Gümüşhane'de "Harşit'in tezenesi" lakaplı "Hışır Osman" mahlasını kullanan şair ve besteci 65 yaşındaki Osman Nebioğlu'nun "Yazın yağar kar başıma" adlı şiir kitabı 4.kez basıldı.
Asıl mesleği öğretmenlik olan ve daha sonra bu mesleğini bırakarak ticarete atılan Nebioğlu, halen kent merkezinde pide salonu işletiyor.
Kelime bir anlamı aşırı yorgunluk olan "Hışır" mahlasını öğretmenlik yaptığı sırada iki köy arasında oynanan futbol maçında sakatlandığında kendisine sorulan ne oldu sorusuna "Ayağım hışır oldu" cevabının ardından alan Nebioğlu, şiir yazmaya ise lise yıllarında başladı.
Yaşadığı acıları şiirlerine yansıttığını ifade eden Nebioğlu, "Şiir, şairin iç dünyasını açığa vuran bir aynadır. Şairin iç dünyasının yansımasıdır. Tabi ne kadarı yansır o okuyucunun yorumlamasıyla alakalıdır. Ama şiirin asıl anlamı şairin yüreğindedir" dedi.
"Bu yörenin insanı şair doğar"
Nebioğlu, 1992 yılında Türk Halk Müziği'nin güçlü sesi Nurullah Akçayır'ın albümüne ismini veren "Yazın Yağar Kar Başıma" adlı türkü ile "Gel Benden Yana" adlı parçalarının da kendisine ait olduğunu belirterek, "Gümüşhane ayrılığın, gurbetin bir kader gibi insanların alnına yazıldığı bir coğrafyanın adıdır. Bu yörenin insanı şair doğar. Beşikte kulağına fısıldanan ninnilerde, anne sesinin sıcaklığıyla ısıtılan türkülerde hep sevda, ayrılık, gurbet ve ölüm duygusu aşılanır küçücük bedenlere" ifadelerini kullandı.
Şiirlerinin bestelenmek için çok sayıda sanatçı tarafından talep edildiğini kaydeden Nebioğlu, bu taleplere çok seçici olması nedeniyle sıklıkla olumlu cevap veremediğini de sözlerine ekledi.
Nebioğlu'nun 149 sayfalık son kitabında Talat Ülker tarafından hayatı ve sanatı kaleme alınırken, 6 bestesinin notaları ve 108 adet şiiri yer alıyor.
İHA