Güneydoğu İhracatı Rekora Koşuyor

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, yılın ilk çeyreğinde bölgeden 1 milyar 997 milyon 144 bin dolarlık...

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, yılın ilk çeyreğinde bölgeden 1 milyar 997 milyon 144 bin dolarlık ihracat kaydı alındığını belirterek, aynı dönemde Türkiye'de ki diğer ihracatçı birlikleri adına da 94 milyon 492 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini söyledi.

GAİB Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, ihracat verilerine yönelik yaptığı açıklamada, bölgeden ve diğer ihracatçı birlikleri adına yapılan dış satımla toplam ihracatın 2 milyar 91 milyon 136 bin dolar olduğunu söyledi. Güneydoğu'nun ihracatında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 54,6 payla ilk sırada yer aldığını ifade eden Çıkmaz, AB ülkelerinin yüzde 18,4 payla ikinci ve Afrika ülkelerinin yüzde 10,7 payla üçüncü sırada bulunduğunu kaydetti. Bölgeden 178 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini anlatan Çıkmaz, bu ülkelerden Irak, ABD, Suudi Arabistan, Suriye, İtalya, İran, Almanya, İngiltere, İsrail ve Belçika'nın bölgenin ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkeler olduğuna dikkati çekti. Bölgenin öne çıkan ürünlerine de değinen Çıkmaz, halı, iplikler, kumaşlar, değirmencilik ürünleri, pastacılık ürünleri, bitkisel yağlar, plastikler ve mamulleri, dış giyim, demir çelik mamulleri ile diğer gıda müstahzarlarının en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olduğunu dile getirdi.

Bölgemizin lokomotif ili Gaziantep

Çıkmaz, "Bölgemizin lokomotif ili Gaziantep, 2017 yılı ocak-mart döneminde 1 milyar 614 milyon 356 bin dolarlık ihracatla Türkiye'nin en çok ihracat yapan beşinci ili konumundaki yerini korudu. Hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, tekstil ve ham maddeleri, halı, kimyevi maddeler ile ağaç ve orman ürünleri ilimizin ihracatında önde gelen sektörler" şeklinde konuştu. Yenilikçi çalışmalara yönelmeliyiz Türkiye'nin dünya ihracat liginde ilk sıralara yükselmesinin yenilikçi çalışmalarla mümkün olacağını söyleyen Çıkmaz, bu kapsamda Ar-Ge ve inovasyona ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı. Çıkmaz, Ar-Ge ve inovasyona ağırlık veren, yatırımlarını bu şekilde yapan iş adamlarının gelecek yıllarda önemli başarılara imza atacağını ifade etti. Artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığına dikkati çeken Çıkmaz, "Bir ürün Türkiye'de üretildiği gibi bir başka ülkede de üretiliyor. Rekabet her geçen gün artıyor ve bu koşullarda bizleri öne çıkaracak ve farklılaştıracak tek şey yenilikçi çalışmalarımız olacak. Bunu yapan işletmelerimiz yok mu Tabi ki var, bu işletmelerimizin sayısının arttığını görmek bizleri mutlu ediyor. Bu nedenle yenilmemek ve yok olmamak için yenilenmeliyiz. İhracat için inovasyon şart. Şunu de söylemek gerekir ki Türkiye'nin gelecek hedeflerine en büyük katkıyı ihracatçılar yapıyor" dedi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.