Gümüşhane'de artan sayıları ile köylünün bağ ve bahçelerine zarar veren ayılar vatandaşları canından bezdirdi.
Arazi bölünmesi nedeniyle iyiden iyiye küçülen alanlarda ufak ölçekli de olsa fasulye, patates gibi ihtiyaçlarını karşılamak için tarım yapan köylüler, her gece nöbet tutmak durumunda kalmakla birlikte yine de ürünlerini alamamaktan şikayetçi.
Özellikle ayılarla ilgili çok dertli olan üreticiler, bu hayvanların telef edilmesinin ağır cezası olduğunu belirterek yetkililerin konu hakkında yeterli hassasiyete sahip olmadıklarını ileri sürdü.
Gümüşhane'nin merkeze bağlı Pirahmet köyünde yaşayan ve geçimini fasulye üreterek sağlayan engelli vatandaş Selim Döner, yaban hayvanlarının mağdur ettiği üreticilerden sadece biri. Döner, ayıların bahçesine zarar verdiğini iddia ederek zararının devlet tarafından karşılanmasını istedi.
Geçtiğimiz günlerde köyünün Kovayağı mevkiinde bulunan bahçesine giren ayıların yaklaşık 4 bin liralık fasulyesini tarumar ettiğini kaydeden Döner, yetkililere yönelik olarak, "Mahsulümün hesabını ayıya mı soracağım? 3 tane çocuğum var. Ayıyı vurup içeri mi gireceğim?" ifadelerini kullandı.
Köylülerin tamamının ayılarla ilgili ciddi sıkıntıları bulunduğunu kaydeden Döner, gerekli bütün makamlara başvuruda bulunduğunu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerince yerinde tespit yapıldığını ancak zararının karşılanması noktasında herhangi bir sonuç alamadığını ifade etti.
Kendisinin bir kurumdan diğerine gittiğini belirten Döner, "Ayılar ile ilgili sıkıntı yeni değil. Herkes bu dertten muzdarip. Ancak nasıl bir işse kimse bu sorunun çözümüne dair girişimlerde bulunmuyor. Ayıları korumaya alan yetkililer köylüyü, üreticiyi korumak için kılını kıpırdatmıyor. Yetkililer TARSİM diye sigortadan söz ediyor. Zamanında bu işin bilgilendirmesini yap, vatandaşa konu hakkında gerekli hassasiyeti göster, ondan sonra adres olarak bana TARSİM'i göster" diye konuştu.
Dağdaki hayvanına sahip çıkan devletin, vatandaşa verdiği zarara da sahip çıkmasını isteyen Döner, "Ben ve eşim engelliyiz. Benim yüzde 57 engelli raporum var. Üniversitede 2, lisede 1 olmak üzere üç çocuk okutuyorum. Çocuklarımın rızkını ayı bir gecede yok etti. Mahsulümü satarak çocuklarımın eğitim almasını sağlıyorum. Durumumu anlattığım yetkililer ise 2 aydır beni oyalıyor. Sosyal yardımlaşmadan tutun, Orman İşletme'ye, Doğa Koruma ve Milli Parklara ve Tarım İl Müdürlüğü'ne kadar her yere gittim. Arayış içerisindeyim. Bana yardımcı olacak birini arıyorum" dedi.
İHA