Gürün Güllübucak Köyü Video

Güllübucak, Sivas ilinin Gürün ilçesine bağlı bir köydür. ivas iline 194 km, Gürün ilçesine 45 km uzaklıktadır.Gürün ilçesine ise 57 kilometrelik mesafededir.Rakımı 1610 metredir.

Gürün Güllübucak köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Güllübucak köyü son dakika gelişmeleri, Güllübucak köyüne özgü yemekler, Gürün Güllübucak köyünün tarihi, Güllübucak köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Güllübucak köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Güllübucak, Sivas ilinin Gürün ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Güllübucak Köyü Resimleri ve güllübucak köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Gürün Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Gürün Sivas Arası Kaç Km? Gürün Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Gürün Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Gürün Güllübucak Köyünde doğan biri var mı? Gürün Doğumlu Ünlüler Kimler?

GÜLLÜBUCAK KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Güllübucak, Sivas ilinin Gürün ilçesine bağlı bir köydür. ivas iline 194 km, Gürün ilçesine 45 km uzaklıktadır.Gürün ilçesine ise 57 kilometrelik mesafededir.Rakımı 1610 metredir.

İlçe merkezinin guneybatı kesiminde yer almaktadır. Güllübucak Köyünün 1997 yılı E.T.F sonuçlarına göre, toplam nüfusu 94 kişidir.Kışın nüfus 2'ye kadar düşer.2012 yılında nüfus 46 kişidir.Köyün arazisi üzerinde gerek tarlalarda ve gerekse kırsal kesiminde gül bitkisi bol miktarda bulunması nedeniyle, güllü yurt, güllü yer anlamına gelen Güllübucak Köyu ismi verilmiştir.

Güllübucak Köyü, Hurman çayının kenarında kurulmuştur. Bu nedenle de tarihi bir bölgede kurulması nedeniyle tarihsel geçmişi oldukça da eski olan bir köydür. Dolayısıyla Güllübucak Köyünün tarihi, Hurman Kalesinin tarihi kadar eskidir. Bilindiği gibi Hurman Kalesi ve civarı Milattan önceki yıllarda Hititlerin egemenliğinde bulunan Kizwatna Krallığının daha sonraki yıllarda Geç Hitit Krallıkları döneminde Kumana (Comana) Krallığının sınırları içinde b ulunmaktaydı.

M.S.ki dönemlerde de Müslüman Araplar ile Bizans imparatorluğu arasındaki mücadelenin en önemli sahalarından birisini oluşturmuştur. 15. yüzyıldan sonra da Memluklular ile Dulkadirli Beyliği ve Osmanlılar arasındaki mücadele sahasını oluşturmuştur. Bu nedenledir ki bütün bu bölgelerde bulunan tarihi yerlere, kaleler ve eski yerleşim birimleri hep bu dönemin izlerini taşımaktadırlar. Güllübucak köyünün komsusu Tekerahma köyü ile sınırı; Konakgormez gediği, Akdere köyüne giden patika yol. Bozhüyük köyü ile sınır; Camiliyurt köyü sınırının bitim noktası olan Tersakan mezrasından gelen yol, Yaylacık boğazı, Şato tepesi, Aptal pınarı, Çamurlupınar, Hurman çayı, Yığkılhan tepe, Kenesi hayması, Kızlıseğer Hurman çayı. Akdere köyü ile sınırı; Mahkenli taş, Çamurlu gediği, Sereğli, Çamurlupınar. Camiliyurt Köyü ile sınırı; sıra tuzak taşı, Camiliyurt köyü Halit beğ değirmeninden gecen hat.

