Gürün Akdere köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Akdere köyü son dakika gelişmeleri, Akdere köyüne özgü yemekler, Gürün Akdere köyünün tarihi, Akdere köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Akdere köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Akdere, Sivas ilinin Gürün ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Akdere Köyü Resimleri ve akdere köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Gürün Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Gürün Sivas Arası Kaç Km? Gürün Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Gürün Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Gürün Akdere Köyünde doğan biri var mı? Gürün Doğumlu Ünlüler Kimler?
AKDERE KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE
Akdere ya da Ağdere, Sivas ilinin Gürün ilçesine bağlı bir köydür. Sivas iline 195 km, Gürün ilçesine 47 km uzaklıktadır. Rakım 1600 metredir.
Gürün'ün Kahramanmaraş ve Kayseri sınırında yer almakta olup idari açıdan Sivas iline bağlıdır. Köy konum itibarı ile Kahramanmaraş, Kayseri ve Sivas sınırının kesişim noktasındadır.
Ceyhan Irmağı'nın kollarından biri olan Hurman Çayı Akdere Köyü'ne 3 km. kuzey batısında doğmakta olup doğal yetişen kırmızı benekli alabalığı ile bilinir. Bu kırmızı benekli alabalık Hurman Çayının doğduğu noktadan itibaren su sıcaklığının yaşam koşullarına uygun olması nedeniyle 10 km lik bir alanda yaşayabilmektedir. Nadir olan bu balık türü Bakanlar Kurulu kararı ile süresiz olarak avlanması yasaklanmıştır. Akdere Köyü'nde alabalık yetiştiriciliği de yapılmaktadır.
Oğuzların ( Türkmenlerin ) Avşar boyundandır. Kökeni göçebe olan aileler de vardır. Köyün 1 km güneyinde kale olarak adlandırılan çok eski dönemlerden kalma doğal olarak kaleyi andıran kalıntı vardır. Bu yapı üzerinde bulunan çeşitli işaretler içeren buluntular burada Roma veya Bizans döneminde de yerleşim olduğunu göstermektedir. Bu kalıntılar içerisinde hala varlığını korumakta olan rivayete göre 43 (hali hazırda yağmur ve kar sularının etkisiyle kapanarak 21 basamak kalmıştır.) basamakla zemine ulaşılabilen bir göz oda mevcuttur. Yerel olarak zindan olarak adlandırılan yapı köyün görülmeye değer yerlerinden birisidir.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Alabalık üretim tesisleri mevcuttur.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol toprak olup köyde elektrik ve sabit telefon ve internet hizmeti mevcuttur.