bölgemizdeki illerdeki toplam firma sayısı yüzde 76 arttı. 2013'te Bursa'da esnaf ve sanatkarlarımızın sayısı 56 bin 939 iken 2016 yılında yüzde 14 artarak 64 bin 665'e yükseldi" diye konuştu.
Bakanlık olarak 3.5 milyon ticaret erbabına doğrudan hizmet verdiklerini dile getiren Tüfenkci, 14 yıl boyunca tacir, sanayici, esnaf ve üreticilerle işbirliği içinde olduklarını söyledi. Tüfenkci, "2016 yılının zor geçtiğini biliyoruz. 2016 yılında yaşadıklarımızı hatırlarsanız, bu yaşadıklarımız Avrupa'nın herhangi bir ülkesinin başına gelse 6 aydan önce bellerini doğrultma şansları olmazdı. Hain darbe girişiminde sizler sokaklara çıkıp demokrasiyi kurtardığınız gibi ekonomiyi de kurtardınız" şeklinde konuştu.
Lisanslı depoculuk sisteminin gelişmesi için ilave teşvikler getirdiklerini dile getiren Tüfenkci, "Lisanslı depolarda muhafaza edilen tarım ürünlerini temsil eden elektronik ürün senetlerinin işlem göreceği, uluslararası faaliyet gösterecek Ürün İhtisas Borsası'nı kurduk. Sebze ve meyve ticaretinde ürün zayiatlarının asgariye indirilmesi ve üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkının azaltılmasına yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.
İHA