Eskiden köyde tahıl ve demir işi yapılırdı artık takıl yapılan araziler ekilmediği için yerini çayır diye hitap ettiğimiz sulama derdi olmayan yeşil verimli toprak lara bırakmıştır. öncedende dediğim gibi 5 yaylası olması nedeniyle BEŞOBA olarak köyün ismi deiştirilir. eskiden bu köyde 2 din yaşamış gümüşhanenin en yüksek dağlarından olan gostan dağının hemen yamacındadır. trabzonla sınırdır.Bendamil (Beşoba) Ağalar Diyarıdır ve millet vekilleri çıkarmış olan bir köydür.
köydeki insanlar kendilerine çok bağlıdır. galandardır, bahar eğlencesidir, mantar avıdır, likarba gezmesidir böyle birlik telikleri vardır.Sevinci hep beraber doyasıya paşlaşır ve zordurumda da hep omuz omuzalardır. kültür bakımından çook zengindir, hala sahip oldukları ve sürekli olarak korudukları kültür zenginliği ve bakış açılarıyla ön plandadırlar.
Gümüşhane merkezine 62 km uzaklıktadır.
Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Şuan ki muhtarı Cemal Akçay'dır ondan hemen öncesi Sait Oğlu İsmail Akçay 'dı.Ondan hemen öncesinde Halit Oğlu Mehmet Akçay'dı.Mehmet Akçay köye kazndırdıkları ve köyüne olan bağlılığı ile halan hatırlardadır.Köy Mehmet Akçay döneminde sahip olduğu vizyonu korumak için çabalamaktadır.Cemal Akçay köy muhtarı olarak elinden gelenin en iyisini yapmaktadır.Beşoba Namı değer Bendamil hala sahip olduğu vizyon ve kültür yapısıyla Atatürk çağdaşlığı çizgisinde ilerlemektedir.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
( 2009 ) - Cemal Akçay
2004 - İsmail Akçay
1999 - Mehmet Akçay
1994 - Mehmet Akçay
1989 - Mehmet Akçay
1984 - Mehmet Akçay
Köyde ilköğretim okulu yoktur. Köyün kanalizasyon şebekesi yoktur. Köyde bunlarınolması için bir sebepte yoktur çünkü köy sadece yaz aylarında dinlenmek ve şehir yaşamından bir nebze de olsun kurtulmak için kullanılmaktadır.