Güllübucak Köyünün Aptalpınarı ve Sarıören olmak üzere iki tane mezrası bulunmaktadır. Güllübucak Köyü daha önceki yıllarda Kayseri’nin Sarız ilçesine bağlıydı. Akdere Köyü ile mezrası Akoluk ve Çürük Köyü de Güllubucak Köyüne bağlıydı. Fakat 1938 yılında Akoluk Çürük mezrası Sarız ilçesine bağlandı. Akdere Köyü de daha sonraki yıllarda muhtarlık oldu. Böylece Akdere Köyü de Güllübucak Köyünden ayrılmış oldu.

Güllübucak Köyünde yaşayanların bir kısmı, Malatya Akçadağ ve Kürecik bölgelerinden gelmişlerdir. Dadaloğlu-Avşar Oymağına mensupturlar. Güllübucak köyündeki sülalelerden; Çalolar (Demir), Hüseyinler (Erdoğan), Köralioğulları (Polat), Söğütler (Söğüt), Malatya Akçadağ Demirciler Kağan Bölgesinden gelmişlerdir. Tophasanlar (Top), Malatya Akçadağ Topkin Kağandan Bölgesinden, Töhmetliler (Su), Malatya Develi Bölgesinden, karayılanlar (Yılan), Malatya Kirliuşağı Bölgesinden gelerek buraya yerleşmişlerdir. Avşar Türkmenleri kökenlidirler.

Güllübucak Köyü halkı da İstiklal Harbimize aktif katılmışlardır. Mehmet Demir Rusya’ya esir düşerek yedi yıl esir kaldıktan sonra köye geri dönmüştür. Mehmet Ali Söğüt, İstiklal Harbinde şehit olmuştur. Bu köyde de diğer köylerimizde olduğu gibi, Birinci Dünya savası esnasında şehit düsen birçok kişi bulunmaktadır. Güllübucak Köyünde Kalo Top çok güzel güreş yapardı ve cevrede çok büyük bir güreşçi olarak tanınırdı. Ramazan Söğüt cevrede halk ozanı olarak tanınır ve yöre ağıtlarını ve kendine ait deyişleri söylerdi. Güllübucak Köyünde sırasıyla; Mehmet Ali Söğüt, Hüseyin Top, Mehmet Su, İsmail demir, İsmail Top, Mustafa Su muhtarlık yapmışlardır.

Kaynak: Mehmet Ali Öz www.guruntarihi.com

Sivas iline 194 km, Gürün ilçesine 45 km uzaklıktadır.Gürün ilçesine ise 57 kilometrelik mesafededir.Rakımı 1610 metredir.İlçe merkezinin guneybatı kesiminde yer almaktadır. Güllübucak Köyünün 1997 yılı E.T.F sonuçlarına göre, toplam nüfusu 94 kişidir.Kışın nüfus 2'ye kadar düşer.2012 yılında nüfus 46 kişidir.Köyün arazisi üzerinde gerek tarlalarda ve gerekse kırsal kesiminde gül bitkisi bol miktarda bulunması nedeniyle, güllü yurt, güllü yer anlamına gelen Güllübucak Köyu ismi verilmiştir.

Güllübucak Köyünün geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Köyün bir başka geçim kaynağı, kilim ve halıcılıktır. Buradan üretilen kilim ve halılar gerek yurt içine ve gerekse yurt dışına pazarlanmaktadır.Güllübucak Köyünde az da olsa sulu tarım yapılmaktadır. Tarım ve hayvancılık halen iptidai usullerle yapılmaktadır. Tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi ve arıcılık gibi tarımsal faaliyetlerin teşviki ve desteklenmesi şarttır. Güllübucak Köyünde de oldukça sık göç olayı yaşanmıştır. 1997 yılında 20 hane kadar ev kalmıştır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Güllübucak köyün en büyük sorunlarından birisi ilçeye en uzak köylerimizden birisi olması nedeniyle yoldur. 57 kilometrelik yolun büyük bir kısmı stabilizedir. Kış aylarında tamamiyla kapalı kalmaktadır. Köyde ilkokul ve lojmanı vardır. Cami ve lojmanı bulunmaktadır.