Hassa’da Pekmez Köpüğü Zamanı

Hatay'ın Hassa ilçesinin dağ köylerinde yetiştirilen yerli üzümler, geleneksel usulle çalışan maserelerde işlenerek, çalpak pekmezi olarak piyasaya sürülüyor.

Hatay'ın Hassa ilçesinin dağ köylerinde yetiştirilen yerli üzümler, geleneksel usulle çalışan maserelerde işlenerek, çalpak pekmezi olarak piyasaya sürülüyor. 14-15 saatlik bir emek sonrası çıkartılan çalpak pekmezi, teneke ve bidonlara konularak muhafaza ediliyor.

Söğüt Bağrası, Hacılar, Yoluklar, Karafakılı ve çevre dağ köyleri üzümünden katkısız ve doğal bir şekilde elde edilen pekmez kadar pekmez köpüğü de Hassa yöresinde oldukça rağbet görüyor.

Pekmez piştikten sonra üzerinde oluşan krema şeklindeki pekmez köpüğü vatandaşlar tarafından adeta kapışılıyor. Buzdolaplarında ve soğuk ortamlarda uzun süre saklanabilen pekmez köpüğü sofralarda çerez yerine tüketiliyor. Genellikle badem, ceviz ve tereyağı ile yenilen pekmez köpüğü, kan yapıcı ve enerji verici özelliği ile biliniyor.

Yukarı Karafakılı Muhtarı Ahmet Ay, otuz yıldır pekmez maseresi işlettiğini belirterek, Hatay tanıtım günlerinde pekmez ve köpüğüne yoğun ilgi olduğunu ifade etti.

Hassa'dan bir grupla birlikte Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ı ziyaret eden Yukarı Karafakılı Muhtarı Ahmet Ay yöreye has pekmez ve pekmez köpüğü hediye etti.

Başkan Savaş, Hassa'nın yöresel üzümünden yapılmış meşhur pekmez ve pekmez köpüğü ile ilçe ve ilin tanıtımına katkı veren muhtara teşekkür etti.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.