Hafik Pirhüseyin köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Pirhüseyin köyü son dakika gelişmeleri, Pirhüseyin köyüne özgü yemekler, Hafik Pirhüseyin köyünün tarihi, Pirhüseyin köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Pirhüseyin köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Pirhüseyin, Sivas ilinin Hafik ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Pirhüseyin Köyü Resimleri ve pirhüseyin köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Hafik Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Hafik Sivas Arası Kaç Km? Hafik Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Hafik Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Hafik Pirhüseyin Köyünde doğan biri var mı? Gürün Doğumlu Ünlüler Kimler?
PİRHÜSEYİN KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE
Pirhüseyin, Sivas ilinin Hafik ilçesine bağlı bir köydür. Sivas ili Hafik ilçesi Celallı Bucağına bağlı köy 150 Haneli ve 1800 nüfusa sahiptir. Köy de yaşayanlar geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlamaktadır. 15 yüzyılda Tunceli ili Pertek ilçesi Kürmeş (Aşağıgülbahçe) köyünden gelen 3 hane Pirhüseyin köyünün şimdiki yerine gelip yerleşmiştir. Zamanla büyüyen köy 100 haneye kadar ulaşmıştır. Kışın 40 hane köyde yaşamaktadır.
Nüfusun büyük bölümü büyük kentlere (Istanbul ve Sivas) göç etmiş, çoğunluğu ticaretle uğraşmaktadır. Kürmeş köyü tarihine baktığımızda Dersimin Pertek ilçesine bağlı dağlık ve engebeli bir coğrafi yapıya sahiptir.Yaşamlarını hayvancılıkla sağlayan köylüler tarımla da uğraşmaktadır.
Yörenin tarihi ile ilgili edindiğimiz bilgilere göre Anonim bir tarihe sahip oluşu ve sırasıyla Huri, Mirtanni, Urartu, Med, Pers, Artaksiad, Sasani, Bizans ve Arap dönemlerini yaşamışlardır.1514 çaldıran savaşı sonrası bölgedeki etnik savaşlarda nasibini aldığı ve kısmen bölgeyi terk ettikleri görülür.Erzincan, Sivas ve bilmediğimiz yöreye göç etmişlerdir.
Yöre yemekleri daha çok unlulara dayanmaktadır. Keş, kömbe, çökelek, süt ürünlerinden hazırlanan yiyeceklerdendir. Yöre yemekleri genellikle kırsal kesimlerde yazları ayranlı, pancarlı çorba, madımak gibi yemekler yapılır. Kışları ise tarhana, içli köfte gibi hamurlu yemekler yenmektedir.
Sivas iline 68 km, Hafik ilçesine 37 km uzaklıktadır. Rakım 1540 metredir. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.