Harran Üniversitesinde geliştirilen bir proje ile ülkenin tarım ve ekonomisine katkıda bulunacak menengiç bitkisinden ilaç, gıda ve kozmetik alanlarında kullanılacak yağ üretildi.
Şanlıurfa'da ve civar köylerinde boş ve atıl bir şekilde varlığını sürdüren menengiç ağaçlarının tarımsal açıdan değerlendirilmeye başlaması ile birçok farklı sektöre girdi oluşturulacak.
Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Eyyüp Karaoğul'un yürütücülüğünü üstlendiği "Urfa menengiç reçinesinden uçucu yağın üretilmesi, karakterizasyonu ve mikroenkapsülasyonu" isimli proje ile yeni bir pazar potansiyeli oluşturulacak.
Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, Türkiye'deki üniversiteler arasında Harran Üniversitesinin bilimsel açıdan kendinden söz ettirebilmesi için göreve geldiği 2015 yılından itibaren GAP Eylem Planı çerçevesinde proje destek türlerinde yenilikler yaptıklarını ve Şanlıurfa'nın teknolojik, ekonomik, sosyal, sanatsal, kültürel gelişimine ve kalkınmasına katkı sağlaması düşünülen projelere destek verilmeye başlandığını söyleyerek proje yürütücüsü ve Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına katkılarından dolayı teşekkür etti.
Endüstriyel açıdan menengiç sakızının Türkiye'de üretilmediğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Karaoğul, "Bu proje ile yüksek fiyat potansiyeli olan menengiç sakızının uçucu yağı; bölge halkına, köylüsüne ve tüccarına yeni bir iş potansiyeli ve sahası sunması bakımından çok önemlidir. Türkiye geneline de bir örnek teşkil etmesi gibi önemli katkılar sağlayacaktır. İlaç, gıda ve kozmetik gibi alanlarda kullanılabilecek ürünün çevre koşullarına karşı dayanıklılığını arttırmak, tat ve aromasından en verimli şekilde kullanılmasına yönelik çalışmalarımızı ülkemizin hizmetine sunmaktan çok mutluyuz" dedi.
İHA