Hamileler, aşılanmalar başladığından beri yaptırıp yaptırmamak arasında zor bir seçimle karşı karşıya kaldı. Peki hamileler aşı yaptırmalı mı?
COVID-19 aşılarının hamilelik sırasında güvenli ve etkili olup olmadığına dair çok az veri var çünkü hamile veya emziren kişiler ilk klinik denemelere dahil edilmedi. Yakın zamanda yayınlanan bir araştırmaya göre; aşıların hem hamile ve emziren kadınlar için güvenli olduğu hem de bebekleri için koruma sağlayabileceği tespit edildi.
84’ü hamile, 31’i emziren ve 16’sı hamile olmayan 18-45 yaş arası kadınlar üzerinde çalışma yapıldı. Kadınların, birinci ve ikinci aşı dozu sırasında ve altı hafta sonra kan örnekleri alındı. Alınan kan örnekleri sonucunda aşılamaya yanıt olarak aranan antikor seviyeleri gruplar arasında benzerdi. Fakat hamile kadınların aşılanmasında antikorların ayrıca göbek kordonu kanında ve anne sütünde de bulunduğu tespit edildi.
GRİP AŞISINA BENZİYOR
Sürecin grip aşısınınkine benzediğini açıklayan uzmanlar, “Hamilelik sırasında aşı olunduğunda bebek için de yaşamın ilk birkaç ayında koruyucu antikorlar üretiliyor. Ancak bebeği hastalanmaktan koruyup korumayacağı veya korumanın ne kadar süreceği konusunda henüz net bilgi yok. Bu konu ile ilgili daha çok çalışmaya ihtiyaç var. ” dedi. (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)