Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi İletişim Tasarımı ve Yönetimi Bölümü 4'üncü sınıf öğrencileri, "Güvenli Bir Kurye" projesi kapsamında eğitmenler eşliğinde motosikletli kurye olmak isteyenlere trafikte güvenli sürüş eğitimi verdi.
Tepebaşı Belediyesi'nin de desteklediği proje kapsamında, yılda ortalama 7 bin kazanın yaşandığı, 4 tekerlekli araçlara nazaran olası kazalarda yaşanan ölümlerin 16 kat fazla olduğu motosikletlere yönelik Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi öğrencileri tarafından örnek bir proje gerçekleştirildi. Proje Yürütme dersi kapsamında öğrenciler, motosikletli kuryeler olmak isteyenlere trafikte güvenli ve kurallara uygun bir şekilde seyir etmeleri adına motosiklet eğitmenleri eşliğinde temel eğitim verildi. Yağmur, çamur, kar, soğuk ve sıcak demeden çalışan moto kuryelerin giymesi gereken kıyafetler, teslimata çıkan paketlerin trafikte güvenli bir şekilde teslimi, hız limitleri ve motosikletle yol üzerindeki konum gibi birçok konu anlatıldı. Bunun yanında öğrenciler, sadece motorlu kurye olmak isteyenle kalmayıp, Güvenli Bir Kurye isimli internet sitesi oluşturarak, motorlu kurye olan kişilerin de gerçekleştirilen projeden faydalanması adına çekilen eğitim videolarını buraya yükleyerek daha geniş çapta fayda sağlamayı amaçladı.
"Kıyafetlerle, kostümümüzle ve motosikletlerle trafikle ilgili önemli bilgiler verdik"
Konuyla ilgili açıklama yapan Motosiklet Eğitmeni İlkay Mustafa Güneş, yapılan proje hakkında konuşarak, "Güvenli Bir Kurye projesi ile ilgili Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi'nden bize geldiklerinde, gerçekten çok güzel bir proje olduğunu gördük. Onlarla birlikte biz de projeye ortak olmak istedik. Onlarla birkaç motosikletli kurye ve çeşitli derslerimizde birlikte olduk. Çok güzel çalışmalar yaptık. Motosikletle ilgili genel bilgiler verdik. Kıyafetlerle, kostümümüzle ve motosikletlerle trafikle ilgili önemli bilgiler verdik" şeklinde konuştu.
"Yaptıkları hatanın bedellerinin çok ağır olacağını bir şekilde anlatmaya çalıştık"
Proje kapsamında motorlu kuryelere eğitim veren Motosiklet Eğitmeni Ersin Uysal ise, çok heyecan verici bir proje olduğunu belirterek, "Çok heyecan verici bir proje öncelikle, biz sektör olarak eğitimi önemsiyoruz. Bu da bir fırsattı bizim için, gençlerin enerjisini aldık. Onlar bize enerji verdiler, bize geldiklerinde projelerini anlattılar. Biz de en etkili bir şekilde nasıl yapabiliriz, kendi yaptığımız eğitimin yanı sıra öğrenci arkadaşlarımızın bize verdiği senaryolarla birleştirerek, başarılı bir çalışma yaptığımızı düşünüyorum. Sektör adına hayırlı olsun. Biz gençlerin delikanlı olduğu dönemde, kendilerini çizgi film kahramanları zannetmemelerini istiyoruz. Yaptıkları hatanın bedellerinin çok ağır olacağını bir şekilde anlatmaya çalıştık. Bunu yaparken de ekipmanları tam olarak kullanmaları gerektiğini söylüyoruz" ifadelerini kullandı.
Uysal, hiçbir şeyin insan hayatından daha önemli olmadığını vurgulayarak, "Hiçbir şey sizin hayatınızdan önemli değildir. Sizin hayatınız, sizi sevenler, aileniz için çok önemlidir. Biz de bunları vurguladık. Bazen sert oldu verdiğimiz spesifik örnekler ama olması gereken budur. Biz en iyi şekilde nasıl yetiştiririz, ne yapabiliriz şeklinde düşündük ve bunları gözden geçirdik. Tabii ki kendi eksiklerimizi de gördük. Sektör olarak biz özellikle kuryelerin ekstra bir eğitim almalarını gerektiğine inanıyoruz. Bunun da sağlanması tabii ki büyüklerimize düşüyor. Bu konuda da bize düşen bir görev olursa yerine getiririz" diye belirtti.
"Umuyoruz ki bu farkındalık etkinlikleri birçok kuryeye ulaşır"
Güvenli Bir Kurye projesi hakkında yaptıkları çalışmaları anlatan Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi 4'üncü sınıf öğrencisi Sümeyye Beyza Çorbacı, "Bitirme projemiz kapsamında "Güvenli Bir Kurye" nasıl olur buna yöneldik ve bu konuyla alakalı farkındalık etkinlikleri tasarladık. Öncelikle saha araştırmalarıyla başladık, kaza oranlarına baktık maalesef çok yüksek rakamlar. Bu kaza oranlarını en aza indirebilmek adına farklı fikirler edinmeye çalıştık. Bu etkinliklerle de onların işlerini daha güvenle yapabilmeleri adına farkındalık etkinlikleri düzenleyerek bu kaza oranlarını en aza düşürmeyi öngördük. Ekim ayından bu yana etkinliklerimiz devam ediyor. Öncelikle biz internet sitesi oluşturarak, bu farkındalık etkinliklerine yönelik projemizin daha fazla ulaşmasını hedefledik. Afişler tasarladık ve kuryelerin dikkat etmesi gerekenler başlığı altında bir eğitim videosu hazırladık. Bu eğitim videosunu da ne kadar çok motosikletli kurye izlerse o kadar iyi düşüncesiyle hazırladık ve uyulması gereken genel kurallardan bahsedilmesini sağladık. Proje arkadaşlarımızla birlikte umuyoruz ki bu farkındalık etkinlikleri birçok kuryeye ulaşır ve az da olsa kaza oranlarının azalmasına yönelik bir hedefe ulaşır" dedi.
İHA