Güneydoğulu turizmciler, terör olayları nedeniyle 3 yıldan bu yana adeta duran GAP turlarının yeniden başlamasını bekliyor.
3 Yıl öncesine kadar her hafta batı illerinden Güneydoğu'ya 100'ü aşkın otobüs ile tur düzenlenirdi. Genellikle 5 ya da 7 gecelik olan paket turlara katılanlar Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır, Batman ve Mardin ekonomisine büyük katkı sağlardı. Ancak, artan terör olayları GAP turlarını durdururken, Güneydoğu ekonomisi büyük darbe aldı. Başta oteller olmak üzere turizm sektörüne hizmet veren işletmeler ya kapandı ya da kapısına kilit vurulacak noktaya geldi. Son zamanlarda terörle yapılan başarılı mücadele ve bölgeye yeniden huzurun gelmesi ile turizmciler GAP turlarının yeniden başlatılması konusunda umutlandı.
Bölge için büyük kayıp
Gaziantep merkezli Şirehan Group Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Kavas, turizmin bölge için büyük önem taşıdığını belirterek, "Turizm hem Güneydoğu'nun ekonomik kalkınmasında, hem de bölge imajı açısından çok önemli. Geçmişte Mart ayı ile birlikte başlayan GAP turları Kasım ayına kadar yoğun bir şekilde devam ederdi. Her hafta binlerce kişi bölgeyi ziyaret eder ve onlarca sektörde canlılığa yol açardı. Son yıllarda GAP turlarının tamamen durması ile birlikte bölge ekonomisi de büyük yara aldı. Turizme yönelik olarak hizmet veren işletmeler ya kapandı, ya da kapanma aşamasına geldi. Hükumetimiz terörle mücadelede önemli başarılara imza attı. Bölgeye yeniden huzur ve güven geldi. Turizm sektörünün bölgedeki temsilcileri olarak GAP turlarının yeniden başlamasını bekliyoruz" dedi.
Bölge turizmi destek bekliyor
Hükumetin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde turizmi canlandırmak için gerekli tedbirleri almasını beklediklerini belirten Eyyüp Kavas, "GAP bölgesinin turizm potansiyeli çok yüksek. Bu bölge tarih, doğa, kültür, gastronomi ve inanç turizmi açısından çok zengin. Gerekli adımlar atılır ve yeterli tanıtım yapılırsa dünyanın her tarafından turist çekeriz. Gastronominin başkenti Gaziantep lezzetleri ve Zeugma'sı, Adıyaman Nemrut'u, peygamberler şehri Şanlıurfa Balıklıgöl'ü ve Göbeklitepe'si, Diyarbakır tarihi ve kültürü, Mardin inanç turizmi ve her biri sanat eseri gibi olan taş evleri ile dünya turizminde adından söz ettirebilecek değerlere sahiptir" diye konuştu.
Önemli bir istihdam alanı
Eyyüp Kavas, GAP turlarının yeniden başlaması ile kapısına kilit vurulan başta oteller olmak üzere turistik tesislerin yeniden açılacağını belirterek, şöyle devam etti, "Turizmin canlı olduğu dönemde bölgede çok sayıda otel ve turistik tesis yapıldı. Ancak, terör nedeniyle GAP turları durunca özellikle Adıyaman ve Mardin başta olmak üzere turistik tesislerin önemli bölümüne kilit vuruldu. Turizmin canlandırılması, bölgedeki huzur ve güvenin kalıcı olmasına da katkı sağlayacaktır. Ayrıca, turizm çok önemli bir istihdam alanıdır. Hükümetimizin istihdam seferberliği başlattığı bu dönemde, Güneydoğu turizminin desteklenmesi, teşvik edilmesi bu seferberliğe de büyük katkı sağlayacaktır."
İHA