Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın:

Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma günü sebebiyle yaptığı açıklamada sigaranın Dünya ekonomisine...

Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma günü sebebiyle yaptığı açıklamada sigaranın Dünya ekonomisine 1 trilyon Dolar maliyeti olduğunu belirterek, "Sigara tüm dünya için bir illet haline geldi" dedi.

Şanlıurfa İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma günü sebebiyle Harran Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi'nde sigaranın zararları hususunda vatandaşları bilinçlendirmek için stant açıldı. Sigaradan kurtulmak isteyen vatandaşlara, üniversite hastanesinde bulunan poliklinikte verilen destekle sigara bırakma yöntemleri hakkında bilgiler verildi. Türkiye'de sigara yüzünden yılda 100 bin kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, sigaranın hem yaşamımızı zehir ettiğini, hem de bizleri adım adım ölüme götürdüğünü söyledi.

Çevreye, sağlığa ve ekonomiye bir çok alanda zararlar oluşturan sigaradan kurtulmak için herkesin üzerinde düşen vazifeler olduğunu söyleyen Rektör Taşaltın, "Sigara, kullanıcıyı hem sağlık anlamında hem de ekonomik olarak etkiliyor. Bunun ülke ekonomisine zararları azımsanmayacak kadar fazladır. Dünya Sağlık Örgütünün raporuna göre sigara içmenin dünya ekonomisine yılda 1 trilyon Dolar maliyet oluşturduğu belirtiliyor. Dolayısıyla sigara tüm dünya için bir illet haline geldi. Bu illetten kurtulmak isteyen tüm vatandaşlarımız hastanemizden tıbbi destek alabilirler" diye konuştu.

Sigara bırakmada ailelerin önemine değinen Sigara Bıraktırma Polikliniği hekimi Doç. Dr. Dursun Çadırcı, "Halkımızın bilinçlendirilmesi, sigarayla savaşta en önemli gücümüzdür. Ailelere bu konuda çok iş düşüyor. Aileler, çocuklarını zararlı alışkanlıklarda korumalı. Sigara gibi kötü alışkanlıkları edinenleri, terk etmeye ikna etmek biraz zor oluyor. Biz üniversite hastanesi olarak üzerimize düşeni yaparak tedavi ediyoruz. Aile desteğinin yetersizliği veya aile ile yetersiz ilişki, sigara kullanmayı artırmaktadır. Ailede sigara kullanan bir birey olması gencin sigara ile tanışmasına sebep olmaktadır. Ana-babanın sigara kullanması, gencin de sigara kullanma olasılığını birkaç kat artırmaktadır. Çocuklarımızın zararlı alışkanlıklara bulaşmamaları için takipçisi olalım" dedi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Hekimler 5 Gün İ̇ş Bırakacak!
20 Bin Diş Hekimi Atama Bekliyor
Sigara İ̇çmek Akciğer Kanseri Riskini 30 Kat Artırıyor
Ege Üniversitesi Hastanesi’nde Böcek Skandalı
Diş Hastaları Mağdur Oluyor!